Osoba tjednareklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual TribuneStranica obnovljena:
21. travnja, 2005.

01 / Osoba tjedna
Osoba tjedna: SLAVKO GOLDSTEIN
21. travnja, 2005.

Posljednjih dana Hrvatskoj se opet čačkalo po povijesnoj utrobi, za što su povodi nađeni u jednom sprovodu i u jednoj komemoraciji. Na sprovodu Ivanu Pavlu II. reporterka CNN-a Christiane Amanpour bocnula je umrlog papu zbog "vrlo kontroverzne" beatifikacije Alojzija Stepinca, za kojeg ova planetarna televizijska kuća kaže da je bio "neprihvatljivo blizak ustašama".

Nekoliko dana poslije nova nevolja. Na komemoraciji žrtvama Jasenovca koja je održana u Republici Srpskoj, veći broj govornika, uključujući predsjednika RS Dragana Čavića, govorio je o 700.000 pobijenih. Ova brojka, pa i neke veće, s razlogom se uzimaju dijelom mahnitosti koja je dovela do jugoslavenskih ratova u devedesetima.

Kako sada nema na pomolu novih ratova, ovo se, opet opravdano, dovodi u vezu s ponovnim bujanjem nacionalističko-separatističkih ideja među bosanskim Srbima, čega je dio i još jedan set izazivačkih, iako manje proizvoljnih, izjava Čavića i nekih drugih. Na prvome mjestu to da se u Hrvatskoj i dalje ustaški zločinci "glorificiraju i veličaju kao nacionalni heroji", te da "genocidnost u Hrvatskoj još nije iskorijenjena".

Na ovo je reagirala naša osoba tjedna, pozvana na komemorativni okrugli stol u svojstvu predsjednika Savjeta jasenovačkog spomen-područja, i odbacujući brojku o 700.000 žrtava, rekao je da ih je bilo do sto tisuća. Goldstein se ograđuje i od neumjesnih optužbi na račun hrvatskih vlasti. Da, bilo je u ovoj, pa i u onoj drugoj zgodi, puno neumjesnog, pa i povijesno nepismenog brbljanja.

Čavić se, recimo, ostrvio na naziv "Eugen Kvaternik" za vojni poligon kod Slunja, očito nemajući pojma da se radi o vođi rakovičke bune iz 19. stoljeća, a ne o jednom od glavešina NDH. CNN, pak, govori o proglašenju Stepinca svetim, umjesto blaženim (što ne znači da i ovo drugo nije sporno), a očito ni o njegovom držanju u ratu ne zna puno više.

Istina je da je Stepinčev odnos prema NDH bio izrazito "kontroverzan", i vjerojatno je najtočnije reći da se primakao Paveliću, gledajući mu štošta kroz prste, samo zato da bi se što više udaljio od Titovih komunista. Ali kada se govori o njegovoj "bliskosti" s jednim nacističkim režimom to vuče na suučesništvo u zločinima, što jednostavno nije točno.

Ako CNN misli suprotno, neka u to pokuša uklopiti samo jedan detalj, a nije jedini – to da je Stepinac nazvao Jasenovac "sramotnom ljagom" na Hrvatskoj. Ali, utoliko je žalosnije što se historiografskim mahnitanjima sa srpske (pa, da prostite, i američke) strane ide na ruku revidiranjem istine o NDH s hrvatske, kao što je žalosno da Katolička crkva ni do danas nije iskazala pijetet jasenovačkim žrtvama.

Vadi se da bi se misom u Jasenovcu išlo niz dlaku srpskom napumpavanju broja jasenovačkih žrtava, iako već desetljeće i pol postoje realne brojke, koje je Goldstein sada samo ponovio. A posebno je cinično i glupo izvrdavanje da se mise ne mogu održavati na otvorenome (eno im tende s Bleiburga!).

I zato, ako poslije svega netko misli da smo opet žrtve nekakvih antihrvatskih urota, treba mu sočno uzvratiti onom Branka Ćopića – "znam ja nas, jebo ti nas".

Marinko ČULIĆ

________________________________
Copyright © 1993 - 2024. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA