Temereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits

Word Trade

Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual TribuneStranica obnovljena:
15. studenoga, 2002.

FERALOVI REPORTERI U SISKU: DRAMA METALACA I HRVATSKE CRNE METALURGIJE

KAKO SE KALIO ČELIK
Igor LASIĆ
14. studenoga, 2002.

Pustoš u Željezari Sisak, koja je zapošljavala više od 13 tisuća radnika, govori o sadašnjem rejtingu čeličane. Ona više nikome ništa ne znači, ni stranim vlasnicima, koji su nedavno izašli iz nje, ni Vladi RH, koja onamo više ne želi ući

< > | cijeli članak | verzija za tisak

Sisačka željezara podsjeća na kakvu napuštenu kasarnu bivše JNA: od gradske četvrti Caprag prilazi joj se preko velikog parka s cjevastim skulpturama, dok unutar kruga upada u oko gvožđurija što trune kao da je odbačena u bijegu. Impozantne dimenzije svega u vidokrugu ukazuju na nekadašnje značenje čeličane koja je zapošljavala više od 13 tisuća radnika, a pustoš koja danas ondje vlada svjedoči o njezinom sadašnjem rejtingu. Željezara više nikome ništa ne znači, ni stranim vlasnicima, koji su nedavno izašli iz nje, ni hrvatskoj vladi, koja onamo više ne želi ući. Ustvari, gotovo nikome; jer postoji u Sisku i oko 1700 radnika koji su još uvijek u radnom odnosu sa Željezarom Sisak Nova d.o.o. i koji bi s definitivnim gašenjem tvornice mogli završiti na ulici.

Već su sada tamo, otkako je zaustavljeno i ono malo proizvodnje, jer dosad nije bilo novca za tri mjesečne plaće uzastopce i nema sirovina za preradu. Bili su i na trgu, ne samo na ulici, i to na Markovome, zagrebačkom, pred Vladom i Saborom. Ministri znaju sve o tome kako se kalio čelik u Sisku, ali smatraju da Hrvatskoj više ne treba crna metalurgija. Metalcima je jasno da Hrvatskoj ne treba danas pogon s onolikim brojem zaposlenih, ali da joj baš uopće ne treba... Početkom godine premijer Ivica Račan i potpredsjednik Vlade Slavko Linić prošetali su Željezarom hvaleći se uspješnim primjerom sanacije, privatizacije i privlačenja stranoga kapitala. Slavlje je trajalo jedva pola godine, a onda se pred Željezarom otvorila raka koju ona sama nije u stanju preskočiti. Za sve to vrijeme rečena dvojica nisu se baš napričala s predstavnicima radničke klase.

KAKO SE KALIO ČELIK
< > | cijeli članak | verzija za tisak

________________________________
Copyright © 1993 - 2024 Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA