Glazbareklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
4. svibnja, 2006.

01 / Glazba
Tamara VISKOVIĆ: GLAZBA
4. svibnja, 2006.

PRINCE: "3121" (UNIVERSAL)

POVRATAK U SLAVU

prince_omot_120.jpg Što promjenom imena iz Prince u neizrecivi grafički simbol, što glazbom koja nije pokazivala nikakve milosti prema potencijalnoj publici, Prince je veći dio 90-ih proveo reducirajući svoj gigantski auditorij na šačicu šašavih obožavatelja. Priključivanje Jehovinim svjedocima nije pomoglo, a još manje fakat da je i pjevao o tome. No, najviše je štete ostavilo inzistiranje da ga se oslovljava s "Umjetnik nekada znan kao Prince". Ono je otvorilo neslućene mogućnosti zafrkancije, pa će vjerojatno do kraja života slušati posprdne verzije poput Umjetnik nekada znan kao dobar, ili, danas aktualnije, Umjetnik nekada znan kao šišibeka. Aktualnije, kažem, jer čini se da je Prince spreman vratiti se u "normalnost" korporativnog kapitalizma – u slavu, histeriju, razmetljivo bogatstvo i srebrne trikoe.

O tome svjedoči 12 pjesama sabijenih u 53 minute, u kojima Prince reaktivira svoj portabl-seks-mašina image, ženski alter-ego Camille i gusti electro-funk. Svjedoče i slike njegovog doma, blještave mauzolejske tvorevine pokrivene purpurnim jastučićima, kao da je interijer dizajnirao Willy Wonka. Za razliku od Musicology, prethodnog albuma koji je bio proračunato kreiran kao veliki povratak, 3121 je manje iskalkulirano izdanje, razigranije i neobaveznije. Na njemu nema ničeg što Prince bar dvaput u karijeri nije izveo bolje, ali, također, ničeg što aktualne zvijezde ne rade dvaput gore od njega.

Promjene se očituju na terenu produkcije, gdje neusiljeno asimilira metronomski minimalizam Pharrela Williamsa i suvremenu tendenciju ka šupljem, odzvanjajućem zvuku. Sve se, dakle, čini savršenim dok album ne uđe u svoju drugu trećinu. Tu nas nespremne zaskoči niz predvidljivih, želatinoznih R&B balada srednjeg tempa, s procesiranim vokalima i kratkim rap dionicama (da, Prince rapa, i da, loše je), skupa s nagovještajima neizbježnog smaka svijeta, što pripisujem dugogodišnjoj pretplati na Kulu stražaru. A sad, je li bolje zaključiti da je trećina dobra ili da su dvije trećine loše, stvar je retorike.

________________________________

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
br_1076_150.jpg