Glazbareklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
1. lipnja, 2006.

01 / Glazba
Tamara VISKOVIĆ: GLAZBA
1. lipnja, 2006.

SCOTT WALKER, "THE DRIFT"

UZNEMIRUJUĆI POTOP

scott_walker_150.jpgTinejdžerski idol Scott Walker prije 40 je godina izluđivao djevojke pjevajući u troglasju evergrin "The Sun Ain't Gonna Shine Anymore" (pjesmu kod nas poznatu u nategnutoj obradi grupe Dorian Gray kao "Sjaj u tami"). Napustio je tercet Walker Brothers na vrhuncu slave, osamio se u manastiru na Isle of Wight i potom se posvetio prepjevavanju skladbi Jacquesa Brela. S vremenom priča o Walkeru postaje sve zanimljivija, ali učinili bismo nepravdu albumu ako bismo previše prostora posvetili autorovoj biografiji. Zato ćemo samo ustvrditi da, iako je bio prvi od dugog niza zgodnih dečki koji napuštaju boy-band da bi ostvarili uspješnu samostalnu karijeru, nipošto ne potpada pod Williams/Timberlake šablonu.

Albumi koje objavljuje u pravilnim razmacima od 11 godina kriptična su, uznemirujuća izdanja u kojima svoje tmurne svjetonazore deklamira u formi koja je jednako bliska poeziji i dramskom monologu. Prijeteći, monolitni blokovi zvuka funkcioniraju više kao scenografija nego kao glazbena pratnja. Čitav se album doima kao neka vrsta bitke s instrumentima i posljednjim trunkama nade i razuma. Gudači kao da traže melodiju, nađu je, pa opet izgube. Gitare zvuče kao patchwork odbačenih akorda, a ritam, na tragu industrial estetike, fragmentira skladbu koja je, u svojoj biti, potpuno izgubila tradicionalnu pop-rock strukturu. Walkerov intenzivni bariton glas je čovjeka suočenog s prizorom rasula biblijskih dimenzija, i u svojoj sablasnoj interpretaciji podsjeća na misaonije nastrojenu Diamandu Galas.
 
Teme se preklapaju na asocijativnoj razini, obuhvaćajući vrlo fluidan imaginarij i likove, od Mussolinijeve ljubavnice Clare, Elvisovog mrtvorođenog blizanca Jesseje do Slobodana Miloševića. Neki izvori čak tvrde da su strofe pjesme koja otvara album citati dijelova novinskih članaka i TV-reklama. Od prevelike težine album spašava Walkerov istančan smisao za apsurd koji, s vremena na vrijeme, rezultira komičnim upadicama i neočekivanim glazbenim prevratima. The Drift je daleko od albuma za rekreacijsko slušanje, ali je vrijedan pune pažnje koju od slušatelja zahtijeva.

________________________________

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
br_1080_150.jpg