Kultivatorreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual TribuneStranica obnovljena:
21. travnja, 2005.

01 / Kultivator
Darko VUKOREPA: KULTIVATOR
20. travnja, 2005.

* NEOBJAVLJENA pjesma poznatog dramatičara Tennesseeja Williamsa, koja kao "da je napisana u potpunom očaju", otkrivena je u malom plavom udžbeniku grčkog iz 1937. godine. Pjesma od 17 stihova, naslovljena Blue Song, prodana je Sveučilištu Washington u St. Louisu, gdje je Williams, u svojim dvadesetima, padao u depresiju, prije nego je napustio grad za koji je govorio da ga prezire. "Pjesma, napisana kemijskom olovkom na udžbeniku iz grčkog, koji nije položio, govori o gubitku identiteta i apsolutnom, potpunom očaju", kaže Henry Schvey, profesor sa Sveučilišta Washington i stručnjak za Williamsa, koji je pjesmu otkrio prošle godine u maloj knjižari, znakovitog imena Faulkner House Books, u New Orleansu. U pjesmi, originalnog naslova Sad Song, koja još nosi tragove njegove gumice, Williams je napisao: Ako me trebaš sresti na ulici/ ne pitaj me mogu li ti reći samo svoje ime/ i ime grada u kojem sam rođen. Pjesma bi uskoro trebala biti i objavljena.

* ZDRAVSTVENI program u Zapadnom Yorkshireu, koji umjesto lijekova bolesnicima pripisuje čitanje knjiga, doživljava pravi procvat. Naime, u tom je dijelu Velike Britanije uprava odlučila odvojiti dodatnu financijsku svotu za upošljavanje tri člana stručnog osoblja, takozvane "biblioterapeute", koji bi se brinuli o osobama koje se bore s depresijom i tjeskobnošću, uglavnom preporučujući im čitanje dobrog štiva umjesto uzimanja tableta. Terapeuti će u suradnji s britanskim zdravstvenim agencijama pokušati otkriti koliko čitanje knjige pomaže u prevladavanju stresa. Catherine Morris, jedna od inicijatora projekta, pozdravila je dodatnu financijsku pripomoć, izjavivši da je ona priznanje uspješnosti metoda kojima se koriste "biblioterapeuti". Program se provodi već petu godinu – dosad je u terapeutske svrhe održano dvije tisuće takozvanih "grupnih čitateljskih seansi", tri stotine i pedeset pojedinačnih, a svake se godine programu priključi novih stotinu i pedeset novih participanata. Odabrane knjige namijenjene su onima koji pate od depresije, tjeskobe, poremećaja u prehrani, kao i žrtvama obiteljskog nasilja...

* PERU je Organizaciji Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) predao plan za spas čuvene utvrde Inka Indijanaca - Machu Picchu - koji predviđa ulaganje od 132,5 milijuna dolara. UNESCO je, naime, 2003. godine upozorio da bi kamenu citadelu mogao uvrstiti na svojoj popis ugroženih mjesta jer su stručnjaci ocijenili da su neograničeni turizam i klizanje tla oštetili Machu Picchu i okolicu. "Danas predajemo UNESCO-u plan za Machu Picchu jer je Peru spreman očuvati svoje naslijeđe", kazala je Maria Elena Cordova iz Nacionalnog instituta za kulturu. Plan na 400 stranica predviđa ulaganje 132,5 milijuna dolara za zaštitu ruševine utvrde i staze Inka do tog najpoznatijeg južnoameričkog arheološkog nalazišta na visini od 2560 metara koje godišnje posjeti gotovo pola milijuna turista.

Gradić smješten u podnožju citadele zbog navale turista pod velikim je pritiskom. Machu Picchu je stalno izložen klizanju tla tijekom kišnih razdoblja, ali to ne znači da citadela tone, kao što mnogi misle, kazala je Cordova. Američki istraživač Hriam Bingham otkrio je 1911. godine Machu Picchu u južnim Andama, pokriven dubokom šumom. Taj kameni grad nedaleko od južnog peruanskog grada Cuzcoa vjerojatno je bio svetište cara Pachacuteca i nalazio se u samom središtu carstva Inka koje se početkom 15. stoljeća protezalo od Kolumbije do sjeverne Argentine.

* KAMENI ulomak pronađen kod crkvice sv. Marte u Bijaćima kraj Trogira, najstariji je spomenik na kojem je zapisano hrvatsko ime uopće, a datira u kasno 8. ili rano 9. stoljeće, što će reći da je 80-ak godina stariji od natpisa kneza Branimira za koji se dosad vjerovalo da je najstariji takav natpis. Ulomak sadrži ostatak natpisa croatorum i prva dva slova imena nekog župana, a dugo se mislilo da potječe iz 12. stoljeća. Pretpostavljalo se da je natpis naknadno uklesan na postojeći, 500-injak godina stariji spomenik. No, nakon nedavne stilske analize, nisu pronađeni tragovi klesanja preko postojeće podloge i utvrđeno je da je riječ o spomeniku iz kasnog 8. ili ranog 9. stoljeća. Osim toga taj natpis predstavlja i najranije zabilježen institut župana u Hrvatskoj u ranom srednjem vijeku. Povodom stote obljetnice istraživanja kod crkvice sv. Marte pod vodstvom don Frane Bulića Muzej hrvatskih arheoloških spomenika (MHAS) za kraj svibnja priprema izložbu pronađenih ulomaka te izdavanje publikacije s detaljnim opisom nalazišta.

