Temereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits

Word Trade

Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual TribuneStranica obnovljena:
15. studenoga, 2002.

FERAL OTKRIVA ŠTO SE KRIJE IZA POKUŠAJA SMJENE OSJEČKO-BARANJSKOG ŽUPANA

SEDLANJE ZLATNE KOKE
Drago HEDL
14. studenoga, 2002.

Neobična podudarnost poteza koje su, zahtijevajući smjenu župana Bognara, povukli Kramarićev LS i Glavašev HDZ, što je već prozvano “tihom koalicijom”, motivirana je borbom za prevlast nad Slobodnom zonom, osječkom zlatnom kokom, čemu se župan Bognar protivi. Pokušaj instaliranja HSS-ova dožupana Pave Šarčevića, koji je sklon takvom rješenju, na Bognarovo mjesto, spriječio je Tomčić nakon poruka iz SDP-a kako bi se mogle aktivirati neke od kaznenih prijava protiv Šarčevića, člana užeg Predsjedništva HSS-a

< > | cijeli članak | verzija za tisak

Zahtjev za smjenom osječko-baranjskog župana Ladislava Bognara, o čemu će početkom prosinca odlučivati vijećnici treće po veličini hrvatske županije, postavljen je prošloga tjedna sa solidnim osjećajem za dramski zaplet. Najprije je osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić danima jamrao kako Bognar mora otići, nezadovoljan njegovim “soliranjem”. Potom se dan-dva prije sjednice Županijske skupštine u medijima pojavila crtica kako će Kramarićev LS zajedno s HSS-om smijeniti župana kojeg je, kao nestranačku osobu, postavio SDP. Zatim se, već pun adrenalina, dan prije Skupštine oglasio Branimir Glavaš, zabavljajući neupućene izjavama kako se njegov oporbeni HDZ, s najviše vijećnika u Skupštini (17), neće pridružiti LS-u i HSS-u, jer mu “ide u prilog da takav nesposoban čovjek bude što dulje na vlasti”. Pred sam početak Skupštine, prošlog četvrtka, Ramir Ristić, predsjednik Skupštine, član LS-a, posve je iskreno tvrdio kako su o nagovještaju Bognarove smjene saznali iz Nacionala. Slično je Feralovu novinaru potvrdilo još nekoliko LS-ovaca, prilično zbunjenih i uplašenih zbog mogućeg raspada krhke i nestabilne koalicije koju u Osječko-baranjskoj županiji čine SDP, LS, HSS i HSLS.

Onda se prošlog četvrtka dogodila Skupština. Premda je Glavaš samo dan prije tvrdio suprotno, njegova “zbornaja komanda” u pisanom je obliku zatražila glasanje o povjerenju Bognaru. Kako u Skupštini od 51 vijećnika HDZ ima 17 mjesta, dakle točno potrebnu trećinu da bi zahtjev ušao u proceduru, HDZ je učinio ono što je Kramarić najavljivao. No, HSS je ostao posve zatečen – nakratko se, na samoj sjednici, ogradio od inicijative, rekavši kako ne podržava zahtjev za Bognarovom smjenom. Kad se očekivalo da ta stranka to ponovi i sutradan, na konferenciji za novinare na kojoj su koalicijski partneri trebali reći što misle o inicijativi HDZ-a, HSS i LS nisu se pojavili. LS je poručio kako o tome još nema stava, a HSS-ov dožupan Pavo Šarčević se jedan sat prije tiskovne konferencije mobitelom iz automobila javio u Županiju, rekavši kako žali što neće moći pred novinare, jer hita u Zagreb na sastanak s Tomčićem. Tad je već i posve neupućenima bilo jasno da se mnogo toga događa iza kulisa.

SEDLANJE ZLATNE KOKE
< > | cijeli članak | verzija za tisak

________________________________
Copyright © 1993 - 2023 Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA