Informbiroreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual TribuneStranica obnovljena:
2. lipnja, 2005.

01 / Informbiro
INFORMBIRO
Predrag LUCIĆ
2. lipnja, 2005.

NON!

Ima biti da je to francusko historijsko "Ne!" zarazno. Ne, ne, ne... Ne radi se o nizozemskom odbijanju Ustava Europske Unije za koje je po prvim procjenama glasalo preko 60 posto Holandeza, nego o supruzi odbjegloga francuskog državljanina Ante Gotovine i pukovnici Hrvatske vojske Dunji Zloić-Gotovina kojoj su zagrebački policajci ovoga utorka pozvonili na vrata i zatražili da preda sedam komada što dugog što kratkog oružja koje je registrirano na ime njezina muža. Pukovnica je odbila njihov zahtjev i potom zaprimila poziv da se u srijedu pojavi u Policijskoj upravi Zagrebačkoj te da tamo preda generalove pucaljke. Dunja Zloić-Gotovina je došla u Policijsku upravu, ali bez traženoga oružja, pa se jake snage MUP-a bave mišlju da protiv nje podignu prekršajnu prijavu.

ZVON

Josipa Jovića, korpusno separiranog novinara Slobodne Dalmacije i nekadašnjega glavnog urednika toga lista, uznemirila je zvonjava telefona. Glas s one strane žice priopćio je Joviću da je promaknut u status osumnjičenika Međunarodnoga kaznenog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije i pozvao ga da se u tom svojstvu pojavi na razgovoru s haaškim istražiteljima. Razgovor će se održati 17. lipnja u zagrebačkom uredu Haaškoga tribunala, a Jovića se sumnjiči zbog objavljivanja transkripta iskaza i otkrivanja identiteta zaštićenoga svjedoka optužbe sa suđenja Tihomiru Blaškiću. Jović je izjavio da će se odazvati pozivu, dodavši da haaške optužbe i istrage protiv hrvatskih novinara "imaju i političku funkciju da se utišaju mogući zvižduci pred ono što se još planira učiniti". A što se to tako zviždozovno još ima dogoditi? Da policija možda ne planira zaplijeniti nekoliko pušaka i pištolja? Ili pak ipak...

GULAG

Dokumenti FBI-ja koje je objavio Washington Post potvrđuju da su nedavni Newsweekovi navodi o sustavnom oskvrnjivanju Kur'ana u logoru Guantanamo ipak bili točni, ma koliko se uredništvo uglednoga tjednika ograđivalo od teksta koji je izazvao lavinu prosvjeda širom svijeta. U tim se dokumentima nalaze deseci optužbi na račun američkih istražitelja koji su Knjigu bacali na pod, šutirali nogama i bacali je u zahodsku školjku. Pentagon, međutim, i dalje ustrajava na tome da vjerodostojni dokazi nisu pronađeni. Ni načelnik američkoga združenog stožera general Richard Myers ne želi vjerovati u publicirane dokaze o iživljavanju nad protupravno utamničenima. On je izvještaj Amnesty Internationala u kojemu se Guantanamo opisuje kao gulag nazvao "apsolutno neodgovornim", jer se po njegovom skromnom mišljenju "američki vojnici u Guantanamu trude što humanije tretirati zatočenike". Ali, eto, nije sve ni u trudu...

STARČIĆ

Mark Felt, nekoć zamjenik direktora FBI-ja a danas živahan starčić u desetoj deceniji života, posjeo je u svome kalifornijskom domu članove obitelji i priznao im da je svih ovih godina i od njih i od ostalog svijeta skrivao jednu od najvećih tajni u povijesti Sjedinjenih Američkih Država. Sjećate li se, djeco, afere Watergate? – nevino je priupitao starčić. Da, pa što onda?! A znate li vi, djeco, tko je onim vragometnim piskaralima iz Washington Posta Bobu Woodwardu i Carlu Bernsteinu dostavio informacije o provali republikanskih špijuna u glavno sjedište Demokratske stranke uoči izbora 1972. godine? Znate li tko je zapravo srušio Nixona? Ma nisi valjda... Nisam valjda nego sto-posto!

FAIR

Ushićena obitelj Marka Felta suglasila se da tajnu treba otkriti i američkoj javnosti, pa se starčićevo priznanje pojavilo u Vanity Fairu. Woodward i Bernstein su isprva odbijali potvrditi Feltovu priču, uz obrazloženje da su "dubokom grlu" obećali da će izvor informacija štititi do smrti. Naposljetku su ipak zaključili da ih je Feltovo priznanje oslobodilo od obaveze čuvanja tajne, a ni bossovima Washington Posta nije bilo milo da svu ekskluzivnost prepuste Vanity Fairu. Stoga je Bob Woodward ekskluzivno za Washington Post potvrdio točnost Feltove ekskluzivne storije iz Vanity Faira.

KOBASICA

Trideset dvije godine američka je javnost naslijepo nagašala tko bi mogao biti "duboko grlo" u aferi Watergate, a trideset pet dana su radnici Sljemena na Markovu trgu nagađali koliko će još dana, mjeseci ili godina trajati njihov prosvjed. U srijedu su se na Markov trg napokon spustili premijer Ivo Sanader, ministar financija Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade Damir Polančec i zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić kako bi radnike obavijestili o postignutom sporazumu između Grada Zagreba i Finagre, većinskoga vlasnika Sljemena, kojim se Finagrin paket od 73,6 posto dionica posrnuloga mesnog kombinata prodaje Gradu za čitavu jednu kunu. Grad se obavezao da će u idućih nekoliko dana uplatiti pet milijuna kuna za pet neisplaćenih plaća radnicima, a Sljeme će s 250 tisuća kuna isplatiti vjerovnika koji je pokrenuo stečajni postupak nad poduzećem, pa će se stečaj povući. Radnici su nakon punih pet tjedana napustili Markov trg. La cobassizza è finita.

PAX

Svome se kraju, izgleda, bliži i tridesetogodišnji rat između hercegovačkih franjevaca i mostarskoga biskupa. Generalni ministar franjevačkoga reda Manje braće fra Jose Rodriguez Carballo potvrdio je da franjevačka zajednica u Hercegovini prihvaća stavljanje osam župa pod upravu dijecezanskoga biskupa, o čemu je posebnom "Izjavom o putu zajedništva u Crkvi u Hercegovini" informiran i biskup Ratko Perić. Franjevački su poglavari ovim potvrdili činjenicu da franjevci, ranije otpušteni iz reda zbog neposluha dekretu Romanis Pontiificibus iz 1975. kojim su sporne župe stavljene na raspolaganje biskupu, više nisu članovi franjevačke zajednice te da se stoga "javno razdružuju od njihove nezakonite dušobrižničke djelatnosti". Mostarski biskupski ordinarijat je uputio poziv svim franjevcima koji još nisu potpisali izjavu o posluhu biskupu Periću da to učine čim prije. Dok im se grešne duše nisu strovalile u džehenem.

PREKID

Dvije pravoslavne crkve, Srpsku i Makedonsku, neće pomiriti ni Posljednji tribunal. Srpska pravoslavna crkva je odlučila prekinuti sve kontakte ne samo s predstavnicima Makedonske pravoslavne crkve nego i s – pazite sad ovo! – narodom Makedonije. Usto je SPC za ohridskoga arhiepiskopa potvrdila mitropolita povardarsko-veleškoga Jovana kojega MPC ne priznaje, kao što ne priznaje ni autonomiju Pravoslavne ohridske eparhije. Sinod MPC-a je zaključio da beogradska odluka predstavlja objavu rata makedonskim vjernicima, pa će i Makedonska pravoslavna crkva prekinuti sve odnose sa SPC-om. Hristos se izrodi? Vaistinu se izrodi.

________________________________
Copyright © 1993 - 2024. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA