Filmreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba


Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
11. svibnja, 2006.

01 / Film
Dragan JURAK: FILM
11. svibnja, 2006.

"NEMOGUĆA MISIJA 3" J.J. ABRAMSA

REHABILITACIJA BUSHA

Bushu je sve podmetnuto! I Blairu također. Oni nisu ništa krivi. Oni ni o čemu nisu imali pojma. Stanoviti odmetnuti pojedinci, stanovite tajne službe, podmetnuli su dokaze o Sadamovom posjedovanju oružja za masovno uništenje. Cilj im je bio isprovocirati vojnu akciju na Bliskom istoku, a onda provesti čišćenje, izgradnju i demokratizaciju Iraka – "jer to je ono što Amerika radi najbolje". Dakle, sve je zabuna, greška, nesporazum, obična podvala. Mislilo se najbolje, radi se najbolje, ali eto... svašta se događa: podzemna politika, i slične stvari.

Tako se u trećem nastavku "Nemoguće misije" tumači globalna "situacija", i uloga "naših mangupa" u njoj. Zapravo, tko su "naši", tko su "njihovi", kome je što podmetnuto, i što to Amerika danas radi najbolje – vrlo su ozbiljna pitanja u žanru suvremenog špijunskog trilera. Nekad su "oni" bili Rusi, nacisti ili nekakvi megalomanijaci. A mi smo bili demokracija. U današnjem ljevičarskom Hollywoodu "mi" sigurno nismo Bushova Amerika. Zato se u "Nemogućoj misiji 3" Tom Cruise prvenstveno bori za svoju suprugu. Obitelj je jedina prava vrijednost. Daleko iza je Amerika, demokracija, "naš način života", i Bush.
 
No, da se tajni agent Ethan Hunt ne bi potpuno pretvorio u anarho-individualca, ipak mora postojati neka tajna služba, neki dobri šef – i na kraju neka zemlja i neki predsjednik – koji su "naši". Pa je tako i ispalo da je Hollywood rehabilitirao Busha, i proglasio cijelu tu aferu oko Iraka običnom zabunom... Bushu su stanoviti krugovi sve podmetnuli baš kao što su odmetnuti pojedinci u "Nemogućoj misiji 3" pokušali Arapima prodati kataklizmično oružje kako bi izazvali vojnu reakciju američke vlade. I to je, otprilike, prigodna politička poruka filma u režiji J.J. Abramsa (producenta i koautora tv-serije "Izgubljeni"): smandrljana, u nedostatku neke normalnije političke situacije za populistički žanr špijunskog filma, baš kao i ostatak filma.

________________________________

________________________________
Copyright © 1993 - 2022. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
Image 26967