Temereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
6. ožujka, 2008.

FERAL ISTRAŽUJE: ZAŠTO JE NA POMOLU PRESLAGIVANJE MOĆI I INTERESA U NAJVEĆOJ HRVATSKOJ PREHRAMBENOJ KOMPANIJI, KOPRIVNIČKOJ "PODRAVCI" I KAKVU ULOGU U TOME IGRA MALO POZNATA "FIMA GRUPA"?

TKO JEDE PODRAVKU
Vedran MARJANOVIĆ
5. ožujka, 2008.

"Fima" je nakanila podebljati svoj vlasnički udio u "Podravci" sa sadašnjih 10,64 na 25 posto, što bi iziskivalo ulaganje varaždinskih investitora od najmanje 300 milijuna kuna. O tome je njezin direktor Milan Horvat prošloga tjedna razgovarao sa Marincem. Izgleda da postoji tajni plan o preuzimanju "Podravke"; plan, sumnja se, podrazumijeva zakulisni sporazum Horvata i Marinca o zajedničkim akcijama kojima bi "Fima" i sadašnji menadžment "Podravke" na duže staze ovladali "Podravkom"

< > | cijeli članak | verzija za tisak

podravka_03_150.jpg

U nastavku zakotrljale lavine o dalekosežnim vlasničkim promjenama u najvećoj hrvatskoj prehrambenoj tvornici, koprivničkoj "Podravci", sprema se sjednica njezina Nadzornog odbora na čijem je čelu Mladen Vedriš. Kako je u srijedu 5. ožujka objelodanio Feralovu novinaru, Vedriš će sjednicu sazvati najkasnije krajem ovog mjeseca i na njoj od Uprave zatražiti informaciju što je "Podravkin" menadžment 27. veljače ove godine dogovarao s najvećim dioničarom tvrtke, varaždinskom investicijskom kućom "Fima grupa".
 
Iako će i Vedriš sastančenje Uprave i predstavnika dioničara nazvati uobičajenom slikom u dobro uređenim trgovačkim društvima, hitnja oko sazivanja nadzornika "Podravke" ide u prilog općoj procjeni kako je, na inicijativu predsjednika Uprave Darka Marinca i "Fime grupe" čije motive za to tek treba utvrditi, došlo vrijeme sabiranja rasutih – uplivom politike - vlasničkih i upravljačkih snaga u privrednom ponosu Podravine.
 
Tajni deal
 
"Fima" je nakanila podebljati svoj vlasnički udio u "Podravci" sa sadašnjih 10,64 na 25 posto, što bi iziskivalo ulaganje varaždinskih investitora od najmanje 300 milijuna kuna. O tome je njezin direktor Milan Horvat prošloga tjedna razgovarao sa Marincem i njegovim suradnicima i sve bi po naravi stvari bila klasična vijest za poslovne rubrike medija da u dijelu njih nije plasirano postojanje tajnog plana o preuzimanju "Podravke"; plan, sumnja se, podrazumijeva zakulisni sporazum Horvata i Marinca o zajedničkim akcijama kojima bi "Fima" i sadašnji menadžment "Podravke" na duže staze ovladali "Podravkom".
 
"Propozicije ponašanja Uprave i 'Fime grupe' u 'Podravci' vrlo su jasne", komentira okapanja oko "tajnog deala" u "Podravci" Mladen Vedriš, poručujući za Feral:
 
"Na tržištu kapitala 'Fima' ili bilo tko drugi može bez ikakvih obaveza prema ostalim dioničarima 'Podravke' kupovati dionice do trenutka kada stekne jednu dionicu preko 25 posto udjela. Tada mora dati javnu ponudu za kupovinu ostalih dionica 'Podravke' i tada u igru ulaze Uprava i Nadzorni odbor koji moraju dati mišljenje dioničarima smatraju li javnu ponudu dobrodošlom i povoljnom. Prema tome, ne vidim o čemu bi se iznimno, izvan važećih propozicija, dogovarali Uprava i 'Fima'."
 

vedris_80.jpg

No, neke sumnje o sadržaju razgovora timova koje su predvodili Darko Marinac i Milan Horvat podijelio je s javnošću, među ostalima, i predsjednik HSS-a i potpredsjednik Sabora Josip Friščić. Zacijelo isključen iz javnog i (ako postoji) tajnog dijela "deala" Uprave i najvećeg dioničara, Friščić, koji se u cijeloj priči pojavljuje u svojstvu donedavnog župana Koprivničko-križevačkog i pokrovitelja člana Uprave "Podravke" Miroslava Vitkovića, nadigao je dževu pod radnim nazivom kako "Podravku" obraniti od neprijateljskog preuzimanja iz inozemstva, pri čemu se redovito barata multinacionalkom "Nestle". Iskoristivši podatak da je formalni nositelj udjela "Fime" u "Podravci" tvrtka koju je "Fima" iz nepoznatih razloga registrirala na Malti, iskusni Friščić zapravo je istjerao Milana Horvata na čistinu, pa se Horvat dao u objašnjavanje kako njegova tvrtka ne poduzima nikakve radnje u Koprivnici za račun nekog iz inozemstva.
 
Da Marinac i Horvat, još dok nisu činili tandem, nisu po volji u svakom pogledu ojačanom Friščiću, vidjelo se, među ostalim, početkom ove godine kada je Miroslav Vitković u tvorničkom glasilu kritizirao rad ostatka Uprave, što je zaista presedan ne samo u hrvatskim okvirima. Bez jake političke zaštite, Vitković ne bi dočekao idući dan po izlasku intervjua "Podravkinom" biltenu na svom radom mjestu.
 
S Vitkovićevim napadima na rad Marinca, inače, složio bi se mnogi dioničar koprivničke kompanije, budući da je dionica koprivničke kompanije u zadnje vrijeme izgubila 30 posto na vrijednosti. Dugo smatran za jednog od najsposobnijih hrvatskih menadžera, što ga je u nekoliko navrata stavljalo u različite kombinacije oko ministarskog pa čak i premijerskog mjesta, Marinac se u poodmaklom stadiju upravljanja "Podravkom" sve više ispostavlja kao jedan od njezinih većih kadrovskih promašaja.
 

TKO JEDE PODRAVKU
< > | cijeli članak | verzija za tisak

________________________________
Copyright © 1993 - 2021 Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA

br_1170_150.jpg