Pismareklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
1. lipnja, 2006.

01 / Pisma
"URARSKO LUDILO NA PRISAVLJU" (3)
NIJE BILO POGODBE
31. svibnja, 2006.

Nažalost, i opet zbog objave netočne informacije moram zatražiti objavu ispravka, kako bi vaši čitatelji bili ispravno i potpuno informirani. Naime, u Feralu izašlom 26. svibnja novinar Vedran Marjanović odgovara na moj objavljeni demanti njegovog prethodnog teksta i pita se "zašto Römer prešućuje podatak (...) da su sa dobavljačem satova dogovorili posao izravnom pogodbom, zaobilazeći natjecateljske odredbe Zakona o javnoj nabavi".

Implikacija da je HRT «zaobišao Zakon» izravnom pogodbom (i opet) nije točna. Da se gospodin Marjanović prije objave svoje nove tvrdnje raspitao, što je ponovno propustio učiniti, saznao bi da je javni natječaj za satove objavljen u Narodnim novinama 27. ožujka, da su se javila dva ponuđača od kojih jedan nije imao svu potrebnu dokumentaciju i da je stoga s preostalim ponuđačem sklopljena izravna pogodba prema postupku koji Zakon o javnoj nabavi predviđa u članku 64. stavku 1. Dakle, Zakon nije zaobiđen, nego je upravo poštivana procedura koju Zakon propisuje.(...)
 
S poštovanjem,

-- János Römer, predstavnik HRT-a za odnose s javnošću


"JAUK KRUŽI HRVATSKOM" (2)
UNIŠTAVANJE "VALPOVA"
31. svibnja, 2006.

Poštovani feralovci!

Nakon čitanja teksta "Jauk koji kruži Hrvatskom", mi napaćeni i tisuću puta prevareni radnici Valpova d.d. odlučili smo vam ukazati na neke netočnosti koje su iznesene u spomenutom tekstu. Ponosni smo na našu borbu, nesretni smo sadašnjim stanjem u tvrtki, a posebno smo bijesni kada o svemu tome govore Zdravko Turčinović i njemu slični.
 
Turčinović smatra da je Stožer ostvario svoj cilj, a prava je istina da je Stožer nakon povijesnog referenduma gdje smo jasno pokazali da ne želimo Brzicu za suvlasnika, zapravo podlegao političkim pritiscima. Naime, priznanjem onog sramnog ugovora između Brzice i HFP-a, na osnovu kojega je država Brzici isplatila preko 19 milijuna kuna za izlazak iz vlasničke strukture, Stožer i sindikat kojemu je Turčinović na čelu, sve nas radnike stavili su u robovlasnički odnos.
 
Bili smo prisiljeni otkupiti dionice od Fonda po nevjerojatno visokoj cijeni (koju je odredio Brzica), a politika je na čelo tvrtke postavila nesposobne ljude sa sumnjivom prošlošću u koje mi radnici nemamo povjerenja. Stožer i sindikat jest ostvario cilj, ali samo Turčinoviću i njemu sličnima koji su dobili bolja mjesta u firmi, veće plaće i tko zna još kakve beneficije. Osim što je glavni sindikalni povjerenik (kojemu, doduše, nitko ne vjeruje) Turčinović je sa srednjom stručnom spremom (stručni suradnik u sredstvima informiranja) postao i član Nadzornog odbora. U ove dvije godine koliko je na čelu tvrtke aktualna Uprava (Branko Srakić, Stanislav Milošević i Lidija Rešetar), prodano je dvanaestak vrijednih nekretnina što u Valpovu, što u okolnim mjestima, a gubici firme uopće se ne smanjuju, već su sve veći. Poslovanje poduzeća je na najnižim razinama, a gotovo da nema tjedna u kojem ne izbije neka afera.

-- Radnici Valpova d.d.


"PAUKOVA ŽENSKA MREŽA" (2)
PROTEŽIRANJE KATOLIČKE CRKVE
31. svibnja, 2006.

Anna Maria Grünfelder potrošila je lijepu površinu novinskog papira ne bi li nabrojala što sve zamjera stavu Ženske mreže Hrvatske o utjecaju Katoličke crkve na kršenje ženskih prava u Hrvatskoj, te je pritom nanizala riječi poput nepromišljenost, površnost, pomanjkanje svake logike, ideološke predrasude, more gluposti, nesuvislost (više puta), no na ukupnoj popriličnoj novinskoj površini sama nije izrekla niti jedan argument protiv tvrdnji Ženske mreže da je Katolička crkva jedna od moćnijih brana promjenama za žene.(...)

Ženskoj mreži Hrvatske, političkom savezu organizacija kojima je osnovni cilj zagovaranje i traženje promjene za žene, prigovara tvrdnjom da je Katolička crkva sredina koja se mijenja tek toliko da ostane ista. Položaj "kamene stijene u mijenama povijesti" upravo je zbog svoje nepromjenjivosti i nevoljkosti za promjene označen od Ženske mreže kao prepreka postizanju balansiranijeg položaja spolova, što bi iziskivalo brojne i korjenite društvene promjene kojima se Crkva učenjem i praksom protivi.
 
No, Ženska mreža nije niti pokušala nešto tako preuzetno kao što je mijenjanje Katoličke crkve, već je zatražila preispitivanje i reviziju posebnog položaja Katoličke crkve, za što smatramo da proturječi Ustavu RH. Grünfelder kaže da je naivno zamisliti da se ugovorima diktiraju uvjerenja, tradicije i duhovna baština. Dakako da se ne mijenjaju ugovorima, već društvenim praksama. A da društvene prakse korenspondiraju s ugovorima, svjedoči upravo insistiranje Crkve na ugovorima, te svjedočenje Jure Radića, koji kaže da su ugovori kompromis (nakon tvrdih pregovora).
 
Jedna od takvih društvenih praksi su i vjerske dogme u udžbenicima, ne samo udžbenicima vjeronauka, koji jest izborni predmet, već i svim ostalima, koji oživotvoruju ugovornu obvezu RH da će u odgojnoobrazovni sustav na svim razinama ugraditi kršćanske vrijednosti. S kojima Ženska mreža na razini u Feralu nabrojanih «Ne ubij! Ne laži! Ne svjedoči krivo! Ne izrabljuj drugoga!» nema nikakvih problema, dok se za kršćanske vrijednosti ne počnu izdavati osude prezervativa, izričit zahtjev da se majka u interesu djeteta ne zapošljava i osuda istospolnih obitelji kao neprirodne opačine. (...)
 
Spremne smo ići i dalje i ustvrditi da se u nas Crkva pomalo percipira kao četvrti stup vlasti, pa upravo stoga tražimo od države u kojoj živimo da skreše samovolju uprave, pravosuđa i svih drugih tijela države koji ne luče vjeru od vulgarnog korištenja vjere na način da ne protežiraju jednu crkvenu instituciju, koja sa svojim predstavnicima, griješnim ljudima krvavima ispod kože, ide upravo toliko silovito i toliko daleko koliko joj se dozvoli. (...)
 
Jednostavno, Ženska mreža istaknula je svoj stav i svoje političke zahtjeve državi u kojoj živi i djeluje, a ne Crkvi; savjetujemo pažljivije čitanje na www.zenska-mreza.hr

-- Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske


________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
br_1080_150.jpg