Temereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
4. studenoga, 2004.

SLUČAJ HELENE PULJIZ: FERAL DONOSI DETALJE SKANDALOZNE PRIČE O TOME KAKO SE PROTUOBAVJEŠTAJNA AGENCIJA (POA) NA NOVINARSKOM TRŽIŠTU POJAVILA U ULOZI POSLODAVCA

“NUDIMO VAM TRGOVINU
Ivica
4. studenoga, 2004.

Agent POA-e Mladen Frlan se Heleni Puljiz obratio ovim riječima: “Ovdje se radi o trgovanju: mi ćemo vama pomoći da nađete posao, a vi ćete zauzvrat odrađivati neke poslove u našu korist.” Onda je pojasnio da “odrađivanje poslova” podrazumijeva prikupljanje i dostavljanje informacija o pojedinim novinarima, te plasiranje u javnost onih podataka za koje POA smatra da ih valja pustiti u optjecaj. Helena Puljiz se, međutim, zahvalila na ponudi

< > | cijeli članak | verzija za tisak

Prema Feralovim pouzdanim saznanjima potvrđenim iz više različitih i relevantnih izvora, osnovni smisao razgovora što su ga trojica agenata Protuobavještajne agencije vodila s 32-godišnjom zagrebačkom novinarkom Helenom Puljiz nije bio u eventualnom saznavanju pikantnih detalja o predsjedniku Stipi Mesiću i njegovu donedavnom savjetniku Željku Bagiću, kako je u svom novom broju izvijestio Nacional: premda je špijune uistinu zanimalo što Puljizova zna o Mesiću i Bagiću, jer je u Jutarnjem listu svojedobno bila zadužena za praćenje Ureda predsjednika, pravi smisao njezina troipolsatnog boravka u prostorijama POA-e u Gruškoj ulici u Zagrebu sastojao se u tome da su je djelatnici najmoćnije hrvatske tajne službe otvoreno – i koristeći se najprljavijim ucjenama i prijetnjama – vrbovali za rad u Protuobavještajnoj agenciji.

Kršenje zakona

Pritom su imali u vidu da je Helena Puljiz više od godine dana, otkad je dala otkaz u Jutarnjem listu, nezaposlena, pa su računali da će "ponuda o rješavanju svih egzistencijalnih problema" pasti na plodno tlo, a nije manjkalo ni špijunskih apela Puljizovoj da prizove vlastita patriotska čuvstva, pošto je u svijesti djelatnika POA-e sama činjenica da je netko rođen u Imotskome (Helena Puljiz je Imoćanka) dovoljna da ga se svrsta među turbohrvate i sljedbenike HDZ-a. “Dok parlamentarno Vijeće za civilni nadzor tajnih službi, kojemu sam prijavila čitav slučaj, ne istraži sve okolnosti moga saslušavanja u POA-i i ne utvrdi odgovorne za taj nevjerojatan događaj, ne želim davati nikakve izjave za javnost”, kazala je Puljizova u srijedu za Feral, te je dodala da je o detaljima svog bliskog susreta s POA-inim agentima obavijestila i Hrvatski helsinški odbor, Hrvatsko novinarsko društvo, te niz međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom novinara.

Priča kaže da je 5. listopada ove godine Heleni Puljiz zazvonio mobilni telefon, a s druge je strane bio čovjek koji se predstavio kao Mario Bušić i koji je rekao da radi u Odjelu organiziranog kriminala Ministarstva unutarnjih poslova: otkrio je da je, također, iz Imotskoga i da bi htio smjesta popiti kavu s njom, jer bi trebali porazgovarati o nekim važnim stvarima. Novinarka je pristala na susret i našli su se u sigetskom kafiću Relax, ali Mario Bušić – inače, mladić od dvadeset i devet godina – nije došao sam i pokazalo se da nije zaposlen u MUP-u: s njim je došao i desetak godina stariji Mario Puček, a kad je Puljizova zatražila da joj pokažu službene značke, postalo je jasno da obojica rade u POA-i. Kazali su joj da bi željeli razgovarati o njezinim odnosima s bivšim Mesićevim savjetnikom Bagićem i o problemima koje je s njime imala dok je izvještavala iz Ureda predsjednika. Kazali su joj, također, da bi bilo primjerenije da pričaju u prostorijama POA-e u Gruškoj ulici, ali su joj zaboravili spomenuti da razgovor može i odbiti, te su tako prekršili članak 14. Zakona o sigurnosnim službama. U svakom slučaju, Helena je Puljiz oko 13 sati i 45 minuta sjela u POA-in golf s agentima Bušićem i Pučekom koji su je odvezli u zagrebačku centralu rečene službe, a u sobi za ispitivanje navedenim se špijunima pridružio Mladen Frlan koji je vodio glavnu riječ tijekom razgovora.

“NUDIMO VAM TRGOVINU
< > | cijeli članak | verzija za tisak

TKO JE HELENA PULJIZ?

________________________________
Copyright © 1993 - 2023 Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA