Temereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual TribuneStranica obnovljena:
8. svibnja, 2008.

FERAL ANALIZIRA: ZBOG ČEGA "POBUNE" SREDNJOŠKOLACA I STUDENATA IMAJU KONZERVATIVNU AROMU

OBUZDANO DRUŠTVO
Dean DUDA / ILUSTRACIJA: Alem ĆURIN
7. svibnja, 2008.

Obrazovni sustav koji se, poput pijanog bogataša, gotovo bez kriterija širi na mjestima gdje bi se trebao sužavati nije drugo doli vlastita karikatura. Zašto se, na primjer, prema istim kriterijima ne bi organizirao miran prijelaz svih diplomskih studenata (i više ako treba) na doktorske studije? Sigurno je sigurno. Tenzije su nepotrebne. Put u društvo znanja je zajamčen, i to uz žrtvu koju nitko neće osjetiti. Jer što će nam znanje ako smo u međuvremenu izgubili društvo

< > | cijeli članak | verzija za tisak

Horde slovanske krvi preko reke skozi dni,
spredaj poglavarji in direktorji,
za njimi kurbe, mladci, upokojenci.
Spolno močni, silno zdravi,
zakladi step iz pradavnine so prišli
po stotih generacijah sposobnih gospodinj
in nam po vseh predpisih
zajebali vse, kar se je zajebati dalo.
Lačni Franc, Praslovan


think-350.jpg

Bio je to sustav koji je još prije nekoliko mjeseci navodno oduševio Izraelce. Samoreklama je tvrdila da ima još globalno zainteresiranih za hrvatsko obrazovno čudo. Na očigled domaćih skeptika, jalnuša i postsocijalističkih diletanata rađao se regionalni lider, autentični zapadnobalkanski tigar, društvo znanja utemeljeno na obaveznoj srednjoj školi, državnoj maturi, veleučilištu na svakom koraku, hektarima kampusa, stotinama novih studijskih programa, visoko vrednovanom bolonjskom procesu i novim doktorskim studijima. Uokvirena pozlatom, samouvjerena, samozaljubljena i gluha, Hrvatska znanja na sliku i priliku Dragana Primorca u svakoj je prigodi demonstrirala zavidan imunitet spram zdravog razuma i ostajala lijepa – kako je to svojedobno znao otpjevati novovalni mesija iz Novog Zagreba – kao izvještaj (hadezovskoj ili briselskoj) centrali.

Takva je ostala i nakon što su srednjoškolci povikali da je car gol, ali i nakon što su zaprijetili nezadovoljni studenti. Prema receptu kojim je drug Tito svojedobno ugasio beogradske studentske demonstracije, Primorčeva je Hrvatska znanja očuvala svoju ljepotu. Pristavši na sve, kupila je vrijeme i potkupila pobunjene, svu je odgovornost prebacila na vlastitu lažljivu administraciju koja se uz cijenu od dvadesetak milijuna državnomaturalnih kuna zdušno trudi biti papskijom od pape i, kako reče ministar, "uljepšava istinu", a rektoratima i dekanatima opravdano namijenila rješavanje problema na terenu.

Tako je stvoreno novo "partnerstvo za mir" kao još jedan čvrsti dokaz da se hadezeovski euroatlantski napori ostvaruju isključivo i samo po cijenu odumiranja hrvatskog društva. Pacifikacija i integracija šire zonu odgovornosti na sve sudionike, iako temeljne odluke donosi jedino i samo vladajuća politička elita. Nezadovoljstvo tako sigurno hlapi, socijalna temperatura pada, a takozvani sustav trijumfira nad ono malo života što ga povremeno izlegne obamrlo društvo.

Foto s ministrom

I možemo do prekosutra tepati pametnim srednjoškolcima i revoltiranim studentima, ali gorak okus oportunizma, na žalost, sastavni je dio njihova uspjeha. Rijetko bi se mogao naći glas koji bi osporio valjanost razloga srednjoškolskog i studentskog bunta, međutim cinična čarolija kojom su se u hipu našli na istim pozicijama s onima protiv kojih su ustali, mora izazvati barem minimalnu dozu skepse. Poštanska travestija u kojoj se naslovljenik prosvjeda pretvara u njegova partnera zapravo je klasična totalitarna zamka, jer to kako se uz pomoć vazelina Primorac izvukao iz klinča i uvukao u redove prosvjednika, kao i naivnost onih što su ovih dana jedva podignutim glavama tepali kao da je posrijedi revolucija, iznova potvrđuje hrvatski socijalni paradoks i tezu o minimalnoj životnosti obuzdanog društva. Ili kako bi to rekla Bela Ratkaj: "U ovoj kući nema ni kapi hrane!"

Slične simptome pokazuje i većina materijala što su je o srednjoškolskoj, državnomaturalnoj buni proizveli hrvatski mediji. Malodobnici su par dana bili izloženi svakovrsnom medijskom maltretiranju, čak su se oglasili i njihovi roditelji spominjući mirise 1968. i 1971. u zraku. Eksponiraniji klinci, nazvani koordinatorima, rasli su od novina do novina u inojezičnoj kompetenciji, pa je znanje stranih jezika viđenijih srednjoškolaca u jednom trenutku dosegnulo impresivnu brojku od sedam.

OBUZDANO DRUŠTVO
< > | cijeli članak | verzija za tisak

________________________________
Copyright © 1993 - 2023 Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA

01-150.jpg