Kolumnereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual TribuneStranica obnovljena:
8. svibnja, 2008.

lukovic 80.jpg

Petar LUKOVIĆ
PERO S ONOGA SVETA / DESET TIPIČNIH HRVATSKIH PITANJA GLEDE HISTORIJSKIH IZBORA U SRBIJI
EUROPA PO VUKU
7. svibnja, 2008.

< > | cijeli članak | verzija za tisak

plakat_kostunica-120.jpg

01. Srbija je, dozvolite da se do imbecilizma divim, zemlja živućih heroja: samo narodi koji su istesani od najčvršćeg genetskog materijala mogu s neizmernom lakoćom postojanja da izdrže petomesečnu non-stop izbornu kampanju: prvo ste birali i nekako izabrali Predsednika države da biste, bez pauze, krenuli u parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore. U međuvremenu, ostali ste bez Vlade koja se raspala na sastavne delove, Kosovo je proglasilo nezavisnost, čak ste stigli da potpišite Sporazum o pridruživanju sa EU – ali to nije omelo kampanju, naprotiv. Kako izdržavate petomesečne slogane, plaćene termine, televizijska sučeljavanja, mitinge, billboarde, specijalne radio emisije, izveštaje o stranačkim polnim aktivnostima, ukratko – jeste li vi normalni?

Ako ste slučajno mislili na Srbiju kao psihički entitet, nikad mentalno nismo bili jači: možda nekim slabašnim narodima pet meseci kampanje izgleda mnogo, ali superiorne nacije umeju da se nose sa 150 dana opštenarodnog veselja. Gledati Vojislava Koštunicu svake večeri na televiziji – nema cenu; posmatrati Borisa Tadića koji obećava 200.000 radnih mesta koliko sutra – priceless; slušati Tomislava Nikolića u šešeljevskom oralnom grču – neponovljivo! Kamo lepe sreće da nam kampanja traje još pet ili pedeset meseci: tek bismo onda mogli razumno da prelomimo, po čemu smo, inače, poznati.

Srpska matematika

02. Ako smo, odavde iz Hrvatske, mogli razumeti da je opet riječ o historijskim izborima, kakvi su izgledi da porazite historiju i rešite se, recimo, Koštunice ili Nikolića?

Izgledi su nikakvi jer je srpska izborna matematika surova. Po svemu sudeći, Vladu neće moći da formiraju dve stranke – večito će im faliti neko treći: recimo, u slučaju da se Nikolić i Koštunica dogovore oko vlasti, biće im neophodna Socijalistička partija Srbije; Boris Tadić može da računa sa podrškom manjina, eventualno na LDP Čedomira Jovanovića – ali mu to nikako neće biti dovoljno za većinu. U nedostatku priznanja tko bi sa kim vaistinu pristao da sarađuje, jedino je izvesno tko s kim neće: Tadićevi demokrati neće sa Nikolićevim radikalima; Nikolićevi radikali neće sa Tadićem i Jovanovićem; Koštunica neće sa Jovanovićem; Jovanovićev LDP neće s Koštunicom, Nikolićem i socijalistima Ivice Dačića; socijalisti hoće sa svima sem sa Čedomirom Jovanovićem! Ako ste iz svega ovoga saznali šta će se u Srbiji desiti 11/5, igrajte loto: sedmica vam je obezbeđena!

03. Koliko sam kao Hrvat uspeo da shvatim, Tadić i Koštunica su se vrlo ozbiljno zakačili oko Sporazuma o pridruživanju EU. Koštunica i njegov antialkoholičarski koalicioni partner Velimir Ilić redovito Tadića nazivaju "izdajnikom", tvrde da je "prodao Kosovo", da radi za "strane interese". Optužuju Tadića da je sprečio ratifikaciju naftnog ugovora sa Rusijom, jer su na Vladi, u dva navrata, Tadićevi ministri glasali protiv potpisivanja ovog ugovora. Sad čujem da će se u petak sastati Vlada Srbije i dva dana uoči izbora ratifikovati ugovor sa Rusijom. Malo sam zbunjen, jebiga. Znači li to da Tadić i Koštunica više nisu u svađi?

Vaša zbunjenost tipični je "Tadićev sindrom" koji uvek počinje teškom kritikom Vojislava Koštunice da bi se u poslednjoj fazi bolesti završio prihvatanjem svih uslova Vojislava Koštunice. Što se ovog potpisivanja tiče, Tadić je nedeljama a posebice tjednima tvrdio da "tehnička vlada nema kapacitet" za ovakvu vrstu odluke, da bi pre 48 sati otkrio da "tehnička vlada ipak poseduje kapacitet" da sa Rusima potpiše ugovor i gotovo džabe, za manje od pola milijarde dolara, Putinu pokloni kompletnu naftnu industriju koja, srpski brat ruskom bratu, vredi bar dvadesetak puta više. Ali, kako Kosovo nema cene – podrška Rusije plaća se poklonom koji predstavlja totalnu energetsku zavisnost od Putinovog raspoloženja; kad god se Vladimiru bude prohtelo, od Srbije može da traži šta poželi. U suprotnom, zna se: zatvorimo slavine i bog da nas vidi! Pitajte Ukrajinu o čuvenoj ruskoj ljubavi!

PERO S ONOGA SVETA / DESET TIPIČNIH HRVATSKIH PITANJA GLEDE HISTORIJSKIH IZBORA U SRBIJI: EUROPA PO VUKU
< > | cijeli članak | verzija za tisak

________________________________
Copyright © 1993 - 2024 Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA

01-150.jpg