Virtual Tribunereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
4. svibnja, 2006.

01 / Virtual Tribune
Darko VUKOREPA: VIRTUAL TRIBUNE
3. svibnja, 2006.

Apple: 17-INČNI MACBOOK PRO

macbook_pro_virtual_1_150.jpg Apple je predstavio svoje novo 17-inčno MacBook Pro prijenosno računalo s ugrađenim IntelCore Duo procesorom, koje, prema tvrdnjama iz Applea, donosi do pet puta bolje performance od prethodne linije računala PowerBook G4. Novi 17-inčni MacBook Pro ima aluminijsko kućište tanko svega 2,5 centimetra, težina mu iznosi 3,1 kilograma, a pokreće ga ima 2,16 GHz Intel Core Duo procesor. Tu je i ugrađena iSight video-kamera, ATI Mobility Radeon X1600 PCI Express grafička kartic s 256 MB GDDR3 grafičke memorije, "scrolling" Track Pad koji omogućuje lagano klizanje niz dugačke web stranice i uzduž velikih fotografija itd. "17-inčni MacBook Pro donosi brzinu i površinu zaslona profesionalnog stolnog račulnalnog sistema, uz najbolji dizajn prijenosnog računala na svijetu" izjavio je Philip Schiller, viši potpredsjednik Appleovog Worldwide Product Marketinga. Cijena (u Austriji) – 2900 eura.

Diskovi: "BARRACUDE" OD 750 GB

barracuda_virtual_2_120.jpg Tvrtka Seagate predstavila je dva tvrda diska iz svoje serije Barracuda, kapaciteta - 750 GB. Spomenuti diskovi namijenjeni su kućnim računalima, a ovako velik kapacitet Seagate je postigao korištenjem okomitog (perpendicular) zapisivanja podataka na disk. Oba predstavljena diska imaju međuspremnik kapaciteta 16 MB, rade na brzini od 7200 okretaja u minuti, a razlika je samo u sučelju: model ST3750640A spaja se na PATA sučelje, dok se model ST3750640SA spaja na SATA sučelje...

Piratstvo: "EKSPLOZIVNI" WINDOWSI

microsoft_virtual_3_80.jpg Microsoft je proširio svoj pilot-projekt GSI (Genuine Software Inititative) inicijative prema kojem će poseban softverski dodatak na korisničkom računalu provjeravati legitimnost kopije Windowsa, nešto poput eksplozivne tinte koja se koristi u bankovnom sustavu. Najnovija studija stručnjaka IDC-a i BSA (Business Software Alliance) udruženja pokazala je da kada bi se postotak udjela piratskog softvera spustio na 25 posto, širom svijeta bi se otvorilo oko 2,5 milijuna novih radnih mjesta, ekonomski rast industrije povećao bi se za oko 400 milijardi dolara, a države bi od poreza utržile dodatnih 67 milijardi dolara. Svoju GSI inicijativu, koja je prošle godine pokrenuta kao pilot program u sedam zemalja, Microsoft od ove godine proširuje na SAD, Veliku Britaniju, Maleziju, Australiju i Novi Zeland, a korisnicima koji koriste nelegalnu verziju Windowsa iskakat će pop-up prozor koji će ih obavještavati da im Windowsi nisu licencirani. Iz BSA poručuju da je širom svijeta otprilike 35 posto ukupnog korisničkog softvera - piratsko.

Internet: YAHOO ZA "RADNOG ČOVJEKA"

yahoo_virtual_4_120.jpg Internetski portal Yahoo pokrenuo je novu rubriku nazvanu Yahoo Tech, koja bi najširem krugu korisnika trebala približiti tehnološke teme kao što su računala, mobiteli i digitalni fotoaparati. Yahoo Tech sadrži 19 potkategorija, a temelji se manje na novostima i detaljnim recenzijama, a više na edukativnim sadržajima i pomoći pri izboru pravog uređaja. "Želimo korisnike osloboditi tiranije 'geek' govora", tvrdi Patrick Houston, glavni čovjek Yahoo Techa. Sadržaji na ovoj stranici podijeljeni su, zbilja, prema uvriježenim stereotipovima, pa će tako neki biti namijenjeni "mami", drugi "tehno divi", a treći - "radnom čovjeku".

Testovi: "WIN XP" BOLJI ZA IGRE?

wow_virtual_5_80.jpg Na stranicama Penny Arcade, javlja domaći Bug Online, osvanuo je zanimljiv tekst o mini-testu brzine izvođenja kultne igre World of Warcraft (WoW) na Windowsima XP i Mac OS X-u na na Applevom MacBook Pro laptopu s Intelovim procesorom. Autor teksta je za vlastite potrebe odlučio izmjeriti kolika je razlika u izvođenju istog programa na dva različita OS-a i da li je istina da se igre na Windowsima XP na Macovima s Intelom uistinu izvode "oko 20 posto brže", kao što kruže glasine. U slučaju WoW-a, razlika je otprilike dvostruka. Tako na testnoj razlučivosti od 1440x900 točaka na OS X-u, igra World of Warcraft radila na nekih 15 do 20 FPS, dok na istoj razlučivosti i na istoj konfiguraciji pod Windowsima XP radi na 35 do 40 FPS.

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
br_1076_150.jpg