Informbiroreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba


Film

Guštaonica

Virtual TribuneStranica obnovljena:
2. prosinca, 2004.

01 / Informbiro
INFORMBIRO
Predrag LUCIĆ
2. prosinca, 2004.

TRAIAN

Vidio Traian Basescu, kandidat oporbenog saveza desnoga centra "Pravda i istina" za rumunjskog predsjednika, kako se dospijeva na breaking news i na vrh druge stranice Ferala, pa je i on zatražio da se parlamentarni izbori u njegovoj zemlji ponište zbog tobožnje prevare. No, prije nego što su novinarske ekipe počele opsjedati bukureštanske hotele i hvatati zgodne položaje za praćenje očekivanih nereda, Basescu se posuo pepelom po glavi i izjavio da će se pomiriti s rezultatima koje objavi državno povjerenstvo. A ono je objavilo da su vladajući socijaldemokrati osvojili 36,6 posto a koalicija "Pravda i istina" 31,3 posto glasova, što znači da nitko neće imati potrebnu većinu u parlamentu. Traian Basescu čeka novu prigodu za izvođenje svojih pristaša na ulice Bukurešta: 12. prosinca slijedi drugi krug predsjedničkih izbora u kojemu će se lider desnoga centra ogledati s premijerom Adrianom Nastaseom, pa ako izgubi, eto nam ga na ovim stranicama i za dva i za tri tjedna i...

CJELOVITA

Promatrači OSCE-a i drugih međunarodnih firmi koje su nadgledale rumunjske izbore tvrde da nije bilo većih nepravilnosti, pa se u Bukureštu ne očekuje repriza Tbilisija ili Kijeva. Ali nikad ne reci nikad. U tranzicijskim je državama uveden običaj da se oba izborna finalista proglase pobjednicima, pa nas ne bi čudilo ni da se Dražen Budiša ostavi paprika i grunta te se popne na jumbo-plakate...

O Ukrajini ste posljednjih dana čuli manje-više sve, znate i kada je Juščenko pristao na pregovore i kada je od njih odustao, vidjeli ste mapu podjele zemlje na prozapadni i proruski dio... Čuli ste i kako se Javier Solana i njemu slični čimbenici zaklinju u cjelovitost i nedjeljivost Ukrajine. I shvatili ste da bi Veliki atlas svijeta uskoro mogao izlaziti kao tjednik.

HVALE

Neočekivani prilog tom tjedniku stiže iz Izraela. Ariel Sharon je u intervjuu Newsweeku toliko hvalio novoga šefa PLO-a Mahmouda Abbasa kao zakletog protivnika terora i terorizma da je neupućeni čitatelj mogao steći dojam kako je izraelski premijer spreman osobno i bez naoružane pratnje otići u Ramallah i 9. siječnja glasati za svoga favorita na palestinskim predsjedničkim izborima, te još sačekati da mu prvi čestita na veličanstvenoj pobjedi. No, onda se iz izraelskoga zatvora gdje guli prvu od pet doživotnih robija oglasio glavni tajnik Al-Fataha Marwan Bargouthi i kazao kako povlači svoj nedavni odustanak od kandidature. Bargouthijeva supruga je prenijela želju nadživotnoga robijaša da formular za njegovu kandidaturu bude spreman i da se na vrijeme dostavi Središnjoj izbornoj komisiji. Za razliku od Abbasa koji je izrazio spremnost da se poslije izbora sastane sa Sharonom, Bargouthi se nije izjašnjavao po tom pitanju.

PRORAČUN


U trenutku davanja kada je Newsweeku otkrivao svoju žarku želju da se susretne s Mahmoudom Abbasom, Sharon nije računao s mogućnošću da 9. siječnja ne dočeka u premijerskoj fotelji. Nakon što je Knesset odbio prijedlog državnoga proračuna, gnjevni je Sharon razvrgnuo koaliciju sa strankom Shinui čiji se zastupnici nisu složili sa zacrtanom raspodjelom budžetskih šekela. Uvrijeđeni je premijer u svoj kabinet pozvao sve ministre iz Shinuija i uručio im otkaze. Cijena njegove srdžbe mogla bi biti povelika, jer njegova vlada bez Shinuija može računati samo na trećinu glasova u parlamentu, pa joj ni Vladimir Šeks ne bi uspio izbrojiti dostatnu većinu. Kako bi spriječio pad vlade, Sharon će po svoj prilici oblijetati oko opozicionara iz laburističkih redova.

AMANDMAN

Sljedećeg ćemo tjedna znati hoće li američki Kongres i Senat usvojiti amandman kongresmena Georgea Nethercutta na državni budžet za 2005. kojim bi SAD uskratile civilnu i gospodarsku pomoć svim zemljama koje odbiju potpisati Sporazum o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu. Dobije li Nethercuttov prijedlog dovoljan broj glasova, Hrvatska će ostati bez dvadesetak milijuna dolara pomoći iz programa za jačanje demokratskih institucija i – pazite sad ovo! - vladavine zakona u jugoistočnoj Europi. Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je, bez da čeka glasanje u Senatu i Kongresu, izjavio da je Hrvatska spremna odreći se novčane pomoći SAD-a, ali da nije spremna potpisati dugo iznuđivani Sporazum o neizručivanju. Vlada Republike Hrvatske na tu temu jednako rezolutno šuti.

KOJO

Američki senator Norm Coleman pozvao je glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da podnese ostavku zbog "najopsežnije prevare u povijesti Ujedinjenih naroda". Sve dok je Annan na East Riveru, žesti se Coleman, "svijet neće biti u stanju doznati pune razmjere podmićivanja, potplaćivanja i plaćanja ispod stola koji su se pred nosom UN-a dogodili u programu 'Nafta za hranu'". Coleman inače predsjedava senatskim Stalnim pododborom za istrage koji se hvali da je otkrio kako je režim Saddama Husseina zaradio 21,3 milijarde dolara potkopavajući UN-ove sankcije protiv Iraka, i to zahvaljujući ilegalnim prihodima kroz humanitarni program "Nafta za hranu" i švercom nafte. Krunsko mu je pak otkriće da je Annanov sin Kojo više od pet godina primao po 30 tisuća dolara od švicarske firme Cotecna koja se nalazi pod istragom zbog navodne umiješanosti u rečeni korupcijski skandal. Glavni tajnik UN-a je na sve ove optužbe izjavio da je razočaran saznanjem da je sin mu Kojo ostao na platnom spisku Cotecne sve do početka ove godine, premda se u ranijim priopćenjima UN-a tvrdilo da je novac od švicarske tvrtke prestao primati još 1998.

UTOPIJA

Prijelazni tjedni trofej "Oriana Fallaci" za potpirivanje ksenofobije pripao je bivšem njemačkom kandidatu Helmutu Schmidtu. Vrli je socijaldemokrat izjavio da je sustavno dovođenje stranih radnika u Njemačku prije nekoliko desetljeća predstavljalo veliku pogrešku. "Ideal multikulturalnog društva je mrtav", izjavio je Schmidt hamburškim večernjim novinama i dodao kako takvo društvo može opstati samo u čvrstim režimima poput singapurskog, gdje postoji jak pritisak odozgo, dok je u svakoj slobodnoj demokraciji poput one koja vlada u Njemačkoj multikulturalnost čista utopija. Jer eto ti stranci, kaže bivši kancelar, ne pokazuju nikakav interes za integracijom.

PROMOCIJA

Na zagrebačkoj promociji knjige Feralova urednika Ivice Đikića pod naslovom "Domovinski obrat" i podnaslovom "Politička biografija Stjepana Mesića", objavljenoj u nakladi VBZ-a i Večernjeg lista, susreli su se autor i glavni junak. Sudeći po srdačnom smijehu pisca i glavnoga lica, o čemu svjedoči fotografija Ognjena Alujevića, Mesiću se baš svidjelo to što Đikić nije napisao biografiju koja bi se morala svidjeti predsjedniku države (ali ni njegovim protivnicima i pretendentima na Pantovčak), a i autor je vidno zadovoljan što se junak njegova libra našao i snašao u ulozi običnoga čitatelja.

________________________________
Copyright © 1993 - 2022. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA