Temereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual TribuneStranica obnovljena:
8. svibnja, 2008.

FERAL OTKRIVA: KAKO SU HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA I VLADA ODBACILE PRIJEDLOG ZA POVEĆANJE ENERGETSKIH NAKNADA ARGUMENTIMA I RAČUNICAMA KOJI NEMAJU VEZE SA ZDRAVOM LOGIKOM

NAKNADA ZA LAŽ
Vedran MARJANOVIĆ
7. svibnja, 2008.

Nezavisni saborski zastupnik Dragutin Lesar izračunao je da renta koju HEP plaća općinama i gradovima na čijem se teritoriju nalaze hidrocentrale sudjeluje u cijeni struje sa 0,6 posto te da je 15 puta manja od srodne joj rudarske rente koju plaća INA. Lesarov saborski zahtjev da se renta koju plaća HEP u 2008. poveća za 20 posto, Vlada je odbacila s obrazloženjem da bi to dramatično poskupilo poslovanje HEP-a i cijenu struje!?

< > | cijeli članak | verzija za tisak

termo_centrala_zitnjak_120.jpg

Kakvim sve vratolomijama Vlada i njezine službe pribjegavaju u odbacivanju svih prijedloga koji ne dolaze iz šinjela vladajuće političke opcije, pokazuje slučaj nezavisnog saborskog zastupnika Dragutina Lesara i njegovog prijedloga da se povećaju nadoknade koje Hrvatska elektroprivreda isplaćuje lokalnoj samoupravi. U pitanju su nadoknade općinama i gradovima u kojima su smještene HEP-ove hidroelektrane i termoelektrane, i koje su petnaest puta manje od srodnih im naknada koje INA plaća područjima na kojima se nalaze izvori nafte i plina, što je jedan od razloga zbog čega je Dragutin Lesar ustao sa svojom inicijativom. Vlada je odbacila Lesarov prijedlog s nebuloznim obrazloženjima da bi u slučaju njegove primjene troškovi HEP-a porasli u tolikoj mjeri da bi moralo doći do poskupljenja struje, te da bi pojedine stavke poslovanja Elektroprivrede skočile za nevjerojatnih 170 posto!?

HEP godišnje za rente lokalnoj samoupravi koja je imala tu "privilegiju" da se na njezinom teritoriju nalazi neka od elektrana troši pedesetak milijuna kuna, što predstavlja manje od jedan posto godišnjeg prometa tog javnog poduzeća.
 
Trećina lipe
 
Gradski proračun Preloga, u blizini kojega se nalazi jedna od najvećih hidroelektrana u državi - "Dubrava", dobiva, primjerice, od HEP-a godišnje petstotinjak tisuća kuna nadoknade. Dragutin Lesar izračunao je da hidrorenta sudjeluje u cijeni kilovatsata struje od 56 lipa sa 0,6 posto ili s trećinom jedne lipe, pa zatražio da se već u ovoj godini renta poveća za 20 posto.
 
"Predložio sam zaista skromno povećanje, s obzirom i na veliki nerazmjer između tzv. rudarske rente, odnosno nadoknade područjima gdje su nalazišta nafte i plina, i hidrorente, koji u pojedinim slučajevima zna dosegnuti i razliku od 28 puta u korist rudarske rente, što je podatak za 2005. u Međimurskoj županiji. Čak sam tražio da se hidrorenta sa sadašnje sramno niske cijene povećava postepeno, kako bi se HEP mogao prilagoditi u idućim godinama, no Vlada je, obrazloženjima koja nemaju veze sa zdravom pameti, sve to odbacila", pojašnjava Lesar za Feral, izražavajući uvjerenje kako je odgovor koji je dobio od Vlade zapravo sastavljen u HEP-u.
 
Tko god sastavio informaciju odaslanu Lesaru i potpisanu od strane potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, nije se previše trudio sakriti šupljikavost razloga zbog kojih se odbacuje povećanje nadoknada i pravično obeštećenje ugroženih općina i gradova. Ako je točan navod iz Kosoričine pisanije da bi povećanje naknade dovelo do skuplje cijene struje, onda je trebalo stajati o kolikom bi se povećanju radilo. No, ako se prisjetimo onih 0,6 posto udjela rente u cijeni kilovatsata struje, jasno je kako bi se možda moglo raditi o poskupljenju koje se mjeri u promilima nevrijednih spomena.
 
Lesaru se, zatim, iz Vlade otpisuje kako bi dizanje renti poskupilo pripadajuću stavku u poslovanju HEP-a za 174 posto, a barata se i s još urnebesnijih 194 posto, kada se, prema istome izvoru, postojećim hidroelektranama dodaju i one koje će tobože biti napravljene do 2013. Radi se o hidroelektrani Lešće i dogradnji termoelektrana u Sisku i Zagrebu; sva tri projekta još su fazi koja se ne može nazvati ni početnom. U svakom slučaju, 2013. Vlada ne spominje slučajno, jer je Lesarov prijedlog da se do te godine, počev od ove, renta povećava za 20 posto godišnje. Tim ritmom onih pedesetak milijuna kuna koje HEP godišnje plaća za rentu povećalo bi se za pet godina na 140 milijuna kuna, no još uvijek se ne radi o iznosu koji bi HEP-ovo poslovanje opterećivao kao neke druge stavke, poput poskupljenja goriva primjerice.
 
Friščićev dil
 
INA već sada za rudarsku rentu izdvaja 180 milijuna kuna, a ako se realizira koalicijski sporazum HDZ-a, HSLS-a i HSS-a, izdvojit će već u ovoj godini nekoliko puta više!? Na 51. stranici sporazuma vladajuće koalicije piše kako će se u prvoj polovici ove godine "definirati iznos koncesijskih naknada do deset posto, u skladu sa praksom zemalja članica Europske Unije, za korištenje energetskih mineralnih sirovina - ugljikovodika i geotermalne vode".

NAKNADA ZA LAŽ
< > | cijeli članak | verzija za tisak

________________________________
Copyright © 1993 - 2022 Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA

01-150.jpg