Filmreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
4. svibnja, 2006.

01 / Film
Dragan JURAK: FILM
4. svibnja, 2006.

"HULIGANI" LEXIJA ALEXANDERA

TORCIDAŠ FRODO

hooligans_120.jpg "Huligani" su romantično-poučni film o tome kako mali američki Ivica doživljava englesku navijačku subkulturu. Dakle, Ivica (Elijah Wood) nepravedno je izbačen s Harvarda dva mjeseca pred diplomom. Bez obitelji u Americi odlazi sestri u London i tamo, poput Bambija, pronalazi novu obitelj: navijačko pleme West Ham Uniteda. Poduka je brza. Vođa navijača mu objašnjava da postoje klubovi i "firme". Arsenal je veliki klub, ali mu je navijačka "firma" slaba. S druge strane West Ham je slab klub, ali ima slavnu firmu: GSE, Green Street Elite, navijače s kojima se samo Milwallova "firma" može mjeriti, i suprotstavljati.

Mali Ivica ima jedno potpitanje: je li suparništvo West Hama i Milwalla nešto poput američkog suparništva Red Soxa i Yankeesa. Vođa navijača odgovara: prije poput suparništva Izraelaca i Palestinaca. Kraj lekcije. Već sljedeći dan Ivica će postati opasni pripadnik GSE-a (najvjerojatnije, filmske verzije ICF-a, Inter City Firma). Nekadašnji Frodo iz "Gospodara prstenova" razbijat će glave navijačima Manchester Uniteda, premlaćivati huligane iz Birminghama, s razbijenom bocom jurišati na navijače Tottenhama, te planirati rat protiv susjeda iz londonskog Milwalla.

Patologija nogometnog huliganizma izvanredna je tema. No kako ste mogli zaključiti iz ironičnog tona recenzije, "Huligani" redatelja Lexija Alexandera, daleko su od ozbiljnog filma. Nije samo problem u izboru Elijaha Wooda kao harvardskog diplomca, povlaka, nogometnog huligana. Problem je mnogo dublji od komičnog castinga. "Huligani" romantiziraju navijačku subkulturu. Socijalni realizam filma ima veze sa stvarnošću koliko i kabaretske eskapade Busbya Berkeleya, a nasilje je stilizirano kao u Fincherovom "Klubu boraca". Zapravo, sve izgleda kao da su autori željeli snimiti film o američkoj djevojci koja počinje igrati ženski nogomet (glavna uloga: Elijah Wood), a onda su od svega odustali i s istim scenarijem snimili priču o američkom momčiću koji postaje engleski huligan.

________________________________

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
br_1076_150.jpg