Informbiroreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
4. svibnja, 2006.

01 / Informbiro
INFORMBIRO
Predrag LUCIĆ
4. svibnja, 2006.

PALMA

informbiro_60.jpgNe znam čime smo se čovjeku zamjerili, ali sve se bojim da će Keith Richards, ako mu menadžer još jednom priopći da će u sklopu europske turneje svirati i u Hrvatskoj, skočiti s najbližeg nebodera. Ima tome 8-9 godina da je legendarni gitarist The Rolling Stonesa uspio odgoditi zagrebački koncert uspevši se do najviše police u kućnoj biblioteci i naprasno se strmopizdjevši s lojtri. Sada se nesretni čovjek, shvativši da je evo već svibanj i da je do nove svirke u Zagrebu ostalo jebenih šezdesetak dana, od sve muke uzverao palmi pod kokose, pa naglo raširio i ruke i noge. Nesretni događaj se zbio na Fidžiju, a Keith Richards je prošao s potresom mozga.

PJESMA

informbiro_60.jpgSilvio Berlusconi je otresao još prije nekoliko tjedana, ali se tek sada uspio suočiti s tom bolnom činjenicom. U utorak popodne je podnio ostavku na dužnost premijera, održavši pritom oproštajnu sjednicu Ministarskog vijeća.

"Plakat će za nama! Bili smo najbolja vlada u povijesti Republike!" - skromno je saldirao svoju vladavinu i zaputio se niz stubište Palače Chigi. Umjesto suza, dočekala ga je pjesma razdraganih demonstranata...

CIAO

informbiro_60.jpg Silvio na skalama, pjesma na usnama. Una mattina mi son' svegliato / O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao / Una mattina mi son' svegliato / E ho trovato l'invasor. Ide Silvio, ali ide i pjesma. O partigiano portami via / O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao / O partigiano portami via / Che mi sento di morir. Silviju nije do pjesme, ali ni pjesmi do Silvija. E se io muoio da partigiano / O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao / E se io muoio da partigiano / Tu mi devi seppellir. Silvio se pravi da ne čuje pjesmu, ali to nije razlog da se prestane s pjevanjem. Mi seppellirai lassù in montagna / O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao / Mi seppellirai lassù in montagna / Sotto l'ombra di un bel fior. Silvio ulazi u auto, a pjesma u finale. E tutti quelli che passeranno / O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao / E tutti quelli che passeranno / Mi diranno "O che bel fior." I taman kad Silvio pomisli da nema više, netko povede i posljednju strofu. E questo è il fiore di partigiano / O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao / E questo è il fiore di partigiano / Morto per la libertà.

EVO

informbiro_60.jpgDok je prvomajska Hrvatska, kao i obično, nošena eruptivnom snagom fažola odlazila u vjetar, Bolivija je tog dana odlučila zaratiti s krupnim kapitalom. "Došao je dugo očekivani dan, povijesni dan kad će Bolivija preuzeti kontrolu nad svojim izvorima energije", žestio se na proslavi 1. maja u La Pazu bolivijski predsjednik Evo Morales, obavještavajući radničku klasu i klasne neprijatelje da su na naftna i plinska polja poslani vojnici, jerbo je industrija energenata od tog povijesnog dana - nacionalizirana. Strane kompanije koje su do sada upravljale bolivijskim naftnim i plinskim crpilištima dobile su rok od 180 dana da potpišu nove ugovore prema kojima će 82 posto prihoda prepuštati državi.

KUPAC

informbiro_60.jpgKrupni kapital se još uvijek ne predaje. Kineski biznismen Zhang Cheng odlučio je obogatiti svoj zrakoplovni park polovnim vojnim MiG-om 21f. Za letjelicu koja nije vidjela oblaka još od davne 1995., poduzetni je Kinez isprsio 25 tisuća dolara. "Kupio sam MiG jer imam novaca, a moja kompanija ima puno praznog prostora gdje ga mogu izložiti", izjavio je ponosni vlasnik sovjetskog ratnog aeroplana. Naši su tajkuni prizemniji od kineskih kolega. Oni još uvijek troše novac na bijesne automobile, ali ih više ne izlažu u prostorima svojih kompanija. Primopredaja se vrši krišom, a za probnu vožnju se, po svemu sudeći, traži natkriveno i dobro ograđeno gumno.

BICIKL

informbiro_60.jpgU gradu Trincomalee na Šri Lanki promovirano je novo eksplozivno prometno sredstvo - bicikl-bomba. Daljinskim upravljačem koji je izazvao detonaciju rukovao je neznani pripadnik Tamilskih tigrova koji je naumio likvidirati patrolu mornaričke pješadije.

Uz jednog marinca stradala je i četveročlana obitelj u rikši koja se zatekla u blizini paklenog bicikla. Otkako su Tamilski tigrovi pokrenuli novu rundu nasilja, u Šri Lanki je poginulo preko 200 ljudi.

GRANČICA

informbiro_60.jpgUloga bivšega policajca Mirka Marjanovića zvanoga Grančica u likvidacijama sisačkih Srba, među kojima je bilo i djece od 12 godina, ostala je nerazjašnjena. Grančica je u međuvremenu promijenio ime i prezime, postavši Ljubomir Zorić, ali ne i ćud. Znao bi mahati pištoljem, čak i u prisustvu župana Đure Brodarca, i hvaliti se da je u Zenici odgulio devet i pol godina zbog ubojstva. Prošloga tjedna u Banskom Grabovcu kod Petrinje otišao je dalje od mahanja pucaljkom i vratio se običajima s početka devedesetih. Grančica je usred bijela dana ubio svoju bivšu ljubavnicu Mirjanu Lukačević i njezinu kćer Mariju, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće. Nakon nekoliko sati skrivanja u šumi, predao se policiji. Iako je Grančica posjedovao - pazite sad ovo! - 68 (slovima: šezdeset i osam) komada uredno registriranog oružja raznog, posljednje zločine je počinio lugerom posuđenim od Duška Špehara, vlasniku zaštitarske tvrtke. Marjanovićev otac tvrdi da je njegov sin oduvijek imao PTSP i pita se "Je li netko trebao tog momka psihički pregledati '90., prije nego što mu je dao uniformu?" Sada je prekasno da se Grančicu otputi psihijatru. Pravo je pitanje: kamo poslati one koji su mu dali uniformu, kao i one koji su mu izdavali dozvole za sve te duge i kratke cijevi, i one koji su minirali istrage za sisačke ratne zločine, i one koji su ga držali u policijskoj službi sve do 2001. godine?

KANTRIDA

informbiro_60.jpgU zemlji Hrvatskoj povela se ovih dana živahna intelektualna rasprava na temu: je li uprava HNK Rijeka postupila nesportski, nepametno ili negospodski kada je izvršnom dopredsjedniku Dinama Zdravku Mamiću zabranila da derbi na Kantridi promatra iz VIP lože? Mamić je u službenim prostorima na riječkom stadionu proglašen nepoželjnim zbog nedavnog šamaranja i vrijeđanja direktora Rijeke Marinka Koljanina u maksimirskoj loži, pa je subotnju utakmicu odgledao s južne tribine u društvu Bad Blue Boysa. Nitko među brojnim komentatorima svečane deložacije nije uočio da su se Riječani prema Mamiću zapravo ponijeli velikodušno, ne libeći se pritom ni kršenja zakona. Zakon, naime, nalaže da se registriranim huliganima ne dopušta pristup stadionu i da im se u vrijeme odigravanja utakmica visokog rizika mora omogućiti boravak u policijskoj stanici.

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
br_1076_150.jpg