Temereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits

Word Trade

Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual TribuneStranica obnovljena:
15. studenoga, 2002.

FERAL ISTRAŽUJE: ZAŠTO JE ZAGREBAČKO TUŽILAŠTVO ODBACILO POLICIJSKE KAZNENE PRIJAVE PROTIV NEPOZNATIH POČINITELJA U TVRTKI BAXTER ZBOG SMRTI 23 BUBREŽNA BOLESNIKA U HRVATSKOJ

TUŽITELJSKI BAXTER KEATONI
Ivica
14. studenoga, 2002.

Dok zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo odbacuje policijske kaznene prijave protiv “nepoznatih počinitelja u tvrtki Baxter” zbog smrti 23 hrvatska građanina, pokreće se kazneni postupak protiv Branka Korelića, vlasnika tvtke Corel iz Poreča, kojega se tereti da je odgovoran za pojavu trihineloze u Istri. Koreliću prijeti kazna zatvora do osam godina, a “nepoznatim počiniteljima iz Baxtera”, kojima ne znamo ni imena, ne prijeti nikakva sankcija. Zašto?

< > | cijeli članak | verzija za tisak

Krunoslav Canjuga, Županijski državni odvjetnik u Zagrebu, na pitanje tko je kriv za prošlogodišnje smrti dvadeset i troje bubrežnih bolesnika u Hrvatskoj, odgovara sliježući ramenima, a kad se ramena malo opuste, kaže: “Nitko nije kriv.” Potom slijedi poduža stanka, pa onda nastavak: “Nitko nije kriv. Kriva je tehnologija, koja je bila prenapregnuta. To je, jednostavno, slučaj koji nadilazi ičiju kaznenu odgovornost. To je tako, to se, jednostavno, događa.” Zatim opet slijeganje ramenima i izražavanje žaljenja što je to, eto, tako. To je, uz nekoliko neuvjerljivih pravnih vratolomija, cjelokupna argumentacija kojom raspolaže Krunoslav Canjuga u obrani svoje odluke da odbaci policijske kaznene prijave protiv “nepoznatih počinitelja u tvrtki Baxter”. Policija je, inače, kaznene prijave podnijela u prosincu prošle godine, zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo nenamjernog pripravljanja i proizvodnje štetnih sredstava za liječenje. Zagrebačko županijsko tužilaštvo prijave je odbacilo nedavno.

Vratimo se, međutim, trinaest mjeseci unatrag. Sredinom listopada godine 2001. na odjelima za hemodijalizu pet hrvatskih bolnica u kratkom je vremenu umrlo dvadeset i troje bubrežnih bolesnika, tokom postupka dijalize. Čim se saznalo za učestale smrti, policija je pokrenula kriminalističku obradu koja se, uglavnom, vodila u Centru za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić. Paralelno s kriminalističkom obradom dogodile su se političke smjene po izričitim naputcima premijera Ivice Račana, koji se - smjenjujući ministricu zdravstva dr. Anu Stavljenić-Rukavinu i ravnateljicu KBC-a Zagreb dr. Santu Večerinu Volić - htio dodvoriti građanima. Godinu dana kasnije ispada da su te dvije žene jedini i isključivi krivci za smrt dvadeset i troje bubrežnih bolesnika, prouzročenu ubojitim Baxterovim dijalizatorima tipa P 15 i P 18. Dakle, tvrtka koja je proizvela i u distribuciju pustila smrtonosne medicinske naprave oslobođena je svake krivnje, osim što je isplatila ne odviše impozantne svote obiteljima preminulih. Ako, međutim, Baxterove krivnje nema, zašto je ta firma isplatila odštete obiteljima žrtava? Je li američki farmaceutski div, zapravo, humanitarna organizacija koja s vremena na vrijeme voli financijski pomagati ljudima? Čini se da, ipak, neće biti tako.

TUŽITELJSKI BAXTER KEATONI
< > | cijeli članak | verzija za tisak

________________________________
Copyright © 1993 - 2023 Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA