Temereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits

Word Trade

Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual TribuneStranica obnovljena:
15. studenoga, 2002.

FERAL NA VELIKOJ IZLOŽBI GUSTAV KLIMT: PEJZAŽI, U AUSTRIJSKOJ GALERIJI BELVEDERE U BEČU

HARMONIJA I EKSTAZA
Darko VUKOREPA
14. studenoga, 2002.

Klimtovi pejzaži poručuju da je njihov autor kao osjetljivi epikurejac želio otići drugamo: daleko od grozničavog Beča i Habsburške Monarhije koja se raspadala, daleko od meteža Prvoga svjetskog rata. To “drugamo” za Klimta je bio prostor Utopije, mjesto gdje će nam, kako je zapisao, “sudbina dopustiti da uživamo”

< > | cijeli članak | verzija za tisak

Atrij bečkog dvorca Belvedere

“Klimt je bio pejzažist kojeg je krasila nesvakidašnja smjelost; pod utjecajem japanske umjetnosti, Van Gogha i Cézannea, kao i austrijske pejzažne tradicije, te vlastita bečkog modernizma on je stvorio nešto posve novo i radikalno”, zapisao je američki povjesničar umjetnosti Richard Rand o pejzažima Gustava Klimta, koji su najprije ovoga ljeta bili predstavljeni u The Sterling and Francine Clark Art Institute u Williamstownu u SAD-u, a potom su od 23. listopada do 23. veljače u nešto većem broju izloženi u austrijskoj galeriji Belvedere, nekadašnjoj ljetnoj palači austrijskoga vojskovođe Eugena Savojskog.

Aktualna izložba - s radovima iz europskih, američkih i japanskih muzeja, te privatnih kolekcija - jedinstvena je po tome što prvi put u cjelovitom smislu predstavlja Klimta kao pejzažista. Taj je znameniti bečki slikar do sada, naime, uglavnom bio poznat po svojim najboljim djelima, portretima, posebice po glasovitom “Poljupcu”. No, budući da su njegovi portreti u širem smislu također pejzaži, tako je “Poljubac” svoje mjesto našao i na ovoj izložbi. Klimt je svoje pejzaže, njih sedamnaest, bio izložio samo jednom, godine 1903., na svojoj retrospektivi u znamenitoj Secesiji, no tada su ih neki kritičari ocijenili vrlo oštro. Jedan među njima zapisao je: “Klimtovi pejzaži mogli bi biti izloženi na Marsu ili Neptunu; hvala Bogu, pejzaži na našem planetu ipak izgledaju ponešto drukčije.”

HARMONIJA I EKSTAZA
< > | cijeli članak | verzija za tisak

________________________________
Copyright © 1993 - 2024 Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA