Interviewreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits

Word Trade

Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual TribuneStranica obnovljena:
15. studenoga, 2002.

PLAZMATIK, POKRETAČ NOMADA NUKLEARNOG DOBA, MULTIMEDIJALNE UDRUGE IZ ZAPREŠIĆKE SPAVAONICE

FRONTA IZ REVOLTA
Tatjana GROMAČA
15. studenoga, 2002.

Nomadi nuklearnog doba su nevladina neprofitna udruga koja se bori za propagiranje multimedija i Interneta, a zapravo okupljamo kreativne ljude, koji možda nemaju ni prilike ni prostora da pokažu to što rade. Našu web-adresu mjesečno posjeti negdje između 3000 i 4000 ljudi

< > | cijeli članak | verzija za tisak

Plazmatik

U Zaprešiću, gradiću koji u lokalnom žargonu nazivaju spavaonicom Zagreba, već nekoliko godina tiho i uspješno funkcionira udruga mladih entuzijasta koji se nazivaju Nomadima nuklearnog doba (N@n). Zaprešićki nomadi odlučili su se svim raspoloživim sredstvima boriti upravo protiv tog često spominjanog spavaoničkog segmenta svoga grada.

Borba je urodila sada već i poprilično opipljivim plodovima – nizom izložaba, akcija, predavanja, glazbenih zbivanja, objavljenih CD-a, strip web-fanzinom e–FLIT, itd... Velik dio N@n–ovih kreacija nalazi se upravo u virtualnom svijetu, jer im je i glavno oružje u borbi koju vode - kompjutor. Adresa za ulazak u njihovu slobodnu zonu je: www.nan.hr.

Jedan od glavnih aktera (ako ne i glavni) te skupine je mladi umjetnik koji se skriva iza konspirativnog imena Plazmatik. Glazbenik i... najbolje da nam on sam objasni.

“Prvi put Plazmatik se javio kad smo prijatelj i ja crtali grafite po Zaprešiću. Bili smo jako impresionirani tim tipom suburbanog umjetničkog izraza i, naravno, kako je sve to bilo ilegalno, trebalo je smisliti neko ime, da te policija teže ulovi. Devedeset šeste godine sam pod tim imenom snimio svoje prve snimke, više da bih impresionirao djevojku nego iz nekih drugih ambicija. Kasnije su te snimke dospjele i do jednog našeg magazina, gdje su ocijenjene najvišom ocjenom. Tako je nekako to krenulo, po studentskim radiostanicama, na Cross radiju (mreži koju čini sedam stanica na prostoru bivše države), gdje je jedna moja stvar prilikom godišnjeg izbora dospjela na treće mjesto, čak ispred bandova kao što su Disciplina Kitschme, Neočekivana sila, HC Boxer.

- Vaš novi CD, “Demons be gone!”, upravo je izašao. Na njemu se nalazi i jedan video-spot. Možete li pojasniti princip objavljivanja svojih albuma?

- Radi se o GPL ili General Public Licenc, jednom drugačijem tipu izdavaštva, koji se primjenjuje na software. To je free software licenca koja omogućuje slobodnu distribuciju, ali se zna da si ti autor tog softwarea. To namjerno isključuje neku financijsku naknadu, ali je i jedini način da nešto napraviš, a da te netko ne “skine”, i potpiše sebe umjesto tebe. Tako sada izdajem albume koji se mogu nabaviti po cijeni od 30 kuna ili skinuti besplatno s adrese www.egoboo.bits.net.

FRONTA IZ REVOLTA
< > | cijeli članak | verzija za tisak

________________________________
Copyright © 1993 - 2023 Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA