NISKE IGRE U VISOKOM OTVORENO PISMO SKUPINE UGLEDNIH ZNANSTVENIKA IZ BiH VISOKOM PREDSTAVNIKU MEĐUNARODNE ZAJEDNICE CHRISTIANU SCHWARZ-SCHILLINGU ZBOG NJEGOVA PODRŽAVANJA "LAŽNE ARHEOLOGIJE"

NISKE IGRE U VISOKOM

14. ožujka, 2007.

Gospodine Schwarz-Schillingu od Vas zahtijevamo da kao Visoki predstavnik u svom angažovanju u kontekstu istraživanja i zaštite kulturne baštine BiH primjenjujete kriterije koji važe u vašoj zemlji, Evropskoj zajednici i čitavom civilizovanom svijetu i da vodite računa o relevantnim činjenicama, a ne da nekritički pružate podršku avanturističkim i pseudonaučnim poduhvatima. Također očekujemo da se Visoki predstavnik zauzme kod odgovarajućih struktura BiH, EU i Njemačke, kao predsjedavajućeg EU, da BiH što prije potpiše Evropsku konvenciju o zaštiti arheološkog naslijeđa, te da se založi i za obezbjeđivanje uslova za otvaranje studija arheologije u Sarajevu

visoko_150.jpg

Usprkos brojnim upozorenjima znanstvene javnosti, amaterska raskopavanja i prokopavanja brda oko Visokog i dalje traju, a pseudoarheologija u Bosni i Hercegovini uzima sve više maha. Tako je nakon prošlogodišnjeg otkrića "piramida" u srednjoj Bosni uslijedilo i ovogodišnje ponovno aktualiziranje Homerove "Troje" u dolini Neretve. Najglasnija podrška ovim novootkrivenim bosanskim misterijama stiže iz tzv. alternativnih krugova Hrvatske, gdje ih se poredi s fenomenom Gospe iz Međugorja, kako je to prošloga ljeta Drago Plečko širokogrudo objasnio Visočanima. Ovakve interpretacije nisu mimoišle ni druge objekte bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog naslijeđa, te su tako stećci postali megaliti koji su se otkotrljali s piramida, a ranoromanički reljefi – nacrti za prolaze u druge svjetove. Prošloga kolovoza, podršku ovoj pseudoznanstvenoj pošasti dao je i sam Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, dr. Christian Schwarz-Schilling. Znanstvenici izražavaju žaljenje zbog potpunog neuvažavanja stručnog mišljenja i time odbacuju svaku odgovornost u pogledu posljedica koje bi dalje širenje pseudoznanosti moglo imati po regionalno i svjetsko kulturno naslijeđe.

Bezuspješna upozorenja
 
Bosanskohercegovačka i međunarodna naučna zajednica već gotovo godinu dana sa zaprepaštenjem prati razvoj pseudoarheološkog trenda i projekta potrage za navodnim prethistorijskim piramidama kod Visokog u Bosni i Hercegovini. Posebno zabrinjavajuća je podrška koju ovaj projekt dobija od dijela političkog establišmenta BiH i politikantska retorika kojom se navodno otkriće piramida kod Visokog u javnosti predstavlja kao stvar od presudnog državnog značaja. Stoga je prošlogodišnja posjeta gospodina dr. Christiana Schwarz-Schillinga lokalitetu tog navodnog otkrića i podrška njegovom navodnom nosiocu, Semiru Osmanagiću, izrečena u funkciji Visokog predstavnika, odnosno najznačajnijeg zastupnika međunarodne zajednice u BiH, neprihvatljiva i šokantna.
 
Domaći i međunarodni stručnjaci arheolozi, historičari i geolozi tokom protekle godine u više navrata, pojedinačno i zajedno, izrazili su svoje kritike spram tog projekta i upozorili na opasnosti koje takav pseudoarheološki trend i amaterska iskopavanja predstavljaju za stvarnu kulturno-historijsku baštinu Bosne i Hercegovine. Posebno je isticana neprimjerenost podrške takvom pseudonaučnom projektu u jednom društvu koje je nedavno izašlo iz jednog mučnog rata i koje s velikim teškoćama obnavlja svoje visokoškolske ustanove, muzeje, biblioteke i ostale kulturne i naučno-istraživačke institucije.
 
U maju prošle godine, oko dvadeset bosanskohercegovačkih arheologa, historičara i muzeologa, nakon mnogih pojedinačnih istupa u domaćim medijima, uputilo je zajedničko otvoreno pismo protesta federalnim i kantonalnim vlastima koje su bez adekvatnog stručnog nadzora dale dozvolu za ovaj projekt. Geolozi s univerziteta u Tuzli su napravili izvještaj kojim se s naučnog stanovišta, jasno opovrgavaju hipoteze o navodnim piramidama kod Visokog. Ignorirajući ove izvještaje i upozorenja, tadašnji član Predsjedništva BiH, gospodin Sulejman Tihić, zatražio je podršku za ovaj pseudoarheološki projekt od predstavnika UNESCO-a. Nakon toga, u junu prošle godine, oko trideset međunarodnih stručnjaka uputilo je pismo u sjedište UNESCO-a u Parizu, izražavajući svoju zabrinutost razvojem pseudoarheologije u BiH i tražeći da se omogući pravovremena stručna ocjena i valorizacija tog projekta. U međuvremenu su slične kritike i bojazni došle i od Evropskog udruženja arheologa kao i od strane američke arheološke zajednice. Ni jedna od nadležnih institucija nije ni u kom pogledu uvažila iznesenu naučnu argumentaciju.
 
Vjera u otkriće
 
Nedavno su rukovodioci najviših međunarodnih arheoloških institucija, na čelu s predsjednikom Evropske arheološke asocijacije, Anthonyjem Hardingom, i predsjednikom Njemačkog arheološkog instituta, Hermannom Parzingerom, uputili apel bosanskohercegovačkim vlastima sa izričitim zahtjevom da se kritički razmotri dosadašnji rad na ovom projektu, ali ni na taj apel nije bilo nikakve reakcije. Usprkos svim tim upozorenjima, brojni vodeći BH političari, uključujući i vjerske prvake, u sve većoj mjeri upućuju podršku ovim veoma problematičnim istraživanjima.

________________________________
Copyright © 1993 - 2018 Feral Tribune. All rights reserved.