Interviewreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual TribuneStranica obnovljena:
8. svibnja, 2008.

BOJAN KOSTREŠ, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE VOJVODINE, GOVORI O PREDSTOJEĆIM IZBORIMA U SRBIJI I PLJAČKI VOJVODINE

VOJVODINA NIJE KRAVA MUZARA
Mića VUJIČIĆ
7. svibnja, 2008.

Vojvodina učestvuje u bruto nacionalnom dohotku između 35 i 50 posto. Kako je onda moguće da su danas plate i penzije u Vojvodini manje od plata i penzija u centralnoj Srbiji? Tek svaki šesti dinar koji se zaradi u Vojvodini bude vraćen. Bruto nacionalni dohodak Vojvodine i bruto nacionalni dohodak Slovenije 1988. godine bio je jednak, a danas je nacionalni dohodak Slovenije dvanaest puta veći od vojvođanskog. Kako su te stvari moguće? To su pitanja o kojima moramo da razgovaramo. Vraćanje vojvođanske imovine, vraćanje mogućnosti da se u Vojvodini odlučuje o Vojvodini

< > | cijeli članak | verzija za tisak

kostres_i_zolt_nemet__120.jpg

Predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš najmlađi je predsjednik vojvođanskog parlamenta u njegovoj povijesti. Potpredsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, diplomirani ekonomist po zvanju, rođen 1974. godine u Zrenjaninu - od listopada 2004. predsjedavao je pokrajinskom skupštinom, a u ožujku ove godine održao posljednju sjednicu odlazećeg saziva jer su za 11. svibnja raspisani republički i pokrajinski izbori u Srbiji.

- Gospodine Kostreš, Liga socijaldemokrata Vojvodine kao regionalna stranka, na republičke izbore izlazi u koaliciji s Demokratskom strankom Borisa Tadića, a na pokrajinskom nivou je na zajedničkoj listi s vojvođanskim strankama. Dvije koalicije?
 
- Iako se na prvi pogled čini komplikovanom, situacija je vrlo jednostavna. Imamo tri nivoa vlasti i na sva tri nivoa mi moramo da damo odgovor. Prvi odgovor dajemo na republičkom nivou. Moramo da odlučimo kakvu Srbiju želimo. Da li želimo Srbiju u Evropi, da li želimo Srbiju koja se integriše sa ostatkom sveta, Srbiju koja je uređena država, Srbiju bez granica, ili želimo da se vratimo u devedesete, u izolaciju, u sankcije, restrikcije, nestašice, hiperinflaciju, dakle u sve ono što je krasilo vladavinu Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke.
 
Zbog toga se Liga socijaldemokrata Vojvodine i koalicija "Zajedno za Vojvodinu" na republičkom nivou priključila listi Borisa Tadića "Za evropsku Srbiju". To je jedina lista koja može da garantuje Srbiji evropsku budućnost. To je nešto oko čega smo se dogovorili. Imamo puno razlika, recimo u pogledu autonomije Vojvodine ili u pogledu nekih drugih pitanja, ali kada govorimo o evropskoj budućnosti Srbije, onda jednostavno nemamo pravo da drugačije mislimo.
 
Beogradske gazde
 
- Vojvođanski izbori su uvijek u sjenci republičkih. U Vojvodini niste na listi čiji je nositelj Boris Tadić?
 
- Kada govorimo o izborima na vojvođanskom nivou, o pokrajinskim izborima, treba reći da tu imamo dve demokratske opcije. Imamo liste "Za evropsku Srbiju – Boris Tadić" i "Zajedno za Vojvodinu – Nenad Čanak". Mi se slažemo u mnogim stvarima: evropska budućnost Srbije, multietnička, multikonfensionalna i višejezička Vojvodina u kojoj će se dobro živeti. Postoje i stvari oko kojih se ne slažemo, pre svega pitanje vojvođanske imovine. Mi mislimo da Vojvođani moraju da upravljaju vojvođanskom imovinom, a ne da se njome upravlja iz Beograda. Takođe smatramo da Vojvodina mora imati veću autonomiju nego što je to sada slučaj. Zbog toga su formirane ove dve liste. "Zajedno za Vojvodinu" čine sve autohtone vojvođanske stranke, stranke koje nemaju gazdu u Beogradu.
 
- Često spominjete stranke "koje imaju gazdu u Beogradu". Šta to znači?
 
- Nemojte pogrešno da me razumete. Ja neću da kažem da neko ko je pripadnik političke partije koja ima centralu u Beogradu manje voli Vojvodinu od mene. Ali, ipak odluka koja se donosi u Beogradu donosi se za celu Srbiju. S jedne strane imate dva miliona građana Vojvodine, s druge strane šest miliona građana Srbije i grada Beograda. Političke partije uvek gledaju da pre izađu u susret grupi od šest miliona građana nego grupi ova dva. Zbog toga dva miliona građana Vojvodine moraju da imaju jednu autohtonu političku partiju, političku grupaciju koja će bez ikakvih problema zastupati njihove interese. Nakon izbora ove dve demokratske liste formiraće koaliciju, ali od toga koja lista bude jača, zavisiće gde će se odlučivati o sudbini Vojvodine. Da li u Beogradu ili u Vojvodini...
 
- Predizborni slogan vaše stranke koji poručuje da "Vojvodina nije krava muzara" izazvao je veliku pažnju javnosti.
 
- U ovoj kampanji koristili smo dva slogana: "Vojvodina nije krava muzara" i "Tačku na pljačku". Ovaj drugi slogan koristili smo 1996. godine, a slogan "Vojvodina nije krava muzara" nastao je početkom dvadesetog veka u Vojvodini, tačnije nakon formiranja Kraljevine Jugoslavije, kada je grupa vojvođanskih intelektualaca došla do istog zaključka do koga smo i mi došli - do zaključka da Vojvodina služi samo da bi bila ekonomski eksploatisana, kao i do činjenice da se mnogo više novca iz Vojvodine iznosi nego što se u nju unosi.
 
Šaljemo Vojvođanima jasnu poruku: ljudi, mi dovoljno radimo, mi puno stvaramo, ali moramo da naučimo da taj novac sačuvamo u Vojvodini. Postoji jedna dobra izreka koja kaže da ni najbolji domaćin ne može da proizvede onoliko koliko najprosečniji lopov može da ukrade. Možda naše parole zaista jesu pomalo grube, drugačije od parola koje šalju druge političke partije, ali mislimo da je krajnje vreme da počnemo da mislimo o sebi. To nije sebično! Ako želimo da živimo dobro zato što puno radimo, onda zbog toga ne treba da se izvinjavamo drugima.
 
Vrijednost nafte
 
- Tražite da se stavi točka na pljačku. O kakvoj pljački Vojvodine je ovdje riječ?
 
- Vojvodina čini dvadeset pet posto teritorije Srbije, dvadeset sedam posto stanovništva, a naš život još uvek zavisi od pitanja: da li je godina bila rodna ili nije. Vojvodina učestvuje u bruto nacionalnom dohotku - između trideset pet i pedeset pet posto. Kako je onda moguće da su danas plate i penzije u Vojvodini manje od plata i penzija u centralnoj Srbiji? Tek svaki šesti dinar koji se zaradi u Vojvodini bude vraćen. Gde je tu logika, šta se dogodi sa onih pet? Zašto se taj novac ne da Vojvodini na raspolaganje? Bruto nacionalni dohodak Vojvodine i bruto nacionalni dohodak Slovenije 1988. godine bio je jednak, a danas je nacionalni dohodak Slovenije dvanaest puta veći od vojvođanskog. Kako su te stvari moguće? To su pitanja o kojima moramo da razgovaramo. Vraćanje vojvođanske imovine, vraćanje mogućnosti da se u Vojvodini odlučuje o Vojvodini.
 
- Sredinom ožujka održana je posljednja sjednica Skupštine Vojvodine u ovom sazivu. Najavljivali ste raspravu o Naftnoj industriji Srbije, ali do toga nije došlo?
 
- Hteo sam da kao poslednju tačku dnevnog reda - na toj poslednjoj sednici odlazećeg sastava vojvođanske skupštine - pokrenem pitanje vojvođanske imovine, prvenstveno Naftne industrije Srbije i Železnica. To su dva javna preduzeća koja su vojvođanska, ali tako da Vojvodina nema nikakvog uticaja na njih. Naftna industrije Srbije je drugo ime za Naftagas – koji je vojvođanska firma i koji mora da pripadne Vojvodini, iz prostog razloga što se sva nalazišta nafte nalaze na teritoriji pokrajine, baš kao i sva izvorišta gasa, obe rafinerije, imovina...
 
Zbog toga je apsolutno nedopustivo da se Naftna industrije Srbije proda, a da se o tome ne pitaju Vojvođani. Ne sme da se proda za tako nisku cenu! Vrednost izvučene nafte i gasa tokom 2007. godine bila je preko 400 miliona evra – dakle, tih 400 miliona evra za koliko se Naftna industrije Srbije sada prodaje. Vlada Republike Srbije želi da proda Naftnu industriju za nešto što se tokom samo jedne godine izvuče iz vojvođanskog zemljišta. Pa, Robne kuće Beograd, koje su deset godina bile u stečaju, prodate su za 360 miliona evra! Niko nije protiv toga da Naftna industrija bude privatizovana ako je to državna strategija, baš kao što niko nije protiv toga da je možda baš neka ruska kompanija kupi ukoliko najviše plati. Ali mi smo protiv toga da se proda za tako male pare i da se Vojvodina tim povodom ništa ne pita. Vojvodina ima pravo da upravlja svojom imovinom. Kvalitet našeg života zavisi od toga da li upravljamo našom imovinom ili ne.
 
Loš ustav
 
- U listopadu 2004. godine, kada ste preuzeli funkciju predsjednika Skupštine Vojvodine, izjavili ste da je vaš najvažniji zadatak vraćanje ustavnog položaja Vojvodine. Ovih dana završava se vaš mandat, jeste li ostvarili ono što ste željeli?
 
- Postavio sam taj zadatak, ali ga, nažalost, nisam završio do kraja. Ne osećam se lično odgovornim što do toga nije došlo, ali to smatram jednim od neuspeha. Vidite, mi smo došli u situaciju da je Vojvodina zahtevala kroz platformu Izvršnog veća da se Vojvodini vrati zakonodavna, izvršna, sudska vlast, kao i izvori, prihodi i imovina. To je donelo Izvršno veće Vojvodine i za to su glasale sve partije vladajuće koalicije u Vojvodini, čak i neke opozicione stranke. Ali, onda smo došli u situaciju da dva dana pred izbore iz Beograda stigne direktiva da se od toga odustane, pa su moji koalicioni partneri od toga odustali. Ja sam tada izašao i pozvao građane Vojvodine na bojkot ustavnog referenduma i rekao sam da taj ustav nije dobar za Vojvodinu. Vojvođani su bojkotovali taj ustav, naravno, ne zato što sam ih ja pozvao da to učine, već zato što je to loše za Vojvodinu. I videćete – mi nećemo moći da uđemo u Evropsku uniju dok ne promenimo taj ustav.
 

VOJVODINA NIJE KRAVA MUZARA
< > | cijeli članak | verzija za tisak

________________________________
Copyright © 1993 - 2024 Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA

01-150.jpg