Temereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits

Word Trade

Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual TribuneStranica obnovljena:
15. studenoga, 2002.

ZAŠTO SE MILO ĐUKANOVIĆ VRAĆA U PREMIJERSKU FOTELJU

MILO ZA DRUGO
Luko BRAILO
14. studenoga, 2002.

Preuzimanjem premijerske dužnosti Đukanović je, u situaciji neizvjesnog izbora predsjednika Republike - jer opozicija prijeti bojkotom - osigurao nesmetano funkcioniranje nedavno izabrane vlasti, ali i bitan utjecaj na rasplet odnosa s Beogradom, što je jedan od prioriteta budućeg čelnika podgoričke vlade

< > | cijeli članak | verzija za tisak

Milo Đukanović (ne)očekivano je odbio kandidaturu za još jedan predsjednički mandat na čelu Crne Gore. Nakon apsolutne listopadske pobjede koalicije njegovih socijalista i SDP-a na prijevremenim parlamentarnim izborima, Đukanović se odlučio preuzeti dužnost premijera, koju je u dva navrata obavljao od 1991. do 1998. godine, kada je preuzeo predsjedničku dužnost. Tom je odlukom predsjedničke izbore u Crnoj Gori, zakazane za 22. prosinca, učinio neizvjesnima, dok je oporbenom savezu triju prosrpskih stranaka s Predragom Bulatovićem na čelu ostavio tanku nadu u eventualnu reanimaciju te grupacije.

Na taj se potez Đukanović odlučio iz vrlo pragmatičnih razloga. Prema crnogorskome Ustavu, izvršnoj vlasti, odnosno predsjedniku Vlade, pripada najjača moć. Nakon petogodišnjeg razdoblja tijekom kojega je od svojih izvornih ustavnih ovlasti tipa fikusa praktički utemeljio polupredsjednički sustav, Đukanović se vraća najjačoj funkciji, ali s legitimitetom neprikosnovenog izbornog pobjednika.

Povratkom na dužnost premijera Milo, kako ga (i pristaše i oponenti) zovu u Crnoj Gori, simpatizerima poručuje da je upravo on osobno jamac ostvarivanja obećanih reformi. Đukanović je, naime, svjestan da nakon niza godina neprekinute vladavine, ni on ni njegovi socijalisti više neće dobiti novu šansu za izvođenje Crne Gore na put državne samostalnosti i ekonomsko-socijalnog oporavka, te konačnog prelaska na tržišnu privredu, umjesto dosadašnjeg bavljenja sumnjivim duhanskim i sličnim poslovima na čijim je temeljima proteklih godina manjina u vlasti i oko nje zgrtala neizmjerna bogatstva, a dobar dio građanstva doveden ispod ruba siromaštva od 120 eura. Svođenjem svojega položaja u predviđene okvire Đukanović će također neutralizirati i manje ili više glasno dozirane prigovore iz Bruxellesa da krši ustavne norme, da se ponaša netržišno, a istodobno priča o Europi.

MILO ZA DRUGO
< > | cijeli članak | verzija za tisak

________________________________
Copyright © 1993 - 2024 Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA