Osoba tjednareklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba


Film

Guštaonica

Virtual TribuneStranica obnovljena:
2. prosinca, 2004.

01 / Osoba tjedna
Osoba tjedna: MIRKO GALIĆ
2. prosinca, 2004.

Posljednjih dana primio je dvije prijeteće i ucjenjivačke poruke, ali nijednu ne može prijaviti policiji. Prvu mu je poslalo nešto što se predstavlja kao "kršćanske udruge mladih", ultimativno zahtijevajući da se prestane s emitiranjem animirane serije Zlikavci.

U suprotnom, katolički junoše prijete potpisivanjem nekakve peticije, a ako to ne da rezultata i demonstracijama pred HRT-om, pa čak i time da će o crtiću koji vrijeđa vjernike obavijestiti i Papu, "da vidi kako se o njemu ovdje govori".

Druga prijetnja stigla je iz HDZ-a. Ova stranka upriličila je dosad neviđeni igrokaz u Saboru, jer umjesto da prihvati ili odbaci izvještaj o financijama i radu HRT-a, zagonetno je izjavila da ga samo "prima na znanje".

Ovaj put, dakle, nije bilo nikakve prijetnje, ali očito samo zato što to HDZ-ovi seniori rade vještije i lukavije od katoličkih juniora. Pustili su s lanca nekoliko nižerazrednih saborskih gladijatora da raskomadaju informativni program HRT-a i "neprofesionalne novinare", ali sami nisu prljali ruke.

Umjesto toga, "primanjem na znanje" poslali su očito posljednje upozorenje HRT-u da se opameti, u suprotnom neizglasavanje izvještaja moglo bi postati prva stepenica u postupku opoziva televizijskog čelništva.

Poslije ovoga uslijedila je i prijetnja s crkvene strane i, zanimljivo, vidjeli smo u dlaku isti scenarij. Nakon što je spomenuta komsomolska organizacija katolika ultimativno tražila skidanje Zlikavaca, odglasio se i predstavnik službene Crkve i – grubijanski tonovi su utihli.

Direktor Glasa koncila i član Vijeća HRT-a Nedjeljko Pintarić izrijekom se ogradio od zabrane Zlikavaca. Ali, istodobno je kazao da ta serija krši zakon koji zabranjuje vjersku, nacionalnu i rasnu mržnju i ljubazno je preporučio čelnicima HRT-a da skrenu autorima pozornost na to.

Dakle, seriju po njemu ne treba zabranjivati, ali tko može zabraniti da sami autori odustanu od onoga što smeta vjernicima. Ili drukčije rečeno, ako je cenzura mrtva, tko kaže da ne može živjeti autocenzura.

Treba reći da Pintarić slovi kao umjereni crkvenjak, pa bi imao pravo na određeno razumijevanje pod uvjetom da je otvoreno osudio škljocanje cenzorskih škara koje dolazi iz šireg kruga Crkve.

Ali, kako nije to učinio, on i slični u HDZ-u dođu mu kao uglađena prethodnica koja nudi protivniku mirnu predaju, u protivnom nastupaju ljutiti hahari koji gaze sve pred sobom.

Marinko ČULIĆ

________________________________
Copyright © 1993 - 2022. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA