TRI x TRIreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
4. svibnja, 2006.

01 / TRI x TRI

IVAN SUPEK, AKADEMIK, O POLOŽAJU RADNIKA U HRVATSKOJ I NACIONALIZACIJI U BOLIVIJI

KAPITALIZAM VODI U PROPAST

supek_ivan_80.jpg - Najbolje u prošlom režimu u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj bilo je radničko samoupravljanje i to što su radnici imali osjećaj da je njihovo poduzeće ujedno i njihovo vlasništvo. Nažalost, nakon 1990. godine sve je to podržavljeno, pa razdijeljeno bliskima vlasti. To je bila najgora pljačka i time su radnici najviše oštećeni i direktno pokradeni. Kasnije, pretvorba je uništila i poljoprivredu i industriju, ljudi su gubili radna mjesta, uvodio se divlji kapitalizam koji nije mario za radnička prava, radnici nisu bili plaćeni, ili su plaćeni loše. U odnosu na stanje prije 1990. godine položaj radnika strašno se pogoršao.

- Vidite li zadnjih godina ikakve promjene?

- Ne. Ne vidim promjene i čudi me da radnici ne protestiraju. Cijeli sistem ne valja, treba promijeniti socijalni sistem, a nijedna vlada to ne želi. Kapitalizam vodi u propast, on ne može apsorbirati silnu produktivnost koju donosi razvoj tehnologije, svako tržište im je premalo, moraju ići u izvoz i boriti se s drugim izvoznicima, pa moraju ići u rat.

- Kako gledate na početak nacionalizacije u Boliviji?

- To je svakako dobro iako sam protivnik podržavljenja privrede, a zalažem se za društveno vlasništvo. Privatno bih vlasništvo ostavio samo malim poduzećima, obrtnicima i seljacima. Ovo u čemu danas živimo je kapitalistički fundamentalizam koji nije ništa bolji od vjerskih fundamentalizama...

ŽARKO KORAĆ, NEKADAŠNJI POTPREDSJEDNIK VLADE SRBIJE, KOMENTIRA PREKID PREGOVORA EU-a SA SRBIJOM I NEUSPJEH U HVATANJU MLADIĆA

SRBIJA JE EVROPSKI PROBLEM

korac_80.jpg - Moj je utisak da Vlada grozničavo pokušava nešto uraditi i sada smo u paradoksalnoj situaciji po tisućiti put, jer EU ima problem. Srbiju ove godine očekuju dvije bitne odluke - referendum o nezavisnosti Crne Gore i nastavak pregovora o statusu Kosova. Istodobno, za Srpsku radikalnu stranku, po svim istraživanjima, trenutačno bi glasalo više od 30 posto biračkog tijela. Prema jednom od posljednjih istraživanja – radikali i socijalisti mogli bi sada i napraviti Vladu, pa EU-u nije u interesu destabilizacija Koštunice kao što nitko kod vas ne bi sada destabilizirao Sanadera. Međutim, Carla del Ponte napisala je vrlo tvrdi izvještaj i to se nije moglo ignorirati.

- Mislite li da sadašnja srpska vlast zna gdje je Mladić?

- Mladić uživa određenu razinu zaštite vlasti, tvrdim da oni ne znaju, ali i da nisu dovoljno učinili da saznaju, ili su činili premalo i prekasno... Hapsili su neke Mladićeve jatake, ali pitanje je jesu li došli do onih koji ga politički podržavaju. Uostalom i Aca Tomić, bivši Koštuničin savjetnik, nekadašnji prvi čovjek KOS-a, sastao se s Mladićem 2002. godine.

- Kako će najavljeni prekid pregovora utjecati na zbivanja u Srbiji?

- Ne previše. Ovdje se svi ionako bave Crnom Gorom i Kosovom. Hrvatsku bi to više pogodilo, jer je kao i Makedonija potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. To je prvi korak, ali Srbija nije ni njega uradila. Najgore u cijeloj priči je što nema medijske pripreme za hapšenje Mladića, za njega se u dijelu medija govori da je patriot, što je strašno. dio medija, poput opskurnog tabloida Kurira, piše da boluje od šećerne bolesti što bi valjda trebalo izazvati sažaljenje, a riječ je o čovjeku koji je bio u Srebrenici kad se dogodio masakr i tada je rekao: "Uzeli smo od Turaka i vratili Srbima."

NEVA MIKLAVČIĆ-PREDAN, PREDSJEDNICA HELSINŠKOG ODBORA U SLOVENIJI, GOVORI O SLOVENSKIM REAKCIJAMA NA INFORMACIJU DA JE SLOVENSKA VOJSKA 1991. GODINE POČINILA RATNI ZLOČIN

HAJKA NA SLOVENSKI NAČIN

miklavcic_neva_80.jpg - Upravo traju strašni napadi na mene, radi se o nekoj vrsti kontinuiteta. Napadaju me novinari, Dela, Žurnala, tvrde da moram ići u zatvor... a zanimljivo je da nitko od novinara ne zove i ne traži informacije, ne upućuju mi čak ni e-mail. Medijska blokada protiv našega odbora ne samo da i dalje traje, nego je jača nego ikada, pa mi se čini da su mediji ovdje zaista neovisni, ali neovisni o izvoru informacija. Zapravo, oni ni slučajno ne pokušavaju doći do informacija, bilo bi im bolje da prepisuju iz hrvatskih ili srpskih medija. Sada postavljaju pitanje kako se financiramo, a ja u Odboru nemam nikakvu plaću, jer u Sloveniji nema donacija za naš rad, ponekad nas financiraju veleposlanstva... Cilj im je kriminalizirati sve oko mene, a ja sam ispala izdajnica.

Na žalost, nisu spremni razgovarati o faktima i pišu svašta samo da izbjegnu ponovno otvaranje slučaja ubojstva trojice pripadnika JNA na graničnom prijelazu Holmec 1991. godine, od strane slovenskih vojnika. I Janša nas je optužio da radimo neka sumnjiva djela, napisali smo mu otvoreno pismo, dat ćemo ga i slovenskim medijima. I u svemu ovome, nijedna politička struktura nije nam dala podršku.

- Vode li barem državni organi istragu?

- Istraga bi se morala voditi, jer smo krajem siječnja ove godine dali dopunu kaznenoj prijavi za Holmec. Nažalost, oni u to uopće nisu krenuli i nadaju se da neće ni morati. Ta se priča sada razvodnjava, pojavljuju se neki sumnjivi svjedoci, ali novinari su našli smrtovnice sve trojice ubijenih na kojima piše da je mjesto ubojstva Holmec. A otvaramo i slučaj Rožne doline, gdje su, koliko zasad znamo, ubijena trojica vojnika JNA, a možda čak i više.

Vladimir MATIJANIĆ


________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
br_1076_150.jpg