Filmreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual TribuneStranica obnovljena:
21. travnja, 2005.

01 / Film
Dragan JURAK: FILM
21. travnja, 2005.

"NESTAJANJE" BRADA ANDERSONA

POSLJEDNJI HITCHCOCK

U press-materijalu filma "Nestajanje" može se pročitati da je Brada Andersona, povodom njegova debitantskog filma "The Darien Gap" (1996.,) prikazanog na festivalu u Sundanceu, časopis Variety proglasio jednim od "deset najboljih novih redatelja nezavisnih filmova". U to vrijeme nezavisni film bio je glavni trend u gradu. Hollywoodski lovci na talente posvuda su tražili mlade, razbarušene talente koji će im za siću love donijeti gomilu para i utrživi umjetnički prestiž. No, nije svaki klinac bio Tarantino, a svaki nezavisni film "Pakleni šund".

Brad Anderson snimao je poprilično redovito, ali kako se to kaže, "nije ispunio obećanja", ni u profitu ni u artističkoj moneti. "Darien Gap" osvojio je nagradu za najbolju režiju na festivalu u Santa Barbari, "Next Stop Wonderland" dobio je nagradu publike i žirija u Deauvilleu, a "Session 9" osvojio je nagradu za režiju na Katalonskom festivalu – međutim, posrijedi su bili drugorazredni i trećerazredni festivali. Na takvim festivalima određenog uspjeha imalo je i "Nestajanje", ali ovoga puta možda se Andersonu posrećilo. Što se tiče vašeg recenzenta, s "Nestajanjem" Anderson konačno vraća dug Varietyju.

Priča o strojaru (bravaru, odnosno "šloseru" – kao što je to bio i Tito), koji doslovce umire od nesanice i nedefinirane grižnje savjesti, odličan je komad filma. Christian Bale smršavio je za svoju ulogu na nekih nevjerojatnih 50–60 kilograma, i već sama njegova pojava, "čovjeka-pauka" u ekspresionističkoj varijanti, nameće "Nestajanje" kao jednu od zanimljivijih stvari koje ćemo ove godine gledati u kinu. Film je prepun literarnih i filmofilskih referenci (Kafka, Dostojevski, "Nosferatu", "Kabinet dr. Caligarija", "I Walked with Zombie", "21 gram"...), ali to ne opterećuje previše "doživljaj". Štoviše.

Scenarist Scott Kosar izjavio je da je "Nestajanje" zamislio kao "posljednji Hitchcockov film". Na kraju, kako to obično i biva, sve je ispalo malo drukčije. "Nestajanje" je najbolji film koji je David Cronenberg ikada snimio, najbolji film Romana Polanskog koji Polanski nije snimio..., a u nekim elementima Andersonov, Kosarov i Baleov film funkcionira i kao "posljednji Hitchcock".

________________________________

________________________________
Copyright © 1993 - 2024. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA