Temereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba


Film

Guštaonica

Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
3. lipnja, 2004.

FERDINAND JUKIĆ, SVJEDOK HRVATSKIH ZLOČINA U VUKOVARU

SPREMAN SAM NA SUDU SVJEDOČITI PROTIV MERČEPA

3. lipnja, 2004.

Bivši djelatnik SZUP-a Ferdinand Jukić koji je u kolovozu 1991. godine u Vukovaru uhapsio Tomislava Merčepa, i potom ga dopremio u Zagreb, preživio je nekoliko atentata: policija do danas nije otkrila vinovnike niti jednog od njih. Jukić je danas bolestan čovjek, ali je - prema onomu što nam je rekao - spreman odazvati se na poziv suda da svjedoči o Merčepovim aktivnostima, a nema sumnje da će dotični pritom biti jedan od značajnijih svjedoka s hrvatske strane. Jukić je i haaškim istražiteljima, posljednji put prije mjesec dana, dao iskaz o djelovanju Tomislava Merčepa u ljeto 1991. godine u Vukovaru.

U intervjuu kojega je prije dvije godine dao Feralu, Ferdinand Jukić vrlo je otvoreno progovorio o okolnostima uhićenja Tomislava Merčepa. "Tomislav Merčep", rekao nam je Jukić, "nije odveden iz Vukovara zato što mu tamo nije odgovarao zrak, nego zato što je bio prešao svaku mjeru. Ja sam kao djelatnik SZUP-a to znao. Imao sam nalog, o kojemu Merčep nije ništa znao, da ga mogu skloniti u bilo koje doba dana i noći. Nakon zadnjih razgovora s predsjednikom Vlade i predsjednikom Republike, rečeno mi je da ga se negdje odvede ili skloni, jer je sve otišlo predaleko i spasa gradu više nije bilo. Obećanja su se već tada pokazivala uzaludnima. Nije bilo oružja, a Merčep je sve to furio i potpaljivao, nije se znalo gdje je svemu tome kraj. Policija nije imala hrabrosti da ga skloni. Njegov je štab, u zgradi teritorijalne obrane, podsjećao na Hitlerov bunker. On je sve živo imao unutra. Nitko nije mogao ući unutra. Ja sam ulazio i ja sam ga uhitio."

Na pitanje može li potvrditi ili demantirati podatke po kojima je u podrumu zgrade TO-a u Vukovaru zatočeno, a potom – na drugim lokacijama – likvidirano stotinjak građana srpske nacionalnosti, Jukić je rekao: "Ti su podaci točni." Po Jukiću, nalog za uhićenje Merčepa izdao mu je osobno predsjednik Tuđman. Optužnica protiv Merčepa, smatra on, nije podignuta za bivše vlasti, jer su u taj slučaj bili upućeni svi. "Šuti se", rekao je tada Jukić, "zato što su svi upetljani". Sad je čini se došlo vrijeme da šutnja, ipak, prestane.

________________________________
Copyright © 1993 - 2019 Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA