Osoba tjednareklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
4. svibnja, 2006.

01 / Osoba tjedna
Osoba tjedna: STIPE MESIĆ
4. svibnja, 2006.

osoba_tjedna_1076_200.jpg Da, on je rođeni populista, i to se najbolje vidjelo na prvomajskoj proslavi u Maksimiru, gdje može bez straha od zvižduka istupiti pred više desetaka tisuća pothranjenih porcijaša i klasične, dickensovske sirotinje.

Ali, opet, nije ni klasični primjerak populizma. Jer, ako u to po definiciji ulazi da se ljudima govori samo ono što vole čuti, on često postupa upravo suprotno. Primjer su njegovi redovni odlasci u Jasenovac, pa i ove godine, što su neki drugi (Sanader, Račan) obavili samo jednom, kao da je riječ o hadžiluku.

Jednom u životu, da se ispuni obaveza, a poslije neka ide tko hoće. Mesić, eto, hoće, jer to očito ne shvaća kao površni otkup grijehova, kao što ni jasenovačke žrtve sudbina nije samo površno i prolazno dotakla. Iz svega je onda jasno da on odlazi pod Kameni cvijet jer ondje ima što reći, a ne samo odrecitirati uvijek iste žalopojke.

Ovaj put ustao je protiv ideje o novoj koncepciji spomen-područja, što je upozorenje da se od nje možda ipak nije odustalo, i to pobijajući oba razloga s kojima se u nju išlo. Nije prihvatljivo u ime neke nove estetike micati iz jasenovačkog postava navodno pretjerano brutalne izloške, jer Jasenovac i jeste bio to što je bio po brutalnosti, a ne po nečem drugom.

A treba odbiti i njegovo reduciranje na muzej po uzoru na muzeje holokausta, jer je ovo stratište ne samo Židova nego i Srba i Roma te antifašističkih Hrvata. Koliko god te ideje protiv kojih se sada prvi put izjasnio i Mesić izgledale kao neprihvatljivi revizionizam, mora se reći da ova polemika ipak pokazuje da je poštovanje jasenovačkih žrtava nešto vitalno i živo.

Jer, kada pogledaš na suprotnu stranu – čisto mrtvilo. Hrvatska desnica još nije smogla hrabrosti, da ne kažemo muškosti, da se suoči s Jasenovcem – dok je ljevica ipak progutala vrući krumpir Bleiburga – a nije daleko od toga ni Katolička crkva.

Dugo, predugo ona nije slala nikoga na ove godišnjice, navodno zbog napuhanih jasenovačkih žrtava (iako su već godinama u opticaju, pa i u Beogradu, razumno utemeljene brojke). A sada je na komemoraciju došao župnik iz Jasenovca, kao da je riječ o nekom lokalnom događajčiću, koji ne seže ni do granica biskupije.

Zašto je tako otkriva nam Živko Kustić, koji je dan-dva poslije napisao tekst pod nježnim naslovom "Svibanjski vampiri", u kome prilično otvoreno aludira da je i ova komemoracija bila u znaku srbo-komunističke crvene zvijezde petokrake. Doduše, Kustiću nije, veli, drago ni kada se komemoriranje bleiburških žrtava pretvori u poklonstvo zlokobnom "U" (što nije smetalo da se ondje redovito šalju delegacije biskupskog ranga).

Ali, zaključuje, pazi ovo, da je crvena zvijezda ipak opasnija jer se pod njom "više godina" progonilo i ubijalo. Poticajna usporedba, moramo priznati. Evo, prvi put razmišljamo, s pripadajućom jezom dakako, koliko bi ljudi bilo pobijeno da su ustaše ostale na vlasti pedeset godina.

Marinko ČULIĆ

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
br_1076_150.jpg