* "THE Amityville Horror", prerada horora iz 1979., proteklog je vikenda bio najgledaniji u Americi,
a ovo će djelo ostati zapamćeno kao posljednji film MGM-a,
velike kompanije koju je prije dva tjedna kupila skupina investitora predvođena Sonyjem...

* TALIJANSKI znanstvenici tvrde da su po drugi put uspjeli klonirati konja - koristeći DNA arapskog konjičkog prvaka. Ždrijebe Pieraz-Cryozootech, teško 45 kilograma došlo je na svijet 25. veljače i u izvrsnom je stanju, potvrdili su stručnjaci u laboratoriju reproduktivne tehnologije u Cremoni. Mladi pastuh potomak je Pieraza, umirovljenog dvostrukog svjetskog prvaka u natjecanjima izdržljivosti. Genetičari su rekli da se klonirani konj neće natjecati, ali će moći dalje prenositi šampionske gene...

________________________________

KUNSTFORUM U BEČU
MAGRITTEOVA MAGIJA

U bečkom Kunstforumu otvorena je, do 24. srpnja, prva cjelovita austrijska retrospektiva Renea Magrittea (1909.-1967.), velikog belgijskog slikara, jednog od najznačajnijih predstavnika "fantastične umjetnosti" 20. stoljeća. Izložba oko 70 glavnih Magritteovih djela - posuđenih za ovu prigodu iz brojnih svjetskih muzeja i privatnih zbirki - govori, među ostalim, o slikarevom dijalogu s dadom i nadrealizmom te o njegovom opusu kao nadahnuću za umjetnost nakon 1945. – za pop-art i konceptualnu umjetnost.

Inspiriran djelima De Chirica i njegovom poetskom vizijom, Magritte je svoj prvi jedinstveni likovni svijet uspostavio sredinom 20-ih godina; od 1927., pak, do 1930. boravi u Parizu, družeći se ponajviše s nadrealističkim krugom okupljenim oko Andre Bretona... Ukratko, Magritteov cilj je bio "poetsko slikarstvo", to jest, "iluzionističko slikarstvo koje predmete pretvara u slike sa sasvim drugačijim značenjem, a pritom se koristi zapanjujućim preobrazbama, promjenama u mjerilu, suprotstavljanjima i sl.".


AMERIKA
NIRVANIN "NEVERMIND" U KONGRESNOJ KNJIŽNICI

Američka Kongresna knjižnica, jedna od najvećih i najvažnijih biblioteka na svijetu, spremit će Nirvanin slavni album Nevermind u svoj sef, u koji ulaze samo odabrana djela. Nirvana je dobila zeleno svjetlo američkih znanstvenika i dobit će svoje mjesto u posebnoj arhivi kako bi se njihove snimke sačuvale za buduće generacije. Tako će se, uz albume Beach Boysa, Public Enemyja i Jamesa Browna, u sefu američke Kongresne knjižnice naći i antologijski Nirvanin album iz 1991. godine. Kako piše BBC, radi se o uvođenju 50 snimaka koje su označene kao djela od iznimne kulturne, povijesne i estetske važnosti. Snimke moraju biti starije od deset godina, pa je Nevermind najrecentniji, a najstarija snimka je pjesma Gypsy Love Song iz opere The Fortune Teller, a datira iz 1898. godine.

Ostali materijali koji se nalaze u sefu su Pet Sounds Beach Boysa, soundtrack iz Star Warsa, snimke Armstrongova spuštanja na Mjesec i prvog kompletnog čitanja Biblije. "Još jednom smo dobili priliku da proslavimo bogatu raznolikost američke diskografije, kao i utjecaj zvučnih snimaka na naše živote", rekao je James Billington, arhivist u Kongresnoj knjižnici.


SVEMIR
TAJNA SEDNINE ROTACIJE

Jedna misterija od mnogobrojnih vezanih uz Sednu - lani otkriveno najudaljenije svemirsko tijelo koje kruži oko našega Sunca – je riješena. Naime, Scott Gaudi, astronom iz Harvard-Smithsonianova Centra za astrofiziku (CfA) razotkrio je, izgleda, tajnu nedostajućeg Sednina mjeseca – iako je ovaj planet ili planetoid neuobičajen na mnoge načine, oko samog sebe okrene se svakih 10 sati, što je posve "normalno", pa mu stoga ne treba nikakav vlastiti prirodni satelit da mu rotaciju uspori kako bi je doveo "u normalu". Do sada su astronomi mislili da Sedna rotira mnogo sporije, svakih 20 dana, a kao razlog za takvu sporost navodili su neminovno postojanje njezina do sada neotkrivenog mjeseca. "Svako svojstvo Sedne koje smo do sada bili u mogućnosti izmjeriti bilo je atipično", kazao je Gaudi. "No, sada se pokazalo da je njezin rotirajući period posve normalan."

Sada su na redu druge zagonetke: primjerice, astronomi se pitaju odakle je Sedna došla u naš Sunčev sustav, zašto je tako neobično crvena, te zašto ima tako nekonzistentnu eliptičnu orbitu, po kojoj taj tajanstveni planet(oid) tek svakih 10.500 zemaljskih godina napravi puni "krug" oko Sunca?


________________________________
Copyright © 1993 - 2024. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA