Interviewreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
20. siječnja, 2005.

JOSIP MLAKIĆ, AUTOR ROMANA "ŽIVI I MRTVI", O POČETKU SNIMANJA ISTOIMENOG FILMA, TE O POLITIČKOJ SITUACIJI U BiH

PRIČUVNI GLASAČI
Igor LASIĆ
20. siječnja, 2005.

Ono što je bilo dozvoljeno u Zagrebu prije pet-šest godina, sad se može prakticirati jedino u BiH, i to najbolje govori o vazalskom odnosu bosanskohercegovačkih Hrvata prema Zagrebu. Kad se spriječe manipuliranja s biračkim tijelom u BiH, po mom mišljenju, bosanskohercegovački Hrvati će vjerojatno izgubiti pravo glasa na izborima u Republici Hrvatskoj, što bi za njih, naravno, bio dobitak, jer oni su tu samo kada nekome zatrebaju

< > | cijeli članak | verzija za tisak

- Nedavno je između Prozora i Gornjeg Vakufa počelo snimanje igranog filma po vašem romanu "Živi i mrtvi". Bili ste na setu; kakav ste dojam o tome stekli?

- Teško mi je iz nekakve neutralne perspektive promatrati ono što je urađeno na filmu. Dosada je snimljena priča iz II. svjetskog rata i, ako to smijem reći, snimljeni materijal djeluje zaista izvrsno, čak iznad mojih očekivanja. Zanimljiva je stvar da se film snima upravo na lokacijama u koje sam ja smjestio svoj roman. Scenarist je jako važna karika u filmu, međutim redatelj je onaj tko sve to potpisuje. Mene najviše interesira kako će to sve djelovati složeno u cjelinu i hoću li to moći promatrati iz neke objektivne vizure, kao što ne mogu promatrati ono što pišem.

Organizirana manipulacija

- Spominjalo se da će u castingu biti angažiran i Mirko Cro Cop Filipović, što bi vjerojatno podiglo interes domaće publike, iako nisam siguran da bi diglo i kvalitetu samog filma. Kako vi osobno to doživljavate?

- To je još uvijek u igri, mada još nije definitivno dogovoreno. Ja osobno nemam ništa protiv, čak mi se ta ideja svidjela. Naravno da to donosi komercijalne efekte, ali mislim da to nije u ovom slučaju primarni cilj i da neće “pojeftiniti” film, jer se ne radi o filmu o Mirku Filipoviću, nego je on tek jedna od uloga. Pogotovo što se radi o ulozi (Vijali), koja prilično odgovara Cro Copu. On je u filmu, ustvari, filmski naturščik, bez obzira što je već snimio jedan film. A naturščici, pa zvali se oni i Mirko Filipović, bar ja mislim, u svakom slučaju su dobitak za film.

- Bosna i Hercegovina, točnije hrvatska joj tzv. komponenta, još jednom je politički izmanipulirana, oko izbora za predsjednika RH, na izbornim mjestima u BiH, gdje su ubrajani i glasovi pokojnika... Gotovo da bi se naslov zadnjega vašeg romana mogao iskoristiti kao slogan-poziv na izbore u BiH. Kako to komentirate?

- Prvi put čujem pravu formulaciju tog događaja, jer je to bit problema. Radi se o svjesnoj i, vjerujem, dobro organiziranoj manipulaciji s biračkim tijelom u BiH. Ona licemjerna objašnjenja i zgražanja, kakva nam je servirala HTV, po sistemu svijetle mrlje prelaze preko biti problema. Kao prvo, otkud uopće Hrvati u BiH kao glasačko tijelo za predsjednika Republike Hrvatske? Kao drugo, za čiji račun su glasali mrtvi? Tko je glasao u njihovo ime? Čak i najpovršnija analiza bi pokazala da svi putovi vode u Zagreb. A ono što mene posebno iritira je lažnomoralističko licemjerje tipa “vidite što se događa u BiH”, bez obzira što su slične stvari ovdje dio izbornog folklora.

PRIČUVNI GLASAČI
< > | cijeli članak | verzija za tisak

________________________________
Copyright © 1993 - 2023 Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA