Picaskandalreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
1. lipnja, 2006.

01 / Picaskandal
1. lipnja, 2006.

PICAŠKANDAL

Surađivali: Luko Brailo, Ivica Đikić i Vedran Marjanović

IZMIŠLJENA OTMICA GOTOVININE DJECE

ivanovic_marin_120.jpg Tek kad je nedavno u brojnom odvjetničko-istražiteljskom timu koji se okupio oko haaškog optuženika Ante Gotovine došlo do sukoba i podjela, pa je u tim sukobima Marin Ivanović marginaliziran i doveden na rub izbacivanja iz ekipe koju povezuje sklonost da ubire masne honorare na Gotovinin račun, iz kruga tzv. generalovih suboraca i prijatelja počele su curiti priče o Ivanovićevim mutnim i manipulatorskim aktivnostima. Najsočnija od tih storija jest ona što kaže da je Ivanović svojedobno potpuno izmislio pokušaj otmice maloljetnih Ane i Ante Gotovine, potomaka optuženog generala iz Pakoštana. Podsjetimo, tekst o pokušaja otmice objavljen je u tjedniku Nacional u listopadu 2004., tek je obilovao nevjerojatnim detaljima: po toj priči, u lipnju 2004. u Zagreb su stigla četvorica naoružanih beogradskih kriminalaca koji su trebali oteti Gotovininu djecu, e kako bi se tadašnjeg bjegunca prisililo na predaju Haaškome sudu; za taj plan saznali su, međutim, neimenovani Gotovinini prijatelji koji su u jednom zagrebačkom restoranu zarobili otmičare, malo ih istukli i saslušali, a onda otjerali iz Hrvatske.

Sada kada je Ivanović postao nepoželjan i očito nepotreban u Gotovininoj ekipi, oni koji su svojedobno podržavali i odobravali njegove manipulacije odlučili su ga, dakle, raskrinkati: ne, naravno, zato što im je mila istina, nego zato što će njima ostati više novca za raspodjelu.

ALEKSA KOCIJAN UČLANIO SE U SDP

zagreb_jarun_zagrebacka_150.jpgAleksa Kocijan, direktor zagrebačkog Sportsko-rekreacijskog centra Jarun, savršen je primjer kako se gradi osobni uspjeh u tzv. hrvatskoj politici. Čovjek je, naime, u vrijeme jednostranačja bio odani član jedine partije, pa se potom priključio vladajućem HDZ-u, da bi iz HDZ-a - kada je ta stranka postala blago neatraktivna - pretrčao u HNS, te se zahvaljujući tom pretrčavanju domogao direktorskog položaja na Jarunu, a kada je HNS ispao iz zagrebačke vladajuće koalicije, odrekao se i te stranke i nedavno se učlanio u svoju četvrtu partiju kojoj je ime SDP.

Učlanjenje se, naravno, zbilo iz strateških razloga, naime, kako bi se iskazala i dodatna doza lojalnosti gradonačelniku Milanu Bandiću, te kako bi se stvorile bolje polazne pozicije za gradonačelnikovu najavljenu čistku po metropolitanskim javnim firmama. Poznavajući njegove dosadašnje uspjehe, ne bi trebalo sumnjati u pozitivne efekte najnovijeg Kocijanovog konvertitskog pothvata.

BANDIĆU "DUPLA" PRIJAVA

zagrepcanka_01_120.jpg Protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića USKOK-u je zbog malverzacija u stečajnom postupku Zagrepčanke podnesena još jedna prijava, osim one odbjeglog tajkuna Ivana Radoševića, o kojoj su se tiskovine raspisale početkom ove godine. Do Picaškandala je, naime, došla prijava koju je USKOK-u dostavila nekolicina bivših radnika Zagrepčanke tereteći za zlouporabu postupka stečaja, davanje i primanje mita, osim Bandića, sutkinje Trgovačkog suda u Zagrebu Biserku Pavičić i Nadu Kraljić te još neke osobe uključene u ovu rabotu. Na prijavi je vidljivo kako je USKOK potvrdio njezino zaprimanje 4. svibnja prošle godine.

Na desetak stranica kaznene prijave, radnici Zagrepčanke opisuju protupravne radnje kojima je zemljište dotične tvornice u Heinzelovoj ulici s 33 zgrade koje se tamo nalaze, u stečaju prodano gradu Zagrebu. Pritom se osporava i samo otvaranje stečaja Zagrepčanke, kao neosnovano i smišljeno u korist grada Zagreba. Radnici Zagrepčanke istovjetnu prijavu dostavili su i Općinskom državnom odvjetništvu, i to 2. svibnja 2005. Kao ni povodom napisa o Radoševićevoj prijavi USKOK-u protiv Bandića, iz USKOK-a i Državnog odvjetništva nema komentara na ponovno otvaranje slučaja Zagrepčanka.

CIJENE SMANJILE PROMET

dubrovnik_120.jpg Kad se na dubrovačkom području dosadašnji dio turističke godine usporedi s istim lanjskim razdobljem tada se dolazi do podatka o padu prometa za oko 30 posto s "daljnjom tendencijom pada u lipnju". Što se dogodilo, duma se na sve strane, a najmanje se govori o porastu cijena hotelskog smještaja koje su u odnosu na prošlu godinu uglavnom debelo povećane, od 10 pa do cijelih 40 posto.

Koliko se pretjeralo sa superliberalnim stavom da s državne i drugih razina u uvjetima tržišnog gospodarstva "nije moguće tržišnim subjektima ograničiti slobodu vlastitog određivanja cijena na temelju njihov tržišnih procjena i u skladu s njihovim poslovnim ciljevima" potvrđuje i pismo Jeana Marca Chiklija, predsjednika francuskog Udruženja touroperatora direktoru Hrvatske turističke zajednice Niki Buliću i državnom tajniku za turizam Zdenku Mičiću.

"Cijene hotelskog smještaja porasle su za više od 20 posto, a hotelski smještaj nije obnovljen na način da standardom odgovara cijeni. Ta dva čimbenika čine destinaciju neprihvatljivom", piše Chikli hrvatskim turističkim šefovima. Uz to, predsjednik Strukovne udruge turističkih i brodskih agencija pri dubrovačkoj Županijskoj gospodarskoj komori Stanko Ljubić upozorava kako "za iduću godinu veliki touroperatori već planiraju manji broj čartera, kao i manji broj prezentacija destinacije i hotelskih objekata u svojim katalozima"...

PRAVAŠI ZABORAVILI GRANIĆA

granic_mate_120.jpg Uzbunili se Đapićevi pravaši, a posebno njima bliski nezavisni zastupnik Slaven Letica optužujući HDZ-ovu Vladu i njezinu parlamentarnu većinu zbog navodnog parafiranja Sporazuma o razgraničenju kojim Hrvatska Bosni i Hercegovini prepušta vrh Kleka, Lopatu te Mali i Veliki škoj u Malostonskom zaljevu. Dok nezavisni Letica drži da takvo postupanje valja sankcionirati kaznenim djelom veleizdaje, HSP-ovac Tonči Tadić najavio je da će službeno od ministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar–Kitarović zatražiti informaciju o osobi koja je parafirala sporni dokument kojim se BiH prepuštaju dijelovi hrvatskog teritorija.

Događa se to u proljeće 2006., odnosno cijelih sedam godina od izlaska posebne knjige o spornim graničnim pitanjima koju su 1999. napisala četvorica dubrovačkih autora – Nenad Vekarić, Niko Kapetanić, Stjepan Ćosić i Pero Ljubić. Knjiga s mnoštvom dokumenata i argumenata o pripadnosti spomenutih područja Hrvatskoj, čiji je nakladnik bio Državni arhiv u Dubrovniku, je i tada izazvala veliku pažnju, te je nakon njezina pojavljivanja zaustavljena i ratifikacija Sporazuma o razgraničenju između RH i BiH.

Tada je ministar vanjskih poslova RH bio dr. Mate Granić. Danas je on savjetnik HSP-a pa bi, eto, za početak čuvari hrvatskih nacionalnih interesa i državnog teritorija kakvima se predstavljaju HSP-ovci i njima bliski Letica mogli priupitati svoga savjetnika kako su tekli ti razgovori, pregovori i dogovori s BiH, koji su se sada prometnuli u "kazneno djelo veleizdaje".


USTUPCI RATNOM ZLOČINCU

oreskovic_tihomir_120.jpgUprava lepoglavskog zatvora ne bira načina da ugodi Tihomiru Oreškoviću, koji u tom kazamatu izdržava robiju od 15 godina dosuđenu za ratne zločine u Gospiću, javljaju Picaškandalovi izvori dobro upućeni u zbivanja unutar zidina najvećeg hrvatskog zatvora. Oreškoviću se od početka izašlo u susret u pogledu posjeta, slobodnog vremena i drugih uvjeta boravka u pritvoru. Povjerena mu je tako i odgovorna dužnost uređivanja zatvorskih novina, a kulminacija povlaštenog Oreškovićevog tretmana uslijedila je za nedavnog posjeta oveće skupine Gospićana lepoglavskom uzniku. Tada je, svjedoče naši doušnici, Oreškoviću i njegovim gostima izdana dozvola da se satima druže u restoranu što je smješten izvan zatvorskog kruga.
 
Oreškovićev primjer pokazuje kako topla ruka svekolike skrbi hrvatske države za one koji su u ime njezine obrane prekardašili mjeru, ovjekovječena u osiguravanju prostranih nekretnina takvim vitezovima i plaćanju masnih apanaža njihovim odvjetnicima, seže i unutar zatvorskih rešetaka. Na zavist i čuđenje ostalih uznika koji nisu imali sreću da zaglave zatvor zbog ratnih zločina (na pravoj strani), već su tek obični osuđenici za ubojstva, dilanje droge ili pedofiliju.
 
V. MARJANOVIĆ


POLICIJU NE ZANIMA PRONAĐENA LUBANJA

cecavacki_vucjak_03_120.jpgIako je Feral u još broju od 11. svibnja opširno pisao kako je nadomak sela Jeminovac, jednom od 26 spaljenih sela u zimu 1991. godine, ovog proljeća u šumarku na uzvisini zvanoj Brezičić za brdom, pronađena ljudska lubanja i mnoštvo odjeće, te kako mještani sumnjaju da bi riječ mogla biti o masovnoj grobnici osoba koje su ondje ubijene, požeška policija kao ni tamošnje tužiteljstvo nisu pokazali nikakvo zanimanje za taj slučaj.

Još dok je tekst nastajao, Feral se zanimao u požeškom Županijskom državnom odvjetništvu kako napreduje istraga temeljem jedne davne anonimne prijave (podnesena još 2000. godine) protiv nepoznatih počinitelja za smrt 13 mještana Šnjegovića, također jednog od 26 spaljenih sela u Požeško-slavonskoj županiji.
 
Tom prilikom Feralov je novinar rekao kako je u blizini Jeminovca sada pronađena ljudska lubanja i hrpa odjeće zatrpana lišćem, te kako o tome priprema tekst.
 
Do 30. svibnja, kada je Feral nazvao požešku policiju, ondje nisu učinili ništa kako bi lubanju sa spomenute lokacije uzeli i započeli kriminalističku istragu. Policajac je doduše bio vrlo ljubazan i odmah je počeo kopati po Internetu ne bi li našao Feralov tekst. Zahvalio je na informaciji i obećao kako će odmah nešto poduzeti.
 
Krajnje je neobično međutim da ni policija ni tužiteljstvo, gotovo tri tjedna otkako je Feral objavio ne samo vijest već i fotografiju lubanje i gomile odjeće zatrpane lišćem u šumarku Brezičić za brdom, pokraj sela Jeminovac, nisu poduzeli ništa kako bi se otkrilo identitet ondje ubijene osobe.
 
D. HEDL


ŽNJANSKE VEDUTE

znjan_5_150.jpgO Žnjanu smo već pisali na milijun malih načina: devastacija je započeta još za prvog posjeta Ivana Pavla II Hrvatskoj, kad je Žnjan nasut. U vizijama tadašnjih gradskih otaca Žnjanom su marširali brojni atraktivni sadržaji, da bi se na koncu čitava zona prometnula u splitsku inačicu virskog užasa...

Elem, na ovotjednoj fotografiji Lea Nikolića, stalnog paparazza ove rubrike, vidimo Žnjan iz kuta koji će i zadnjeg skeptika uvjeriti da je riječ o jednoj od ružnijih lokacija u Hrvata i da nema tako rigorozne mjere kojima bi se mogli kazniti kreatori ovoga prizora. Osim da ga možda doživotno gledaju svakoga dana. I da žive dugo.
 
V. MATIJANIĆ


KUCAMO NA VRATA ZABORAVLJENIH ASOVA

bekavac_marko_120.jpgMARKO BEKAVAC – Sve ove godine širili smo relativno nezavidan glas o načelniku Policijske uprave splitske i predsjedniku Nadzornog odbora Hajduka tokom devedesetih. Pisali smo da je iz Hrvatske demokratske zajednice, čak smo zlobno citirali njegovu izjavu "Hajdukova pobjeda, pobjeda je HDZ-a!". Ili, ono kad se Bekavac sukobio s tadašnjim trenerom Ivanom Katalinićem, da bi potonji tvrdio i mi rado prenijeli kako mu je osobno predsjednik NO-a kluba sugerirao da se igrači u bijelom dresu "malo manje vesele" kad zabiju gol Dinamu. A kako smo tek i u koliko navrata podsjećali da ugledni policijski šef nije raščistio pljačku Hajduka, kad je s klupskog računa nestalo 15 milijuna maraka... Još smo otkrivali da je uhvaćen u krivolovu kod Imotskoga, da je zatajio kako je razbio službeno vozilo itd.
Ali, jedan poziv menja sve, kao što reče Cane iz Partibrejkersa. Nazvali smo Bekavca, naime, nakon čega je ispalo jasno da smo svjetlo upirali na manje bitne aspekte njegova lika i djela.
Marko Bekavac danas radi u Odjelu za gospodarstvo u Županiji splitsko-dalmatinskoj, kao stručni savjetnik za malo poduzetništvo, i kaže: "Čujte, planovi za budućnost, pa, ne znam, svaki čovjek ima svoju ambiciju, je li tako... A bit će još puno izbora. Doći će opet vrijeme za kvalitetne ljude, a ja mislim da sam svoj posao uvijek radio pošteno i pravilno, za razliku od mnogih drugih koji su mahali... Doći će vrijeme za takav jedan krug ljudi u HDZ-u, da i mi budemo prepoznati! U ovome momentu još nije tako, je li, ne samo u HDZ-u, jer nijedna od stranaka više ne govori o poštenju... Sustav ne funkcionira, pravosuđe je zakrčeno, dok korumpirani političari ne ostavljaju prostor za normalne, mlade, stručne ljude. Dok sam ja bio na položaju, išao sam ispred svog vremena. Zato me sad i nema, a znate kako se kaže, trčao pred rudo... Danas mi je najveće zadovoljstvo kad me ljudi pozdravljaju dok šetam gradom, to je najvažniji pokazatelj! A ponosan sam i na svoj odnos prema medijima, jer mislim da o svemu trebamo otvoreno i pošteno razgovarati..."

I. LASIĆ


________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
br_1080_150.jpg