Informbiroreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual TribuneStranica obnovljena:
21. travnja, 2005.

01 / Informbiro
INFORMBIRO
Predrag LUCIĆ
21. travnja, 2005.

RIM

Iz Rima, u koji su bile uprte oči cijeloga svijeta, stigla je dugo čekana vijest: talijanski premijer Silvio Berlusconi podnio je ostavku. Koliko sutra, iz Vječnoga će grada u eter biti pušten novi dim: mandat za sastav nove talijanske vlade povjerit će se – Silviju Berlusconiju. Bivši je premijer svoju odlazak najavio govorom u Senatu, kazavši kako iz tih stopa trči k predsjedniku države Carlu Azegliju Ciampiju kojemu će uručiti ostavku i kazati mu da se zbog toga ne mora pretjerano brinuti, jer eto on, Silvio Berlusconi, nesebično prihvaća izazov formiranja nove vlade. Naravno, s dosadašnjim koalicijskim partnerima desnoga centra.

DIM

I druga ovotjedna vijest iz Rima kaže da se sve mijenja e kako bi sve ostalo isto. Novim poglavarom Rimokatoličke crkve proglašen je Joseph Ratzinger koji je i do sada smatran najmoćnijom osobom u Vatikanu. Prvi dan svojega pontifikata papa Benedikt Šesnaesti iskoristio je za službeni posjet svojemu dosadašnjem rimskom stanu, gdje se u srdačnoj atmosferi zadržao puna dva sata. Po završetku susreta upriličen je i spontani susret s oko tisuću razdraganih vjernika kojima je novi papa kazao da je "uistinu duboko ganut" svojim izborom za Petrova nasljednika. Ratzingerov dolazak na čelo Rimokatoličke crkve pozdravio je i sav svjetski tisak, pa tako i talijanski Manifesto čiji su urednici našli za shodno istaknuti kako je papa najvjerniji čovjekov prijatelj. Dan nakon što se nad Trgom svetoga Petra nadvio bijeli dim u čast izbora novoga pastira, udarni naslov na prvoj stranici Manifesta glasio je "Il pastore tedesco". Ili što bi se hrvatski reklo – "Njemački ovčar".

KRIKET

Kašmir ljudima dobre volje! Pred mirovnjačkom ofenzivom koja se sručila na Indiju i Pakistan, padaju i one najtvrđe granice, koje su dojučer prelazili samo projektili. Pakistanski premijer Perwez Musharraf posjetio je New Delhi, gdje su se susrele kriket-reprezentacije Indije i Pakistana. Uslijedio je potom i susret banket-reprezentacija, predvođenih Musharrafom i indijskim premijerom Manmohanom Singhom. Razdragani su banketaši mirovni proces proglasili neopozivim te najavili drastično omekšavanje granice u Kašmiru, otvaranje mjesta susreta za razdvojene obitelji, jačanje prekogranične trgovine i svekolikih oblika suradnje, prijateljstva, razumijevanja. Kriketaši su bili slabije sreće od banketaša, jer su domaći navijači naprosto podivljali zbog izglednog poraza indijske reprezentacije pa su, nakon odlaska Musharrafa i Singha sa stadiona, zasuli pakistanske igrače svim i svačim. Kriket i bijes je rezultirao prekidom utakmice, a banket nastavkom mirovnoga procesa. I nastavkom utrke u naoružanju, za slučaj da i susreti na vrhu krenu naopako kao što već idu i susreti na dnu.

POMIRBA

Ima ozbiljnih naznaka da bi moglo doći i do velikoga pomirenja Kine i Vatikana čiji spor traje već pola stoljeća. Peking zahtijeva da Sveta Stolica prekine diplomatske odnose s Tajvanom i da se prestane miješati u kineske unutrašnje poslove, pa makar i pod krinkom brige za vjerske slobode. Vatikan pak traži da Kina prestane proganjati 10 milijuna tamošnjih katolika odanih papi i da legalizira Katoličku crkvu. Hongkonški biskup Joseph Zen izjavio je da je na pomolu kompromis: Vatikan će razmotriti mogućnost prekida diplomatskih odnosa s Tajvanom, a Katolička će crkva u Kini dobiti veću slobodu djelovanja. Pa možda bude i kriketa...

ŠTETA

Kinesko-japanski odnosi se i dalje kompliciraju. Najžešći ovotjedni prosvjedi izazvani pojavom japanskoga udžbenika u kojemu se nankinški masakr nad 300 tisuća Kineza naziva incidentom dogodili su se u Šangaju, gdje su demolirani japanski konzulat i restorani uz bijesne povike "Japanske svinje van!" Tokio od Pekinga traži em da se ispriča em da zaustavi razbijačke prosvjede, a kineske vlasti poručuju da se val demonstracija, unatoč njihovim apelima, ne može suzbiti. Sve što možemo, vele u Pekingu, jest da saniramo štetu na polupanim japanskim objektima. Isprika Pekinga ne dolazi u obzir sve dok se Japanci ne ispričaju zbog uvrede žrtava Nankinga. A Japan je, valjda u znak dobre volje za popravljanjem odnosa, odbio isplatiti ratne odštete kineskim žrtvama japanske okupacije koja je trajala od 1931. do 1945.

BASKIJA

Baskijski premijer i vođa Baskijske nacionalne stranke Juan Jose Ibarretxe doživio je neuspjeh na regionalnim izborima koji su trebali pokazati koliku potporu uživa njegov plan o autonomiji Baskije. Potpora je tolika da Ibarretxe ne može sastaviti većinsku vladu. U Madridu, međutim, nemaju razloga za veselje, jer je neočekivano velik broj glasova pripao Komunističkoj stranci baskijskih zemalja koju su poduprli separatisti iz Batasune, političke stranke koja je nedavno zabranjena pod optužbom da djeluje kao političko krilo terorističke organizacije ETA. Sada se u španjolskoj prijestolnici čuju tumačenja da je za uspjeh komunista-separatista najzaslužniji premijer Jose Luis Zapatero koji je, po mišljenju Aznarovih narodnjaka, trebao zabraniti izborni nastup Komunističke stranke baskijskih zemalja, kad već nije zabranio i same izbore...

ORA

U prištinskom sjedištu kosovske opozicijske parlamentarne stranke Ora eksplodirala je podmetnuta bomba i ranila trojicu maloljetnika. Lider stranke Veton Surroi okarakterizirao je eksploziju kao nasilan politički atak.

Bomba u sjedištu Ore aktivirana je na dan žalosti što ga je predsjednik Kosova Ibrahim Rugova proglasio zbog ubojstva Envera Haradinaja, brata bivšega kosovskoga premijera Ramusha Haradinaja, koji se nedavno predao Haaškom tribunalu za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije.

USTAVNOST

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da namjerava poštivati ustav voljene zemlje, što znači da se neće kandidirati za treći predsjednički mandat na izborima 2008. godine. Ova je izjava potpuno nerazumljiva njegovom bjeloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku koji je ovih dana od Vrhovnoga suda isposlovao zabranu rada Nezavisnog instituta za društveno-ekonomska i politička istraživanja. Znanstvenici su se ogriješili o ukrajinske zakone time što su objavili kako ima indicija da je Lukašenkova administracija lažirala rezultate prošlogodišnjega referenduma o ustavnim promjenama koje bjeloruskom predsjedniku omogućuju da se iznova kandidira na izborima. Lukašenko će se natjecati i za treći mandat i još je k tome uvjeren da "obojane revolucije" kakve su se dogodile u Gruziji, Ukrajini i Kirgistanu nemaju šanse na uspjeh u Bjelorusiji. Sve dok jednoga dana ova rubrika ne počne s vijestima iz Minska...

EKVADOR

A možda se dogodi i to da vijest iz Minska stigne u posljednji čas, kao evo ova iz Quita koja kaže da je ekvadorski parlament smijenio predsjednika države Lucia Guiterreza nakon što su tisuće prosvjednika uzalud tražile da bivši pukovnik podnese ostavku zbog pokušaja preuzimanja kontrole nad Vrhovnim sudom. Kongres je novim predsjednikom imenovao dosadašnjega potpredsjednika Alfreda Palacija.

________________________________
Copyright © 1993 - 2024. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA