Temereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
27. svibnja, 2004.

NOVI SKANDAL U PROTUOBAVJEŠTAJNOJ AGENCIJI: IVAN JURČIĆ, PRIPADNIK OZLOGLAŠENE VOJNOPOLICIJSKE JEDINICE TIHOMIRA OREŠKOVIĆA IZ 1991., IMENOVAN NAČELNIKOM POA-e U GOSPIĆU

SIGURNOSNA PRONEVJERA
Ivica
27. svibnja, 2004.

U sklopu široke operacije rehabilitiranja špijuna iz vremena Franje Tuđmana, koju provodi Joško Podbevšek, novi ravnatelj Protuobavještajne agencije, šefom Ureda POA-e u Gospiću imenovan je Ivan Jurčić. On je na tu funkciju doveden naredbom Darka Milinovića, potpredsjednika Sabora, iako je tzv. sigurnosnom provjerom POA-e ustanovljeno da je tokom rata bio pripadnikom ozloglašene postrojbe gospićke Vojne policije, kojom je zapovijedao Tihomir Orešković, osuđen na 15 godina robije zbog zločina nad srpskim civilima u jesen 1991. godine

< > | cijeli članak | verzija za tisak

Zanimljiva operacija rehabilitiranja i unaprjeđivanja špijunskih junaka iz vremena Franje Tuđmana, koju provodi Joško Podbevšek, novi ravnatelj Protuobavještajne agencije, nastavlja se nesmanjenim intenzitetom: prošloga smo tjedna u Feralu pisali o imenovanju Dinka Horvata, zloglasnog šefa riječkog SZUP-a iz devedesetih godina, na mjesto načelnika POA-ina Centra u Varaždinu, a ovoga tjedna iz Gospića stiže vijest da je – u sklopu široke operacije koju provodi Podbevšek – šefom Ureda POA-e u tom gradu imenovan Ivan Jurčić, dosadašnji djelatnik lokalne ispostave Vojne obavještajne službe (bivši SIS).

Mučitelj i švercer

Dotični je 1991. bio pripadnik samoproglašene specijalne postrojbe gospićke Vojne policije, a tom ozloglašenom formacijom zapovijedao je Tihomir Orešković, čovjek koji je u procesu pred riječkim Županijskim sudom osuđen na petnaest godina robije zbog zločina nad srpskim civilima u Gospiću u jesen 1991. godine. U vrijeme kad su zločini činjeni, Ivan Jurčić bio je u Oreškovićevoj poluprivatnoj jedinici zaduženoj za maltretiranje civilnog stanovništva, a kasnije se skrasio u gospićkoj ispostavi SIS-a, gdje je gazda bio Ivica Orešković, Tihomirov brat.

I nije Ivan Jurčić u vrijeme zločina bio samo jedan od pripadnika uniformirane grupe što je bila direktno upletena u odvođenja gospićkih Srba i njihova smaknuća, nego je – prema navodima iz tzv. sigurnosne provjere koju je, početkom ovoga mjeseca, na stol Joška Podbevšeka isporučio gospićki Ured POA-e – bio i jedan od bližih Oreškovićevih suradnika i vrlo ga se često moglo vidjeti u Tihomirovu ratnom štabu koji se u jesen 1991. znao pretvarati u mučilište za zarobljene srpske vojnike ili odvedene civile.

U sigurnosnoj provjeri Ivana Jurčića, koju je u zagrebačku centralu POA-e odaslao sad već bivši šef POA-ina Ureda u Gospiću Vlado Orešković, kaže se da je Jurčić bio u grupi onih soldata što su provodili racije po podrumima gospićkih Srba i uhapšene potom odvodili u smrt; kaže se da je organizirao tamošnje Rome da skupljaju raspuštenu stoku koja je tumarala ličkim selima, pa je onda tuđu živinu prodavao riječkim trgovcima i nakupcima; tvrdi se da je bio uključen u krađu i krijumčarenje ukradenih automobila i potanko se navodi slučaj krađe mercedesa njemačkih registracija, gdje je Jurčić bio direktni sudionik; kaže se da je sudjelovao u pretresima autobusa Croatiatransa, te da je često znao skidati i u nepoznato odvoditi nacionalno sumnjive putnike; govori se da je tokom rata, ali i kasnije, održavao blisku vezu s Ivicom Rožićem, zvanim Bijeli Vuk, kojega se sumnjiči za postavljanje bombi iznenađenja u kuće srpskih povratnika, a pritom se detaljno navode i njegovi birtijski ispadi (nanošenje težih ozljeda glave izvjesnom Tomljenoviću u lokalnom kafiću PM), te učestali nasilnički ispadi u obitelji.

SIGURNOSNA PRONEVJERA
< > | cijeli članak | verzija za tisak

________________________________
Copyright © 1993 - 2016 Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA