Kultivatorreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba


Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
11. svibnja, 2006.

01 / Kultivator
Darko VUKOREPA: KULTIVATOR
11. svibnja, 2006.

* ENGLESKU nogometnu ligu potresa nogometni skandal u koji se uključio i Scotland Yard. Naime, postoje ozbiljne sumnje da je igrače Tottenhema pred prošlotjednu utakmicu protiv West Hama, kako bi pomogao svome omiljenom klubu, ricinusovim uljem otrovao kuhar luksuznog hotela Marriot, inače veliki Arsenalov navijač. Desetak nogometaša Tottenhema imalo je jake probavne smetnje, a West Ham je zabilježio pobjedu od 2 naprema 1.

* BRITANSKI arhitekt Richard Rogers i njegov japanski kolega Fumihiko Maki izabrani su da osmisle dva od pet tornjeva koji će biti podignuti na mjestu srušenih "blizanaca" Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku. Ova dvojica arhitekata izabrana su kako bi osmislila dva tornja čija bi izgradnja trebala početi 2007., a završiti 2012. godine. Richard Rogers (72) osmislio je, između ostaloga, zgradu Centra Georges-Pompidou u Parizu, dok je Fumihiko Maki (77) autor Muzeja moderne umjetnosti u Kyotu.
 
* S NOVOM predstavom o živopisnom libijskom vođi Moameru el Gaddafiju, engleska državna opera smiono zalazi u područje u koje do sada nije “zakoračila” nijedna operna kuća. Opera “Gaddafi” počet će se prikazivati u rujnu, a umjesto arija i romantičnog libreta, zainteresirani će moći slušati rap i azijske bubnjeve. Glavnu ulogu dobio je 39-godišnji MC iz jednog noćnog kluba, irsko-indijskog podrijetla, poznatiji pod nadimkom JC-001. Opera govori o Gaddafijevu životu, od trenutka kad je pučem svrgnuo libijskog kralja 1969. do današnjih dana, te dotiče neke od najkontroverznijih trenutaka libijske države na svjetskoj političkoj sceni, uključujući američke napade na zemlju 1986., nesreću iznad Lockerbieja 1988. i ubojstvo policajke Yvonne Fletcher pred libijskim veleposlanstvom u Londonu 1984.
 
“Riječ je o apsolutnom presedanu. Sve je potpuno neočekivano, neki će možda reći da je ovo ludost. No meni se sviđa. Ne vidim ništa negativno u svemu”, rekao je Steve Chandra Savale iz Zaklade Azian Dub koji je skladao glazbu. “Djelo Gaddafija ne prikazuje u apsolutno pozitivnom svjetlu, jer bi to bilo smiješno. Ipak, mislim da je on u Libiji učinio neke pozitivne stvari, jednako kao i negativne. Opera je provokativna, a mislim da je to jedna od stvari koje bi umjetnost trebala poticati”, kazao je ravnatelj Opere David Freeman.
 
* ZEMLJANI ne trebaju brinuti, nema dokaza o postojanju izvanzemaljskih oblika života, zaključuje se u povjerljivom izvještaju o neidentificiranim letećim objektima koji je sastavilo britansko Ministarstvo obrane. Izvještaj je napravljen 2000. godine, nosio je oznaku državne tajne, a sad je pušten u javnost, javlja BBC. Sastavljen je u samo nekoliko primjeraka, a identitet njegovih autora i dalje je tajan. U javnost je dospio zahvaljujući britanskom zakonu o pravu javnosti na pristup informacijama, nakon što ga je zatražio znanstvenik sa Sveučilišta Hallam u Sheffieldu dr. David Clarke. Studija rađena četiri godine nosi naslov "Neidentificirani zračni fenomeni u Ujedinjenom Kraljevstvu" i bavi se vječnim pitanjem ufologa: "Ima li tamo koga?" Čini se da je odgovor - NE. Na jednoj od 400 stranica tog dokumenta doslovno piše: "Ne postoje dokazi koji bi sugerirali da su uočene neprijateljske pojave ili da njima upravlja išta drugo osim prirodnih fizičkih zakona. Nema dokaza da postoje 'čvrsti' predmeti koji bi mogli stvoriti opasnost od sudara."
 
U dokumentu nadalje stoji: "Dokazi sugeriraju da su za neke neidentificirane zračne fenomene odgovorni meteori i njihovi dobro poznati efekti, a možda i neki slabije poznati efekti meteora. Postoje značajni dokazi koji podupiru tezu da se te pojave gotovo sigurno mogu pripisati fizičkim, električkim i magnetskim fenomenima u atmosferi, mezosferi i ionosferi. Čini se da je za njihov nastanak potrebno da se poklopi više vremenskih i elektroatmosferskih uvjeta. Zbog toga ih se uočava tako rijetko da većini promatrača izgledaju jedinstveno."
 
Izvještaj nudi i moguće medicinsko objašnjenje. "Blizina polja plazme može negativno djelovati na osobu ili na vozilo. Medicinski je dokazano da lokalna polja ove vrste izazivaju reakcije u temporalnom režnju ljudskog mozga. Zbog toga promatrači imaju (a kasnije opisuju i pamte) svoju vlastitu živu, ali uglavnom netočnu sliku onoga što su doživjeli." "Ako se u budućnosti ne pojave takvi dokazi, nije izgledno da će biti rađene ikakve nove studije", rekao je glasnogovornik britanskog Ministarstva obrane.
 
* W. A. MOZART i Sigmund Freud “kumovi” su ovogodišnjeg bečkog glazbeno-scenskog festivala “Wiener Festwochen”, u sklopu kojeg će od 12. svibnja do 18. lipnja biti predstavljene ukupno 33 produkcije iz 15 zemalja. “Da ne možemo bez Mozarta pokazuju produkcije od Čarobne frule do Cosi fan tute i Zaide, odnosno, od suvremenih adaptacija, Don Giovanni Komplexa Erwina Riess do Olge Neuwirth”, ističe intendant festivala Luc Bondy. Teorije Sigmunda Freuda prisutne su, pak, u dramatici 20. stoljeća sve do danas, pa tako i u scenskim produkcijama festivala, posvećenim kompleksnosti međuljudskih odnosa, poput “Skrnavljenja” Botha Straußa ili “Sna” Jona Fossa. Pod naslovom “Into the City” festival će vikendima graditi mostove među različitim glazbenim etnicitetima grada, dok će u pet starih bečkih kavana biti uređeni “Slušni barovi”, u kojima će Mats Staub i Barbara Pulli u sklopu svog “Putovanja kroz povijest osjećaja” predstaviti “5000 ljubavnih pisama, od 1890. do danas”. Uz nezaobilaznog Mozarta, dio glazbenog programa bit će posvećen i 100. rođendanu Dmitrija Šostakoviča, čime, ističu organizatori festivala, glazbeni luk seže do moderne.
 
* BROJNIM manifestacijama Beč ovih dana obilježava 150. obljetnicu rođenja “oca psihoanalize” Sigmunda Freuda, rođenoga 6. svibnja 1856. godine u Priboru u Moravskoj. U povodu obljetnice, otvoren je obnovljeni dio prostora Freudova Muzeja u ulici Berggasse 19, gdje je Freud imao stan i ordinaciju, dok ga 1938. nacisti nisu protjerali iz Beča. U istom muzeju otvorena je izložba posvećena kauču, psihoanalitičkom rekvizitu na kojem su Freudovi pacijenti ispovijedali svoje živote i snove. Uz glazbene, filmske i likovne priredbe održat će se i više znanstvenih skupova o Freudu. 150. obljetnica Freudova rođenja privukla je već ove godine u Beč oko 72.000 inozemnih gostiju, ističe direktorica Freudova Muzeja Inge Scholz-Strasser. Prema podacima Bečke gospodarske komore, samo posjetitelji Freudova muzeja potrošili su u Beču oko deset milijuna eura. Freudovu ulicu, koju Beč još nema, trebao bi prema najavi gradskog pročelnika za kulturu Andreasa Mailatha-Pokornyja, dobiti do kraja godine…

________________________________

CRKVA I FILM
VATIKAN: BOJKOTIRATI "DA VINCIJEV KOD"!

U Vatikanu se širi uvjerenje kako film snimljen prema knjizi "Da Vincijev kod" američkog pisca Dana Browna treba bojkotirati, a sada kardinal iz kurije, Nigerija Francis Arinze, čak predlaže da se zakonski intervenira kako bi se zabranilo prikazivanje filma, piše talijanski list Repubblica. "Postoje zakonska sredstva kojima se može osigurati da jedni štuju prava drugih. Moraju nas štovati i štovati našeg utemeljitelja, Isusa Krista. Kršćani ne mogu ostati prekriženih ruku i kazati: Moramo oprostiti i zaboraviti", rekao je kardinal Arinze, čija je izjava, koju je citirao list, dana za dokumentarac pod naslovom "Da Vincijev kod: majstorska prijevara", koji je snimio američki novinar Mario Biasetti i koji će biti predstavljen 16. svibnja u udruženju stranih novinara u Rimu.

Organizacija Opus Dei, koju Dan Brown u svojoj knjizi ocrnjuje, neće tražiti zaštitu sudskim putem, već preko Interneta upućuje informacije o svome djelovanju. Talijanski kardinal Luigi Poggi također u listu Repubblica kaže kako ne razumije kako jedna takva knjiga puna laži može imati takvu prođu. "Da Vincijev kod" je u Italiji prodan u tri milijuna primjeraka, a u svijetu u 40 milijuna primjeraka. Poggi drži kako Crkva ne bi trebala intervenirati, ali se vjernici trebaju mobilizirati. Jedan od razloga širenja knjige, smatra Poggi, jest što mnogi kršćani "nemaju dobro utemeljeno vjersko obrazovanje".
 
Ranije je, pak, Grčka pravoslavna crkva također pozvala sve vjernike na bojkot filma; Grčki sveti sinod najavio je da će uoči grčke premijere tiskati letke u kojima će građanima poručiti da ne idu gledati taj film i da tako "zaštite kršćansku tradiciju".


DRAŽBE
95 MILIJUNA DOLARA ZA PICASSA

Impresivan portret jedne od najpoznatijih Picassovih ljubavnica, umjetnice Dore Maar, prodan je na dražbi za - 95,2 milijuna dolara, što je drugi najviši iznos ikad postignut na dražbi umjetnina, objavio je Sotheby's. Dora Maar au Chat - Dora Maar s mačkom - prikazuje glavnu Picassovu muzu fragmentirano, jarkim bojama i s crnom mačkom na ramenu. Slika je prodana na dražbi u srijedu u New Yorku nepoznatome ponuđaču za iznos koji je gotovo dvostruko viši od početne cijene koja je iznosila 50 milijuna dolara. Naslikan 1941. u Parizu, na vrhuncu burnoga odnosa slikara i umjetnice, portret nije prikazan u javnosti gotovo 40 godina. Vjeruje se da je prodan chicaškoj obitelji Gidwitz koja se obogatila proizvodima za njegu kose.


SVEMIR
JUPITER: NOVA CRVENA PJEGA

NASA-in svemirski teleskop Hubble pružio je astronomima do sada najdetaljniji pogled na drugu crvenu pjegu, koja upravo nastaje na Jupiteru. Po prvi put u povijesti, astronomi svjedoče rođenju nove crvene pjege na gigantskome planetu, koji je od Zemlje udaljen više od 800 milijuna kilometara. Oluja koja prati nastanak pjege veličine je pola dijametra prve pjege, poznate pod nazivom Velika crvena pjega. Istraživači su mišljenja da bi nova pjega mogla biti povezana s velikom klimatskom promjenom u Jupiterovoj atmosferi, koja je upravo u tijeku. Usput budi rečeno, prva je pjega sa Zemlje vidljiva zadnjih 400 godina...


________________________________
Copyright © 1993 - 2023. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
Image 26967