Temereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual TribuneStranica obnovljena:
8. svibnja, 2008.

NAJNOVIJI SUKOB PREDSJEDNIKA MESIĆA I PREMIJERA SANADERA POSLJEDICA JE ČINJENICE DA VIŠE NEMAJU RAZLOGA BITI MEĐUSOBNO OBZIRNI

KRALJEVSTVO ZA KUNU
Ivica ĐIKIĆ
7. svibnja, 2008.

Mesić sve uvjerljive najavljuje da će ostati politički aktivan i nakon što okonča zadnji predsjednički mandat, a čini se da mu ne bi bilo mrsko da na parlamentarnim izborima 2011. godine bude nekovrsni predvodnik združene lijevocentrističke opozicije. Koliko god bi realizacija takve ideje predstavljala poraz opozicije, ponajprije mislimo na SDP i HNS, šef HDZ-a u tome sluti opasnost i učinit će sve da preventivno udari po Mesiću koji i dalje uživa značajnu popularnost u širokim narodnim masama

< > | cijeli članak | verzija za tisak

mesic_sanader-200.jpg

Nakon što mu je u prosincu prošle godine – poslije trotjednog taktiziranja i doslovnog držanja za ustavna rješenja – ipak povjerio mandat za sastavljanje Vlade, šef države Stipe Mesić prestao je biti potreban premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu: u tom času stvorile su se pretpostavke da Sanader samo sačeka povod za pokretanje dugo žuđene i pragmatično odgađane akciju potpunog marginaliziranja predsjednika Republike, to jest minimiziranja predsjednikove uloge u kreiranju državne politike. U tom času, dakle, stvorili su se uvjeti da premijer pristupi prevažnoj operaciji eliminiranja jedine karike u sistemu vlasti koja nije pod njegovom direktnom kontrolom i koja se u protekle četiri i pol godine, doduše jednokratno i bljeskovito, znala ispostaviti najneugodnijim mjestom otpora Sanaderovim autokratskim porivima i njegovoj potrebi da se liši svih oblika kritike u podređivanju državne politike vlastitim interesima i interesima svoje partije.

Sanader je, dakle, dočekao da se nađe u poziciji koja mu omogućava da bez suzdržavanja manifestira dugo nakupljanu netrpeljivost prema Stipi Mesiću, te da mu počne opušteno i hladno vraćati za sve kompromise na koje je morao pristati, za sve izljeve otvorenog pantovčačkog oporbenjaštva, za sve pokušaje kompromitacije i za svaku situaciju u kojoj je sujetni premijer razumom morao obuzdavati svoje karakterno svojstvo da barem verbalno ponizi onoga tko se drzne dovesti u pitanje mudrost njegovih poteza.

Radijski intervju

Odnedavno ima i još jedan jak razlog da otpusti kočnice: Mesić sve uvjerljive najavljuje da će ostati politički aktivan i nakon što okonča zadnji predsjednički mandat, a čini se da mu ne bi bilo mrsko da na parlamentarnim izborima 2011. godine bude nekovrsni predvodnik združene lijevocentrističke opozicije. Koliko god bi realizacija takve ideje predstavljala poraz opozicije, ponajprije mislimo na SDP i HNS, šef HDZ-a u tome sluti opasnost i učinit će sve da preventivno udari po Mesiću koji i dalje uživa značajnu popularnost u širokim narodnim masama, premda je uložio dosta truda da nepromišljenošću i privatnim hirovima temeljito poništi mnoge pozitivne aspekte svoga predsjednikovanja.

sanader-150.jpg

"Stalno se između nas pokušavaju ubaciti klipovi, a predsjednik Mesić i ja u svemu se slažemo, osim u nekim stvarima oko kojih se ne slažemo, a oko njih se ne svađamo", pokušao je Sanader biti duhovit u utorak, te je dodao da šef države ne može realizirati svoju prijetnju o sazivanju izvanredne Vladine sjednice na kojoj bi se tematizirala ekonomska situacija: prema slovu Ustava, predsjednik može predložiti sazivanje sjednice, a na premijeru je da taj prijedlog prihvati ili odbije. Sanader se u utorak, zapravo, osvrnuo na Mesićev radijski intervju koji je u cijelosti bio posvećen oštroj kritici HDZ-ove Vlade. Napao je Vladinu gospodarsku politiku: izvoz je mizeran, jer jaka kuna pogoduje uvoznicima, a preskupi državni mehanizam uvjetuje visoke cijene osnovnih energenata.

Opatrnuo je Sanadera zbog toga što nije imao protukandidata za mjesto šefa HDZ-a. Ministra Dragana Primorca kritizirao je zbog više od dvadeset milijuna kuna potrošenih na uvođenje državne mature koja je, međutim, morala biti odgođena iz razloga nepripremljenosti. Otvorio je staru priču o povlaštenom zapošljavanju podobnih preko Sedme uprave Ministarstva vanjskih poslova, koja funkcionira kao svojevrsna tajna služba izvan obavještajnog sistema. Podržao je sindikalnu akciju koja traži ukidanje povlaštenih saborskih penzija i ponovno se oštro suprotstavio pokušajima izjednačavanja Jasenovca i Bleiburga...

Subotnja šetnja

A sve je počelo Mesićevim organiziranjem ekonomskog sijela na Pantovčaku. Došli su vodeći privrednici i ugledni ekonomski stručnjaci, a premijer Sanader i potpredsjednik Vlade (ministar gospodarstva) Damir Polančec ignorirali su to okupljanje: ispričali su se drugim važnim obavezama i poslali su na Pantovčak anonimnog državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva, e da bi premijer – dok je razgovor u Uredu predsjednika bio u punom jeku – namjerno prošetao zagrebačkim ulicama, poručujući tako da mu je lijena subotnja šetnja bitnija od Mesićevih nastojanja da se osmisli novi gospodarski model koji bi zemlju pokrenuo iz letargije.

KRALJEVSTVO ZA KUNU
< > | cijeli članak | verzija za tisak

________________________________
Copyright © 1993 - 2024 Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA

01-150.jpg