Osoba tjednareklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual TribuneStranica obnovljena:
2. lipnja, 2005.

01 / Osoba tjedna
Osoba tjedna: ANTE GOTOVINA
1. lipnja, 2005.

Nije rijetkost da države sliče na cirkus, što, uostalom, nije najniža točka do koje se znaju strmoglaviti. Ali, stvarno je rijetko da to bude cirkus sa stotinama žonglera, klaunova, gutača vatre, krotitelja divljih zvijeri – a na tribinama samo jedan gledatelj.

E, vidiš, baš tako je izgledala Hrvatska uoči ovog posljednjeg dolaska Carle del Ponte. Istina, i u vrijeme njenih prijašnjih posjeta bilo je puno cirkusiranja, kojima se tužiteljici traljavo pokušalo dokazati da je Hrvatska organizirana malone kao lovačko društvo za hvatanje Gotovine.

Ali, sada je upriličena baš onako prava cirkuska predstava, s posebno uvježbanom točkom vađenja odbjeglog generala iz šešira i sličnim cirkuskim poslasticama, a angažirani su i izvođači sa strane. Upravo jedan takav pokazat će se i glavnom zvijezdom predstave.

Riječ je o slovenskom Pop TV-u, vlasničkoj posestrimi ovdašnje Nove TV, koja se predstavila točkom s patkama. Zapravo, hm, očerupanim patkama. Jer, vijest koju je emitirala ova TV, da je Gotovina uhapšen u blizini Napulja, nije preživjela ni dva i pol sata.

Upravo toliko trebalo je da bude demantirana od strane tužiteljičine glasnogovornice Florence Hartmann. Ali, kada se pokisli slovenski iluzionista odvukao sa svojom patkom sa scene, njegovu točku je, u reduciranom i modificiranom obliku, nastavila hrvatska policija i dio hrvatskih medija.

Mjesto radnje ostalo je isto, Castello di Cisterna, mafijaško leglo blizu Napulja, ali sada vijest glasi da je ondje neki neznanac izbacio iz jurećeg automobila, izbjegavajući policijsku potjeru, novinske članke o Gotovini i još nekakve krivotvorene dokumente.

Zanimljivo je da je Jutarnji list objavio u opširnoj reportaži o tome i odgojnu šamarčinu da je vijest o Gotovininom hapšenju maslo onih s ove strane Jadrana koji su uoči Del Pontinog dolaska željeli pokazati da general nije u Hrvatskoj. Ali, odmah zatim oglasio se Vjesnik tvrdnjom da je i priča o odbačenim člancima i dokumentima to isto, dakle pačje jaje sneseno da se pokaže kako je Gotovina negdje vani.

Kao što se vidi, cirkus za jednog gledatelja razmahao se sve u šesnaest, i prava je šteta što s ovim tekstom nismo mogli pričekati Del Pontin dolazak, jer mogao bi on još zablistati. Ali, majstori su već dovoljno pokazali. Carli del Ponte gurnuli su u krilo i prije nego što je došla sve dokaze za ono što ona odavno tvrdi, a to je da je ovdje lažu čim zinu.

Jedino donekle novo je da se toga sada muški prihvatila grupa klaunova od čijih šala ti dođe da plačeš, te mađioničara čiji trikovi, naprotiv, tjeraju na kuglanje od smijeha.

Marinko ČULIĆ

________________________________
Copyright © 1993 - 2024. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA