Picaskandalreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba


Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
11. svibnja, 2006.

01 / Picaskandal
11. svibnja, 2006.

PICAŠKANDAL

Surađivali: Luko Brailo, Ivica Đikić, Igor Lasić i Vedran Marjanović

ZELIĆ ILI PREOST NA ČELU VOJNIH ŠPIJUNA
 
Dok se očekuje da novi Zakon o sigurnosnim službama dođe na drugo parlamentarno iščitavanje, daleko od Sabora i od javnosti traje lobiranje i nadmudrivanje o tome tko će biti budući ravnatelj Vojne sigurnosne agencije, s obzirom da se smatra vrlo vjerojatnim kako će sadašnji šef VSA, general Gordan Čačić, napustiti položaj koji trenutačno zauzima.
 
Dva su kandidata za rečenu funkciju: jedan je brigadir Ivan Zelić, nekoć ponajbliži Gotovinin suradnik u splitskom Zbornom području, a drugi je Ognjen Preost, djelatnik VSA i nekadašnji alkarski slavodobitnik koji je prije koju godinu – iz političkih razloga – protjeran iz Alke. Zelić je kandidat premijera Sanadera: šef HDZ-a ovom je brigadiru ostao dužan za podršku u obračunu sa splitskim pašalićevcima. Preost, pak, uživa potporu predsjednika Mesića, jer se u sukobu između Pantovčaka i sinjskih Alkarskih dvora svrstao na predsjednikovu stranu.
 
Tko će od ove dvojice postati glavnim vojnim špijunom ovisit će, po svemu sudeći, o širem dogovoru Sanader-Mesić glede raspodjele državnih funkcija, a ponajprije o tome hoće li ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) biti imenovan premijerov ili predsjednikov kandidat.
 
GUŽVA U HAZU
 
Nekolicina saborskih zastupnika dobila je ovih dana anonimnu predstavku iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, o uzurpiranju ove ustanove od strane prof. dr. Slobodana Kaštele, tajnika HAZU-a tokom posljednjih čak 28 godina. Kaštelu se u dopisu otkucava da uz regularni osobni dohodak prima i mjesečnu naknadu kao ravnatelj Zaklade HAZU-a, naknadu za obavljanje tajničkih poslova najvećeg i najznačajnijeg akademijina projekta "Hrvatska i Europa", naknadu za poslove oko autorskih prava na djelima Miroslava Krleže i druge honorare. Predbacuje mu se i netransparentno upravljanje desecima milijuna kuna HAZU-a, neutemeljenost znanstvene titule i sveučilišnog položaja, kandidatura za redovitog člana HAZU-a, šikaniranje zaposlenih i nepotizam, nezakonito stambeno poslovanje...
 
Dok se napadnuti tajnik ne očituje o spomenutim i ovdje nespomenutim optužbama potkrijepljenim faksimilima raznih isplata, u sasvim posebnom svjetlu danas možemo promišljati žalopojke Slobodana Kaštele o premalenim javnim davanjima za HAZU, a navodno zbog kojih institucija nije mogla povećavati istraživačku i nakladničku djelatnost u vrijeme dok je on sa svojim već višedesetljetnim tajničkim dignitetom stajao iza publikacija poput npr. historiografskog (ne)djela akademika-matematičara Josipa Pečarića s tezom da utemeljitelj ove akademije (doduše, otada pa donedavno - Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti) Josip Juraj Strossmayer nije niti zagovarao ujedinjenje Južnih Slavena.
 
OTPLATA DUGOVA ITALIJI
 
Do Picaškandala je ovih dana došao Sporazum između hrvatske i talijanske Vlade o konsolidaciji hrvatskog duga prema Italiji, sklopljen početkom ove godine, prema kojem će Zagreb Rimu idućih nekoliko godina isplatiti 86 milijardi lira i 80 milijuna dolara. Posrijedi je otplata duga prema Pariškom klubu, koji je Hrvatska naslijedila kao sljednica bivše Jugoslavije, a zanimljivo je da je jedan od potpisnika spomenutog sporazuma i predsjednik Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković. Naime, Zagrebačka banka preuzela je na sebe otplatu dijela hrvatskog duga, jer je, kao Udružena banka Zagreb, koristila sredstva koja su u bivšoj Jugoslaviji trošena iz zaduženja kod Pariškog kluba.
 
Tako se pokazuje da u međunarodnim vodama Zagrebačka banka teško može pobjeći od obaveza Udružene banke, kao što to pokušava i velikim dijelom uspijeva u nizu sudskih postupaka koji su pokrenuli oni koji polažu pravo na njezine dionice, jer su bili osnivači Udružene i Kreditne banke, koje su kasnije postale dijelom Zabe. Isto tako, iz dotičnog Sporazuma vidi se da činjenica kako je aktualni vlasnik preko 90 posto dionica Zabe talijanski UniCredito, ne igra nikakvu ulogu kada je riječ o povratu dugova najveće domaće  banke - talijanskoj državi.
 
IGNORIRANJE IZBORA NA JUGU
 
HDZ-ovoj Vladi i administraciji teško je palo formiranje nove vlasti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koju tvore Nezavisna lista Stipe Gabrića Jambe, SDP-a i HNS-a. Izbori su održani još 9. travnja, ali će se Dan županije i blagdan njezina zaštitnika Svetog Leopolda Bogdana Mandića 12. svibnja, odvijati u režiji Vladina povjerenika za Županiju Želimira Bosnića, inače člana HDZ-a i prethodnog raspuštenog Županijskog poglavarstva.
 
Vlada, naime, nije donijela odluku o konstituiranju novog saziva Županijske skupštine do 12. svibnja, iako su za to ostvarene zakonske pretpostavke, uključivo i rok od 30 dana od dana održavanja izbora. Vađenje na ponovljene izbore u konavoskom selu Brotnice, održanima 23. travnja, je naprosto smiješno zbog malog broja birača, te činjenice da se odmah nakon 9. travnja znalo da rezultati tog glasovanja ne mogu promijeniti raspored stranačkih mandata u Županijskoj skupštini.
 
Tako će se umjesto uobičajene svečane sjednice Županijske skupštine upriličiti uručivanje ovogodišnjih dobitnika županijskih nagrada i priznanja. Njih je dodijelio Vladin povjerenik, bez konzultacija s bilo kojom strankom koja ima vijećnike u novom sazivu. One koje čudi takvo Vladino ponašanje valja podsjetiti da je od raspuštanja Županijske skupštine do novih izbora povjerenik Bosnić raspisao natječaje za ravnatelje Županijske uprave za ceste, Opću bolnicu Dubrovnik i Županijsku lučku upravu u čijim upravnim vijećima, pogađate, HDZ-ovi članovi vode glavnu riječ...
 
BOBAN I ŠIRIĆ PROTIV MARKOVIĆA
 
Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković žali se u neformalnim kontaktima s medijima, doznaje Picaškandal od nekih od Markovićevih "ramena za plakanje", kako mu prijeti demisija s funkcije prvog čovjeka hrvatskog nogometa u režiji Zvonimira Bobana i Željka Širića. Ta dvojica, jadikuje Marković, djeluju ponešto samostalno, a ponešto u dogovoru, na smjenjivanju aktualne vrhuške u HNS-u. I Picaškandalovi doušnici oko Markovića skreću pažnju na to da Zvonimir Boban, otkako je postao direktor jedinog sportskog dnevnika Sportskih novosti, naručuje tekstove protiv Markovića i njegovih ljudi. Posljednja u nizu takvih pisanija SN-a govori o tome da je netko iz HNS-a minirao Bobanovu kandidaturu za člana nekog UEFA-inog foruma, iako je stvar brzo i temeljito demantirana iz više izvora.
 
Sudac iz Osijeka Željko Širić manje je poznat od Bobana, ali zasigurno moćniji od potonjeg u lokalnim nogometnim okvirima. Uostalom, Širić već godinama sudi sve važnije utakmice u prvoj ligi, a čak i u kvalifikacijama za prvu ligu. Širić i Boban združenim snagama mogu otpuhati Markovića, domeću Picaškandalovi sugovornici, ali prvo se moraju dogovoriti kome će pripasti koliko vlasti u nogometu kada obave taj posao.


GRADONAČELNIK DARUVARA "PODEBLJAO" SVOJ ISPAD

Gradonačelnik Daruvara Zvonko Cegledi uvrstio je na službene internetske stranice tog grada integralnu verziju svog govora, održanog na obilježavanju 14. godina akcije "OTKOS 10", kako bi dokazao da je Feral iz konteksta istrgnuo njegovu rasističku izjavu. Feral je, pišući prije dva tjedna o Cegledijevom odnosu prema manjinama u Daruvaru, donio dio njegova govora i citirao sljedeće riječi:

"Na žalost u gradu Daruvaru jedno vrijeme čak nije bilo ni Hrvata, bili su protjerani. Tako je grad Daruvar dobivao mnogo nacionalnih manjina i od toga, uistinu i danas velik broj nacionalnih manjina živi ovdje, sa sjedištem češke manjine, s između dva rata naglašenom njemačkom, mađarskom i mnogim drugim manjinama. Za naglasiti da je u gradu Daruvaru postojao i veliki postotak srpske nacionalne manjine, ili tada konstitutivnog naroda, koji se sada smanjio, vjerujem svima nama na zadovoljstvo."
 
Na Internet stranici www.daruvar.hr, objavljen je i nastavak Cegledijeva govora koji, nakon onog dijela kojeg je citirao Feral, dalje ide ovako:
 
"Jer danas upravo obilježavamo dan kada neprijatelj, kada su naši drugovi partizani se željeli spojiti sa Banjalučkim korpusom i odvojiti pola Hrvatske, kako bi iz Zagreba gledali granicu."
 
Sada, kad se vidi "kontekst" onoga što je Cegledi rekao, njegova izjava zvuči još i strašnije, jer u cijelu priču, bez ikakva smisla i razloga uvlači "naše drugove partizane", aludirajući valjda da su oni koji su se borili protiv Hrvatske u posljednjem ratu, bili isto što i partizani u Drugom svjetskom ratu.
 
Ako netko želi još više konteksta, upućujemo ga na spomenutu web stranicu, gdje je Cegledijev govor, kako to i priliči njegovoj veličini, objavljen od prvog do posljednjeg slova.
 
D. HEDL


NOVI APSURDI OSJEČKOG SUDSTVA

Općinski sud u Osijeku još je jednom pokazao nepostojanje kriterija kad su u pitanju dosuđene odštete za pretrpljene duševne boli izazvane medijskim napisima. O slučaju dosuđenih enormnih 150 tisuća kuna Branimiru Glavašu, zbog teksta o navodnom neplaćanju alimentacije već smo pisali, a nedugo prije toga – javili su mediji - Glavaš je priskrbio još 200 tisuća kuna, jer je tužio osječku tvrtku UNIKOM, zbog objavljivanja podatka da ne plaća odvoz kućnog smeća. Sve to, samo u ovoj godini.

Istodobno, o čemu smo također pisali, Osječanka Ana Kovačić, koju su mediji (Glas Slavonije i Večernji list) temeljem anonimne kaznene prijave, za koju se kasnije pravomoćnom sudskom presudom pokazalo da je bila posve neutemeljena, mjesecima razvlačili da se domogla braniteljske obiteljske mirovine, te sebi i svojim sinovima priskrbila nepripadajuću imovinsku korist od gotovo pola milijuna kuna – dobila je smiješnu sudsku zadovoljštinu. Sudac Krunoslav Baran, koji je Glavašu za duševne boli presudio 150 tisuća kuna, njoj je, u sporu protiv Glasa Slavonije, dosudio tek 50 tisuća kuna.
 
Farsa se međutim nastavila. Sutkinja Biserka Maštrović, koja je sedam i pol godina vodila spor Ane Kovačić protiv Večernjeg lista, uspjevši u tom vremenu ispitati čak troje svjedoka, dosudila je, u ožujku ove godine, Ani Kovačić, za istu stvar, 30 tisuća kuna, te odredila da mora sudjelovati u pokrivanju troškova postupka. No, ista ta sutkinja, jednom osječkom liječniku, koji se smatrao oklevetanim u Glasu Slavonije, listu čija je naklada bar 10 puta manja od Večernjaka, dosudila je u prosincu prošle godine 70 tisuća kuna!
 
Zaista bilo bi zanimljivo čuti sudačke kriterije temeljem kojih određuju visinu odštete za duševne boli. U Osijeku se čini da je glavni i nenadmašni kriterij Glavaš, od kojega, zavisno o mjestu na hijerarhijskoj ljestvici, naknade mogu ići samo prema niže.
 
D. HEDL


DICKOVI DUBROVAČKI DANI

Velika većina hrvatskih analitičara, komentatora i novinara je gotovo s neskrivenim ushićenjem (po)pratila sigurnosno-protokolarni igrokaz s posjetom američkog potpredsjednika Dicka Cheneya Dubrovniku raščlanjujući njegove "snažne poruke" Hrvatskoj kao znak zatopljenja, dodatnog iskoraka i napretka u bilateralnim odnosima... I kako to obično biva, nakon takvih prenapuhanih dojmova, stiglo je i otriježnjenje u vidu informacije da je "posjet američkog potpredsjednika Dicka Cheneya Hrvatskoj u svjetskim medijima prošao uglavnom nezamijećeno" te da se u AP-ovoj analizi njegovo "zaustavljanje u Hrvatskoj ni ne spominje".

Unatoč tomu bivši inoministar Miomir Žužul ocjenjuje da je nakon Cheneyeva posjeta "više nego jasno da je pozivnica u NATO za 2008. godinu osigurana", no Jutarnji list izvještava da su rijetki američki mediji objavili tek štura izvješća o potpredsjednikovoj podršci za daljnje napredovanje zemalja prema NATO-u koju je Cheney uputio članicama Američko-jadranske povelje – Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji.
 
I dok se čeka kako i koliko će njegov simbolički posjet (dvodnevni umjesto najavljenog trodnevnog) doista unaprijediti odnose između SAD-a i Hrvatske, valja primijetiti kako su Cheney i njegova supruga Lynne potrošili mnoštvo biranih riječi zahvaljujući domaćinima na gostoljubivosti izražavajući nadu kako će jednom moći doći i uživati "u ovoj prekrasnoj zemlji na duže vrijeme", glasnogovornica američkog potpredsjednika je rekla da su on i njegova supruga odlučili ranije napustiti Dubrovnik kako bi "u nedjelju spavali u svojem krevetu". Inače, prije i nakon Cheneyeva posjeta puno se pričalo i pisalo da će njegov boravak u Hrvatskoj ujedno predstavljati i snažnu turističku promociju Dubrovnika i Hrvatske...
 
L. BRAILO


KUCAMO NA VRATA ZABORAVLJENIH ASOVA

MIRSAD BAKŠIĆ – Bio je državni vojni tužitelj dok je za tu instancu bilo statistički najviše posla, tokom rata kad je najčešće zloupotrebljavana hrvatska vojna uniforma. Znamo koliko je toga sankcionirano tada i kasnije, a Bakšić je u međuvremenu penzioniran kao brigadir HV-a, te se u javnosti do danas pojavljuje tek u rijetkim intervjuima. Jedan takav, kratak i telefonski, snimili smo s njim za ovu rubriku.

"Znam ja vas dobro, često sam gost u onoj vašoj rubrici."
 
"Pa niste više, prije ste bili."
 
"Jesam, jesam, opet sam ja... Svašta ste pisali. A da mi nismo tada radili svoj posao, kad je Hrvatskoj bilo najteže, znate li vi što bi bilo? Da su nezadovoljni momci uzeli stvar u svoje ruke..."
 
"Uzeli su, kako nisu, više su oni odradili..."
 
"Koji to, molim vas? Zašto ih niste prijavili?"
 
"Pisali smo, dosta puta."
 
"Ma, ne znate vi što bi bilo da mi nismo dobro radili..."
 
Itd.
 
Inače, u pravu je Bakšić, naknadno smo provjerili. Nakon što je devedesetih boravio u Shitovima zbog izjava da su hrvatski intelektualci i novinari pod utjecajem srpskih špijuna i da su nizozemski Židovi krivi za Srebrenicu, kao i zagovaranja političke podobnosti, lani je veći dio jednog njegovog novog intervjua ugošćen u toj našoj rubrici. Feral je optužio za "razbijanje i slabljenje svega što nosi hrvatski predznak", a rat između "muslimana i katolika" u BiH nazvao je "ekscesom", jer tamo "u bogatoj zajedničkoj povijesti nikada nije bilo sukoba između muslimana i katolika", dok Srbi po njemu "ne žele priznati da su muslimani – Hrvati".
 
Danas je Mirsad Bakšić predsjednik udruge "Safvet beg Bašagić", s ciljem – kako nam je rekao – "afirmiranja književnosti islamskog kulturnog kruga u okviru jedinstvene zajedničke kulture", pa ma šta to značilo. I još ovo: "Naravno, uz poštivanje bošnjačkog samoodređenja"...! Ubuduće od Bakšića možemo očekivati knjigu sjećanja na protekle godine, a on sam od nas očekuje da napišemo kako, usprkos svemu što smo o njemu "zlonamjerno i neutemeljeno" napisali, razgovara s nama zbog svog "demokratskog i antikomunističkog odgoja i kulture". Pa mu i ovom prilikom, evo, izlazimo ususret.
 
I. LASIĆ


________________________________
Copyright © 1993 - 2022. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
Image 26967