Picaskandalreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual TribuneStranica obnovljena:
2. lipnja, 2005.

01 / Picaskandal
2. lipnja, 2005.

PICAŠKANDAL

Surađivali: Goran Borković, Ivica Đikić, Igor Lasić i Vladimir Matijanić

ČIŠĆENJE TAJNIH SLUŽBI

Ako Hrvatski sabor prihvati novi Zakon o sigurnosnim službama i ako se ostvare najave koje se posljednjih dana šire iz krugova bliskih ravnatelju Protuobavještajne agencije Tomislavu Karamarku, do kraja ove godine iz rečene bi POA-e trebalo biti otpušteno stotinjak špijuna. Novi zakon, čiji je tvorac – u najvećoj mjeri – upravo Karamarko, ravnatelju POA-e ostavit će mogućnost da se prema vlastitom nahođenju i bez traženja bilo čije suglasnosti lišava usluga onih agenata koji mu nisu po volji: prijedlog zakona pritom kaže da se špijuni neće naći na cesti nego će im biti ponuđen posao u nekom drugom tijelu državne uprave, a tek ako odbiju premještaj, bit će im uručen otkaz.

U cijeloj ovoj priči sporno je, međutim, nepostojanje kriterija na temelju kojih će ravnatelji tajnih službi moći otpuštati špijune, jer ovakve ovlasti daju široku mogućnost političkog kadroviranja u obavještajnom sektoru: moglo bi se, naime, dogoditi da svaki novi ravnatelj tajnih službi iznova poseže za rečenom ovlasti i da, za račun partije koja bude na vlasti, otpušta i zapošljava agente u skladu s kriterijima političke podobnosti.

LAŽNJAK U ZAGREBU

Premda je odluka Vere Pavković, SDP-ove vijećnice u Zagrebačkoj županiji, da u županijskoj Skupštini podrži HDZ poprilično iznervirala SDP-ovce koji su je danima neuspješno tražili, njena odluka – barem kako tvrde Feralovi izvori iz te stranke – neće imati za posljedicu pobjedu koalicije na čelu s HDZ-om kako se to najprije mislilo.

SDP-ovci, naime, tvrde da je u Zagrebačkoj županiji već potpisan sporazum s umirovljenicima iz HSU-a tako da je jedna od najvećih ovogodišnji postizbornih "pobegulja" zapravo – lažnjak. Vera Pavković je, kako su izvještavali mediji, bila nezadovoljna odnosom središnjice SDP-a prema njenom suprugu šefu SDP-a u Jastrebarskom i bivšem saborskom zastupniku Josipu Pavkoviću pa im se htjela osvetiti. Osveti je zasigurno pridonijelo i navodno obećanje mjesta predsjednice županijske Skupštine. Sve bi to, međutim, moglo pasti u vodu i Vera Pavković mogla bi ostati bez ičega. Skupština je sastavljena od 45 vijećnika od kojih 19 pripada koaliciji SDP-a i HSS-a te 4 njihovim partnerima iz koalicije HNS-HSLS-LS-a što u zbroju daje 23, što bi trebalo biti dovoljno za većinu. Uz to je potpisan sporazum s trojicom vijećnika iz HSU koji bi potvrđivali većinu. Međutim, HDZ i HSP zajedno imaju 19 vijećnika, sa SDP-ovkom Pavković - 20 i kad bi im se pridružila trojica iz HSU-a, većina bi prešla na njihovu stranu.

BITKA ZA SPLIT

U trenutku nastajanja ovoga izdanja Picaškandala, dakle, u srijedu predvečer, trebali bi započeti prvi službeni kontakti između poduzetničke liste "Velog mista" i splitskog ogranka SDP-a. Dan prije, u utorak, sastali su se izabrani predstavnici poduzetnika i HDZ-a i dogovorili da će nastaviti razgovore.

Uglavnom, formiranje vlasti u Splitu teče jednako mukotrpno kao i proteklih tjedana otkako su okončani lokalni izbori. Lista "Velog mista", s četiri mjesta u gradskom vijeću, odbija preuzeti bilo koju funkciju u gradskoj egzekutivi, njezini predstavnici tvrde da žele biti samo "korektiv" vlasti, te da će dati potporu onima čiji je program kompatibilan njihovu. Kako ni koalicija na čelu sa SDP-om, ni HDZ nisu osvojili natpolovičnu većinu od 13 vijećnika – SDP-ova koalicija ima 10, a HDZ šest vijećnika - bez "Velog mista" nije moguće formirati vlast. Bude li, pak, Lista šarmirana HDZ-ovim nastupom nije isključeno da će Sanaderova ekipa s manjkom vijećnika preuzeti gradsku vlast.

MARIĆ U STRAHU OD DETEKTORA

I odranije dragi gost Picaškandala, zagrebački tajkun Zlatko Marić sad već postaje stalni lik ove rubrike: nakon što smo u prethodna dva broja pisali o novim i novijim saznanjima oko njegove prijetnje smrću čelnim ljudima "Croatija osiguranja" Hrvoju Vojkoviću i Alenu Ostojiću - zbog lošeg plasmana njegove tvrtke Sokol Marić na natječaju za novog zaštitara velike osiguravateljske kuće - ovih dana od našeg izvora u Ministarstvu unutarnjih poslova doznali smo da je Marić na policijskom ispitivanju negirao navode o prijetnji, ali je također iskoristio zakonsko pravo da odbije prikopčavanje na poligraf...

Autoritet njegovih političkih zaštitara Jadranke Kosor i Ratka Mačeka tako će zacijelo uroditi novim mućkom od istražnog postupka, znajući da je isti odnos prije dva tjedna utjecao na Ostojića da povuče već podnesenu tužbu, a policajcima će zatim samo preostati da zaključe kako protiv Marić Zlatka nema dovoljno dokaza. Nama je izvjesnu dosljednost ipak dokazao, i u tome mu vjerujemo bez ikakvog detektora laži, te ga svakako u najskorije vrijeme opet rado očekujemo na ovim istim stranicama.

SUMNJIVI NATJEČAJ

Ono što je Feral pisao, to se i dogodilo. Prošli tjedan raspisan je natječaj za dodjelu koncesije za pružanje usluga višenamjenske helikopterske službe za potrebe spašavanja unesrećenih i pružanje hitnih zdravstvenih usluga. Natječaj je pomalo neočekivano raspisao Hrvatski fond za privatizaciju, na zahtjev Povjerenstva za organizaciju projekta višenamjenske službe, odnosno Ministarstva prometa i Ministarstva zdravstva. Predsjednik tog Povjerenstva je potpredsjednik Vlade Damir Polčanec, a među članovima se nalaze i pomoćnik ministra prometa Pero Bilas, ministar zdravstva Neven Ljubičić, brigadni general i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Viktor Koprivnjak...

Natječaj po svojim odredbama izgleda kao da je napisan za tvrtku Heli kompanija-HIKO koja već mjesecima vodi žestoku medijsku kampanju da dobije taj posao. Štoviše, HIKO se prije par mjeseci pohvalio da je kupio dva helikoptera od njemačke tvrtke Eurocopter. Upravo toliko helikoptera – po odredbama natječaja - svaki ponuđač treba imati na raspolaganju. Vlasnici tvrtke Krunoslav i Robert Hirc poznati su po nedavnom otvaranju istrage koju je protiv Human Consulta, tvrtke-majke HIKO-u, pokrenuo visoki predstavnik Europske Unije u BiH Paddy Ashdown zbog sumnji u nelegalno trošenje novca predviđenog za reformu zdravstva u Republici Srpskoj.

Koncesija za helikoptersku službu trebala bi se dati na najmanje deset godina, a natječaj se raspisao po hitnoj proceduri tako da se zainteresirani moraju javiti do 24. lipnja s tim da tvrtka mora početi davati usluge do 31. srpnja. Ključni problem je ideja o višenamjenskoj helikopterskoj službi koju svijet još nije vidio i to iz jednostavnog razloga – višenamjenski helikopteri ne postoje! Inače, HIKO je već počeo s obukom pilota, a natječaj je tek objavljen!


BUCONJIĆ UMJESTO MLINARIĆA, FABER UMJESTO BUCONJIĆA

Nakon što je premijer Ivo Sanader odustao od zamisli da na čelnu poziciju u Ministarstvu unutarnjih poslova dovede svog bliskog prijatelja i trenutačnog ravnatelja Carinske uprave Republike Hrvatske Mladena Barišića – a razlog odustajanju najvjerojatnije leži u dvama Feralovim tekstovima o Barišićevoj umiješanosti u švercanje bijele tehnike – najizglednijim kandidatom za nasljednika Marijana Mlinarića ispostavlja se aktualni državni tajnik MUP-a Ivica Buconjić koji, zapravo, u protekla dva-tri mjeseca praktično i upravlja policijom. Osim što je Sanaderova kadrovska baza nikakva, Buconjiću bi postavljanje na ministarski položaj trebalo značiti i svojevrsnu nagradu za promptno odricanje od Branimira Glavaša, čovjeka koji ga je doslovno izmislio i iz Belog Manastira doveo na jednu od najvažnijih funkcija u MUP-u.

Buconjićevim promaknućem, međutim, ostaje upražnjeno mjesto državnoga tajnika u MUP-u, a utjecajni ravnatelj Protuobavještajne agencije Tomislav Karamarko nastoji uvjeriti premijera Sanadera da bi najbolje rješenje za taj položaj bio Vladimir Faber, Karamarkov nekadašnji kolega iz zagrebačke Policijske uprave i pomoćnik ministra unutarnjih poslova u vrijeme koalicijske Vlade. Sanader je prilično sklon prihvatiti Karamarkovu sugestiju, no otpor pružaju tvrde HDZ-ovske snage u MUP-u kojima je argument protiv Fabera taj što je dotični "smjenjivao naše ljude u Račanovo vrijeme".

I. ĐIKIĆ


GLAVAŠ U OGLASU IZVRIJE

Nakon više od 15 godina intenzivnog druženja, tokom kojeg su ostvarili ne samo mnoge zajedničke projekte, već su – kako to obojica vole reći – stvorili i hrvatsku državu, dipl. iur Branimir Glavaš otkrio je kako je dipl. iur Vladimir Šeks ili neznalica ili osoba defektnog karaktera. To svoje svježe saznanje o dipl. iuru Šeksu, dipl. iur Glavaš obznanio je u plaćenom oglasu kojeg je naručio i objavio u osječkom Glasu Slavonije.

Glavaš je naime iritiran činjenicom da su se poklopile dvije stvari – Šeksova izjava kako je Glavaševa zamisao o formiranju regije Slavonije “protuustavna politička inicijativa” s uručivanjem Šeksu titule počasnog doktora, prošlog utorka na Osječkom sveučilištu.

Uz niz pouka o pravu, zakonima i Ustavu, Glavaš u plaćenom oglasu obznanjuje i kako Šeks na “prečasnoj funkciji predsjednika Hrvatskog sabora” neće biti još dugo. Ostaje nepoznato na koji to način Glavaš kani (s)maknuti Šeksa, ustavnim ili drugačijim putem, no čini se da je skloniji ovom drugom jer na dan Osječko-baranjske županije, 2. lipnja, otkako se obilježava taj datum, po prvi put nisu pozvani predsjednik Sabora (Šeks), kao ni predsjednik Vlade (Sanader). A na svečanost uručenje doktorata Šeksu u osječki HNK nije stigao ni župan Bubalo, ni predsjednik Županijske skupštine Glavaš, već su onamo poslali svoju izaslanicu, koja rangom i položajem više pristaje proslavi kakvog lokalnog vatrogasnog društva.

D. HEDL


RA

Nekad vodeći na statističkim listama najkorisnijih košarkaša, danas drugi na izbornoj listi splitskog HDZ-a, jedan od vodećih i kada je riječ o predsjednicima sportskih klubova koji bilježe najveće rezultatske i financijske gubitke. Dakako, govorimo o Dinu Rađi koji se, suočen s problemima koje donosi očito rekreativno bavljenje funkcijom predsjednika košarkaškog kluba Split, odlučio na ulazak u Gradsko vijeće, očito računajući da će to olakšati put do gradske kase, kad su već sve druge tako nepristupačne nekoć uglednom klubu s Gripa.

I tako, dok se Dino bavio politikom, zazivanjem i dočekivanjem Ćire Blaževića te fotografiranjem s najnovijom jahtom vrijednom 1,2 milijuna eura, košarkaši Splita po drugi su put u novijoj povijesti – ispali u drugu ligu! Naime, samo se s ispadanjem iz prve lige s početka osamdesetih može usporediti aktualni neuspjeh u borbi za plasman u Goodyear ligu. Tako će na Gripe, od sljedeće jeseni, umjesto Cibone VIP, Zadra, Partizana, Hemofarma, Olimpije i ostalih “prvoligaša” dolaziti Alkar, Slavonski Brod, Hiron Botinec, Borik... A to znači da ćemo i predsjednika Rađu još češće nego ove sezone viđati na Hajdukovim gostovanjima, koja je i dosad znao pretpostaviti važnim utakmicama kluba kojemu je formalno na čelu.

No, to nije jedini pokazatelj Rađine poslovne probitačnosti: košarkaši s Gripa su plaću za jedanaesti mjesec prošle godine primili prošloga tjedna. Naime, košarkašima je isplaćeno šest zaostalih mjesečnih plaća, zaključno s prvim danom travnja. Ostatak? Bit će, već jednoga dana...

H. PRNJAK


KUCAMO NA VRATA ZABORAVLJENIH ASOVA

JOSIP JURAS - Sredinom devedesetih među ranjenim braniteljima koji su bili na rehabilitaciji u Krapinskim Toplicama s posebnim ogorčenjem prepričavao se posjet Josipa Jurasa, tadašnjeg zamjenika ministra obrane. Juras se, kaže legenda, prisutnima obratio sljedećim riječima: "Drago mi je što ste se okupili u ovakvo velikom broju", na što su ranjenici, bez iznimke, okrenuli svoja invalidska kolica i odgurali se natrag u sobe.

Nije to jedini verbalni gaf ovog šibenskog veterinara koji je još uvijek član HDZ-a, ali kao i većina ostalih zaboravljenih asova, bez aktivnijeg angažmana. Usprkos političkoj marginalizaciji u matičnoj stranci, Juras je i dalje društveno prisutan. Prije nekoliko godina pridružio se Forumu hrvatske sloge Davorina Rudolfa i Zdravka Tomca, najprije kao tajnik, a potom i kao potpredsjednik te udruge na čijoj se listi i kandidirao na prošlim parlamentarnim izborima. Prošli su katastrofalno. "Koliko para, toliko muzike", kaže Juras za Feral sjećajući se te avanture. Nije mu, međutim, palo na pamet da bi kao kandidat na drugoj listi, trebao biti isključen iz HDZ-a. Ili ga, bez obzira na sve, u toj stranci još uvijek jako žele sjećajući se njegove čuvene izjave: "Mi moramo učiniti sve da uspijemo, jer ako se dogodi da na parlamentarnim izborima 1996. pobijedi neka danas oporbena stranka, doći će u pitanje opstojnost hrvatske države, što mi ne želimo ni po koju cijenu."

General Juras je danas uglavnom bivši: bivši je zastupnik, ministar, zamjenik ministra, veleposlanik u Albaniji, predsjednik Društva Šibenčana u Zagrebu... Ali je zato umirovljenik. Na pitanje koliko mu iznosi mirovina s obzirom na sve funkcije koje je obnašao, odgovara: "Neću vam reći točno. Ispod deset tisuća kuna. Volio bih da je još manja, jer da je veća ne bih od srama mogao na ulicu."

G. BORKOVIĆ


TRIxTRI

TONINO PICULA, MOGUĆI VELIKOGORIČKI GRADONAČELNIK I ČLAN SDP-a, O NAJAVI SURADNJE S HSP-om

ŽELIMO RAZBIJATI PREDRASUDE

- Na temelju moga iskustva i suradnje s velikogoričkim HSP-om mogu reći da to nisu ljudi koji okolo hodaju u crnim uniformama. Bitno je utjecati na predrasude koje jedan dio biračkog tijela HSP-a ima o SDP-u, ali isto tako i na one koje neki birači SDP-a imaju o HSP-u. Ovo nije Hrvatska iz 1990. ni iz 2000. godine i smatram da treba dati prilog političkoj stabilizaciji. To je premijerni pokušaj suradnje na lokalnom nivou među strankama za koje je donedavno bilo nemoguće da surađuju. I SDSS surađuje s HDZ-om, što je dobro, jer pridonosi razbijanju predrasuda. Osim toga, u Velikoj Gorici se ne radi samo o suradnji HSP-a i SDP-a već koalicije u kojoj su i HSS, HSLS i HNS, što znači da imamo iste razloge za iritaciju.

- Na nedavnim izborima zabilježen je rekordno mali odaziv birača. Bojite li se da bi ovakva povezivanja stranaka mogla rezultirati daljnjom rezignacijom birača, odnosno uvjerenjem da ne treba izlaziti na izbore, jer je ionako svejedno za koga se glasa?

- Ne bih rekao, to je vrsta nove predrasude da smo svi jednaki, uzmite u obzir životni stil političara, vidjet ćete da to nije istina. Ja, bivši šef diplomacije i možda budući gradonačelnik, živim u stanu od 36 kvadrata, ne mogu biti u istom košu s HDZ-ovim tajkunima. Mislim da sam dokazao da se može biti uspješan političar, a da se ne opernatiš na račun političkih obveznika.

(V. M.)


GVOZDEN FLEGO, BIVŠI MINISTAR ZNANOSTI, O ZAOSTAJANJU HRVATSKIH SVEUČILIŠTA U PRILAGODBI EUROPSKIM STANDARDIMA

ŠMINKERSKE REFORME


- Postoje dva aspekta u ocjeni prilagodbe hrvatskih sveučilišta europskima: jedni misle da Hrvatska nije napravila dovoljno, drugi da je previše žurila i da je zakoračila u neke vode u koje nisu zakoračile razvijenije zemlje poput Njemačke ili Slovenije. Moj stav jest da je Ministarstvo prespavalo prvih deset mjeseci svojega mandata, pa je sljedeća dva-tri mjeseca radilo s pogrešnim premisama i sada je u stadiju panične brzine. Trebalo je iskoristiti moment reforme i s rektorskim zborom dogovarati korake, te istodobno osigurati financijska sredstva, jer svaka promjena košta. Cijeli niz prilagodbi obavljen je samo formalno ili šminkerski, pa je samo manji dio visokoškolskih ustanova detaljno preobrazio svoje planove i programe prema europskim standardima.

- Na što mislite kada govorite o "šminkerskoj" prilagodbi? I na kojim su hrvatskim sveučilištima, po vašem sudu, kvalitetno obavljeni procesi prilagodbe?

- Postojećim predmetima i kolegijima samo su dodani bodovi. U tim se slučajevima radi, dakle, samo o formalnoj izvanjskoj reformi. A pozitivne primjere vidim na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, Medicinski je lani počeo raditi po harvardskom programu, dva najmlađa sveučilišta, u Zadru i Dubrovniku, od početka djeluju kao integrirani u europski sustav. Dobro je da su procesi preinake počeli, dobro je da će se Hrvatska usuglašavati s Europom, to je jedini put da naše diplome i kvalifikacije budu priznate u svijetu.

(V. M.)

NIKICA GABRIĆ, UGLEDNI OFTALMOLOG, KOMENTIRA IZVANREDNE OTKAZE LIJEČNICIMA U BOLNICI U PETROVOJ ULICI U ZAGREBU

OBRAČUN S NEPOĆUDNIMA


- Teško mi je govoriti jesu li liječnici koji su dobili izvanredni otkaz počinili stručne greške ili ne, ali činjenica je da je bolnica u Petrovoj ulici u Zagrebu proteklih petnaest godina bila sinonim nereda u zdravstvu. Tamo se zaista svašta događalo. Međutim, indikativno je da je dr. Albert Despot, jedan od dvojice liječnika koji je u utorak dobio otkaz, svjedočio u jednom od prethodnih slučaja kad se utvrđivala liječnička pogreška u bolnici Sveti Duh. Ne kažem da je tada liječnik bio kriv, budući da takvim nije proglašen, ali čini mi se da je povrijeđeni zdravstveni establišment iskoristio ovu prigodu kako bi se osvetio svjedoku. Naravno, pritom mi ne pada na pamet opravdavati ponašanje i stavove koje je dr. Despot nedavno iznosio o umjetnoj oplodnji.

- Greška je nepobitno počinjena, i to s katastrofalnim posljedicama. Možemo li, na osnovu primjera iz Petrove, očekivati ovako brze reakcije odgovornih i ubuduće? Naime, koliko je poznato javnosti, ovo je tek drugi put u petnaest godina da su liječnici dobili izvanredne otkaze?

- U ovom slučaju, kao i u svim prethodnima, treba točno utvrditi odgovornost i krivnju za postojeće stanje. Pritom treba imati u vidu i sve ono što se događalo u Petrovoj prije ovog slučaja. Greška je svakako počinjena. Bilo bi lijepo kad bi Ministarstvo ubuduće brže reagiralo i sankcioniralo pogreške. Međutim, bojim se da nije riječ o promjeni trenda nego o korištenju situacije za grubi obračun s nepoćudnim liječnicima koji su se ogriješili o nedodirljivi liječnički ceh.

(G. B.)


TAKO JE GOVORIO

ISKUŠENJA

"Sada se nalazimo pred vrlo ozbiljnim iskušenjima da u potpunosti oživotvorimo načela socijalne pravde i države. Oni koji izriču olaka obećanja da će nešto promijeniti preko noći, nisu drugo do prodavači magle."

(Vladimir Šeks, potpredsjednik Sabora, na proslavi Dana Osječko-baranjske županije, u Vjesniku, 3. lipnja 1999.)

OPROST

"I neka znaju Srbi Vukovara, može vam neka prijašnja vlast, može vam i ova, donijeti stotinu zakona o oprostu i obnovi, ali kada-tada stići ćemo i mi na vlast, a onda jao vama."

(Anto Đapić, predsjednik Hrvatske stranke prava, na proslavi Dana državnosti u Vukovaru, prema Vjesniku, 2. lipnja 2000.)

JAMAC

"Uskoro će u javnu raspravu stići i strategija razvoja Republike Hrvatske koja bi trebala biti jamac izlaska iz složene ekonomske situacije."

(Zlatko Tomčić, predsjednik Sabora, u Vjesniku, 31. svibnja 2001.)

REINTERPRETACIJA

"Odbacujem izjave Milorada Pupovca i Milana Đukića o etničkom čišćenju i pozivam ih da svojim izjavama ne štete Hrvatskoj, jer one su pokušaj reinterpretacije hrvatske povijesti."

(Ivo Sanader, predsjednik HDZ-a, u Vjesniku, 28. svibnja 2002.)


________________________________
Copyright © 1993 - 2024. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA