Kultivatorreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
1. lipnja, 2006.

01 / Kultivator
Darko VUKOREPA: KULTIVATOR
31. svibnja, 2006.

kult_01_christo_120.jpg * NAKON omotavanja newyorškog Central Parka u narančasto, bračno-umjetnički par Christo i Jeanne-Claude traži podršku za rastezanje vijorećeg materijala preko rijeke Arkansas. Oni na projektu Preko rijeke (Over the River) povremeno rade već desetljećima, tijekom kojih su održali bezbroj sastanaka sa saveznim, državnim, okružnim i lokalnim vlastima te vlasnicima zemljišta u državi Colorado. "Zahvaljujući procesu dobivanja odobrenja za projekt, znamo više o svemu", rekao je Christo na sastanku održanom u Clevelandu 23. svibnja. "Sve na svijetu je nečije vlasništvo." Naime, Christo i Jeanne-Claude su u dvorani Severance, domu Klivlendske filharmonije, zagovornicima i podupirateljima projekta održali 45-minutnu prezentaciju svoje umjetničke odiseje. Umjetnik bugarskog porijekla i njegova supruga rođena u Maroku kažu da su odabrali lokaciju blizu Canon Cityja zbog brzine rijeke i pristupa lokaciji cestama i pješačkim stazama.

Projekt bi trebao zavijoriti sredinom ljeta, ali ne prije 2009. godine. Ne smiju se zanemariti ni prigovori lokalnog stanovništva da bi projekt mogao utjecati na okoliš te, zbog turizma, dovesti do povećanja cestovnog prometa u regiji. No, umjetnici se trenutno više bave izborom "prave tkanine" koja će imati "pravilnu fleksibilnost". "Ne želimo trambulin, ne želimo balon", rekla je Jeanne-Claude. Troškove riječnog projekta snosit će sami, a novac će prikupiti prodajom svojih umjetnina. Par, koji nije želio otkriti cijenu projekta, ne prihvaća komercijalne sponzore, a kažu da se porezne obveznike naknadno neće prisiljavati da plate troškove. Christo je poznat po svojim divovskim privremenim umjetničkim djelima, kao što je omotavanje Muzeja suvremene umjetnosti u Chicagu u tešku nepromočivu ceradu, te omotavanje berlinskog Reichstaga.

kult_02_buljan_120.jpg * U LJUBLJANI se od 18. svibnja do 1. lipnja održao 12. Exodos, najveća manifestacija suvremenih scenskih umjetnosti u Sloveniji. Exodos je festival u čijem se programu prikazuju predstave postdramskog kazališta, suvremenog plesa, videa te glazbene i vizualne instalacije. Otvoren je spektakularnim gostovanjem Kraljevskog flamanskog baleta i koreografijom "Caru u veselje" jednog od najvećih koreografa današnjice Williama Forsytha u Cankarjevom domu. Na programu festivala su još bili britanska skupina Dreamthinkspeak s predstavom "Ne okreći se", koja je na lanjskom Festivalu u Edinburgu dobila Total Theatre Award. Louise Lecavalier, velika ikona plesa devedesetih, članica kultne skupine La La La Human steps, predstavila se s projektom "Ja je sjećanje", a kanadska koreografkinja Marie Chouniard koju je hrvatska publika upoznala na Tjednu suvremenog plesa, pak, sa svojim velikim međunarodnim ansamblom izvodi "Body Remix/Goldbergove varijacije".

Japanska umjetnička družina Dumb Type počela je djelovati u doba postmodernizma, subkulturnih gibanja, velikog zanimanja za kazalište. Razvili su se pod moćnim utjecajima tadašnjih multimedijskih događaja po svijetu (R. Wilson, L. Anderson, P. Bausch) i u Japanu su oživili ideju performansa. Danas su sa svojim radikalnim scenskim, glazbenim i plesnim instalacijama gosti najvećih festivala, a u Ljubljani su izveli projekt "Putovanje". Gošća festivala bila je i velika evropska glumica i redateljica Viviane Muynuck, muza Jana Lowersa i njegove skupine Needcompany.

Jan Decorte, jedan od "očeva" flamanske suvremene umjetnosti, na 12. Exodosu u Sloveniji predstavio se sa Sigrid Vinks i kultnom koreografkinjom Annom Terese de Keersmaeker, utemeljiteljicom Rosas, koja pleše markantni solo. Niels "Storm" Robitzky, berlinski plesač i koreograf, naklonjen je urbanim oblicima umjetničkog izražavanja. Pozvao je brazilske plesače i vrhunske izvođače hip-hopa Discípulos do Ritmo i s njima ostvario koreografiju "Geometronomics" zasnovanu u stilu bboyinga i poppinga. Mark Ravenhill, kultni britanski pisac, autor teksta "Shopping and fucking", gostovao je, pak, s predstavom "Produkt" u kojoj je i izvođač.

Hrvatska scena predstavila se koprodukcijom "Pasjansa Solitaire" Zagrebačkog plesnog ansambla i ljubljanske skupine En-knapp u koreografiji Iztoka Kovača, dok je slovensku scenu predstavljao hrvatski redatelj Ivica Buljan s predstavom "Drame princeza" (vidjeti dvije slike) rađenu prema tekstovima Elfriede Jelinek. Prema izboru slovenske kritike, Buljanova je predstava prema tekstu austrijske nobelovke, jedan od najvećih događaja ove sezone.

kult_04_shakespeare_80.jpg * PRVO Izdanje Bardovih djela, staro 383 godine, koje je proglašeno "najvažnijom knjigom engleske književnosti", izloženo je u Hong Kongu, odakle kreće na prodaju u London - Komedije, povijesne drame i tragedije gospodina Williama Shakespearea, planetarno poznate kao Prvo izdanje, jedan su od samo 250 očuvanih primjeraka ove slavne knjige. Knjigu su sedam godina nakon Bardove smrti objavili njegovi prijatelji John Heminge i Henry Condell, a za ovaj se primjerak općenito smatra da je najočuvaniji od svih 19 komada koji će se naći na aukciji 13. srpnja. "Uz Englesku Bibliju, koja je objavljena godinu dana ranije, ovo je jedna od najvažnijih knjiga na engleskom jeziku i najvažnija je knjiga engleske književnosti", rekao je Peter Selley iz Sotheby'sa.

Sotheby's očekuje da će na aukciji zakazanoj za 18 kazališnih djela, uključujući Hamleta i Kako vam drago, dobiti 4,5 milijuna eura. "Primjerak koji nije bio u tako dobrom stanju prodan je na jednoj aukciji za 5 milijuna dolara i zato mislimo da ni mi nećemo proći lošije", dodao je Selley. Knjiga je vlasništvo slabo poznate londonske knjižnice Dr. Williama, a vjeruje se da je od objavljivanja imala samo dva vlasnika. Ono što je zaista neobično je činjenica da knjiga još uvijek ima originalni ovitak i – za razliku od drugih preostalih primjeraka – ima gotovo sve originalne stranice. "Godinama se iz ovog primjerka uzimaju kopije stranica kako bi nadomjestile izgubljene stranice u drugim primjercima", kaže Selley.

________________________________

ZNANSTVENI PROJEKT PET EUROPSKIH SVEUČILIŠTA
EVOLUCIJA VIRTUALNIH BIĆA

virtual_kult_okvir_1_120.jpgZnanstvenici s pet europskih sveučilišta razvili su projekt kojem je cilj napraviti virtualnu zajednicu te istraživati interakciju i evolucijski razvoj milijuna virtualnih bića. Projekt pod nazivom "New Ties" odvija se u sklopu programa FP6 Europske Unije, a započeo je u rujnu 2004. i trebao bi završiti 31. kolovoza 2007. godine. Cilj ovog projekta je, osim analize razvoja softverskih bića te uspostavljanja njihovih odnosa, iskoristiti snagu umjetne inteligencije kako bi se predvidjeli neki od događaja u stvarnom svijetu. Političari bi, na primjer, mogli predvidjeti rezultate izbora prije negoli se oni održe, inženjeri bi u određenim situacijama mogli iskoristiti snagu umjetne inteligencije, a tvorci računalnih igara mogli bi koristiti inteligentnije likove, koji bi učili u hodu te samim time učiniti određenu računalnu igru zanimljivijom i zahtjevnijom.

Zasad je stvorena zajednica od oko 2000 umjetnih bića, smještenih na jednom računalu, no cilj projekta je napraviti zajednicu sastavljenu od nekoliko milijuna virtualnih likova, za što će biti potrebna cijela mreža računala. Ova softverska bića nemaju imena, no razlikuju se po spolu, dobi, veličini, metabolizmu te nekim drugim karakteristikama i tijekom svog životnog vijeka se dodatno razvijaju, ma što to značilo…


NOVI RAD POZNATOGA BRITANSKOGA SUVREMENOG UMJETNIKA DAMIENA HIRSTA
LUBANJA S DIJAMANTIMA

hirst_kult_okvir_2_150.jpgNajnoviji projekt suvremenog britanskog umjetnika Damiena Hirsta, lubanja izlivena u platini i optočena dijamantima, bit će najskuplji pojedinačni umjetnički predmet koji je ikada stvoren. Rad je naslovljen Za ljubav Božju, veličine je ljudske lubanje, bit će pokriven s 8500 dijamanata, a stajat će između 11,8 i 14,7 milijuna eura, objavio je britanski tjednik The Observer. Hirst je i dalje najpoznatiji po svojim ranijim radovima koji su uključivali morskog psa, ovcu ili kravu u bazenu formalina. "Pomalo kupujem dijamante, a shvatio sam i da će mi ih trebati oko osam i pol tisuća kako bih potpuno prekrio površinu lubanje", rekao je 40-godišnji umjetnik. "Najskuplji će biti 50-karatni ljepotan koji će zasjesti nasred čela. Samo će taj stajati između tri i pet milijuna funti. To je nesumnjivo najveći pojedinačni draguljarski poduhvat od izrade krunskih dragulja", veli Hirst, dodajući da će stvaranje najskuplje umjetnine na svijetu sigurno biti "manje stresno od uguravanja šugave velike bijele psine u akvarij".

"Samo želim proslaviti život govoreći: 'Dovraga sa smrću.' Ima li boljeg načina za reći to od uzeti najveći simbol smrti i prekriti ga najvećim simbolom luksuza, žudnje i dekadencije? Jedini dio originalne lubanje koji ću zadržati bit će zubi. Trebate taj groteskni element kako bi to funkcioniralo kao umjetničko djelo. Bog je u detaljima i sve to. Uvijek sam se držao principa da su najjednostavnije ideje ujedno i najbolje, a ovo će biti najveća dva palca gore za smrt. Želim da ljudi budu zgromljeni kad to vide. Želim da grcaju", kaže Hirst.
 
Ova najava došla je nakon otkrivanja njegovog posljednjeg projekta, deset i pol metara visokog kipa, na Kraljevskoj likovnoj akademiji. Naslovljena Djevica Majka, 13,5 tona teška skulptura izlivena u bronci za Ljetnu izložbu, pomalo na način Günthera von Hagensa, otkriva unutrašnjost trudne žene, uključujući njenu lubanju, tkivo i fetus koji raste u njoj.


SVEMIR
"PETEROSTRUKI" KVAZAR

teleskopi_kult_okvir_3_150.jpgMeđunarodni tim profesionalnih i amaterskih astronoma ostvario je prvu "lovinu" koristeći novu, inovativnu tehniku u svome traganju za ekstrasolarnim planetima, no riječ je i dalje o skromnim i relativno jeftinim tzv. XO-teleskopima, ali i većoj ulozi astronoma amatera. Spomenuta je ekipa, naime, ovih dana otkrila planet veličine Jupitera, koji orbitira oko svoga sunca. Planet "XO-1b" udaljen je od Zemlje oko 650 svjetlosnih godina, nalazi se u zviježđu Sjeverne krune, a za punu "ophodnju" sunca trebaju mu četiri dana...

Kad smo već kod svemira i teleskopa, valja također kazati da je znatno jači i skuplji NASA-in svemirski teleskop Hubble "uslikao" prvu, peterostruku fotografiju udaljenog kvazara (kvazari - vrlo udaljena nebeska tijela koja zrače desetke puta više energije nego obične galaksije; smatra se da su u pitanju jezgre aktivnih galaksija ranog svemira). Svjetlosni učinak viđen na priloženoj shemi slici nastao je uslijed fenomena poznatog pod nazivom "gravitacijska leća". Naime, prema općoj teoriji relativnosti, velike mase mogu zakriviti prostor-vrijeme, te tako saviti putanju svjetla. Na taj način vrlo masivni objekti, u ovom konkretnom slučaju skupovi galaksija, fokusiraju svjetlost i tvore prirodne - gravitacijske leće. Slika udaljenog objekta može biti pojačana, iskrivljena i višestruka - što ovisi o položaju udaljenog objekta prema leći. U idealnom slučaju, kada je udaljeni objekt točno iza središta leće, slika je u obliku prstena...


________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
br_1080_150.jpg