Filmreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
1. lipnja, 2006.

01 / Film
Dragan JURAK: FILM
1. lipnja, 2006.

"ZVATI SE KUBRICK" BRIANA W. COOKA

VRHUNSKA IRONIJA

zvati_se_kubrick_150.jpgAnegdota je stvarno odlična. Alan Conway, alkoholičar, homoseksualac i prevarant, tokom devedesetih predstavljao se kao Stanley Kubrick. Bez da je išta znao o Kubricku, bez da se potrudio pogledati ijedan njegov film, Conway, po profesiji agent londonske turističke agencije, nasamario je desetke ljudi glumeći živućeg klasika. Prevare nisu bile krupne. Pretvarajući se da je veliki redatelj Conway bi ušićario besplatnu vožnju taksijem, pokoje besplatno piće od nekog ambicioznog kostimografa, ili pokoju seksualnu uslugu nekog mladog heavy metal pjevača. Koliko se to može zaključiti iz filma "Zvati se Kubrick", najkrupnije prevare bile su lažno predstavljanje prilikom jamčenja za kredit, te višednevni boravak u luksuznom hotelu na račun ocvale pjevačke zvijezde kojoj je obećao uspjeh u Las Vegasu.

Conway je prije svega želio "biti netko". I u tome je bio zbilja uvjerljiv. Mnogi još i danas misle da je Kubrick bio homoseksualac, alkoholičar i transvestit koji je hodao uokolo u mrežastim čarapama i s lakiranim noktima. Jim Davidson, glumac koji se u filmu pojavljuje kao pjevačka zvijezda Lee Pratt, kaže da je Conwaya jednom sreo u Turskoj. "Govorio sam mu o tome što me zadivljuje u filmu 'Full Metal Jacket' i postavljao mu brojna pitanja – a on je odgovarao nejasno, i držao se pomalo svisoka."
 
Posredne kontakte s Conwayom imali su i producent filma Michael Fitzgerald, scenarist Anthony Frewin, i redatelj Brian W. Cook. Kao nekadašnji suradnici Kubricka znali su za njegovu priču od samog početka. Frewin, Kubrickov osobni asistent, na Kubrickov je zahtjev sačinio čitav dosje o Conwayu. Iz njega je nastao scenarij prema kojem je Cook, asistent režije na "Barry Lyndonu", "Isijavanju" i "Očima širom zatvorenim" snimio ovaj, sasvim genijalni film, "o naličju slave".
 
Conway je umro od srca u prosincu 1998. Četiri mjeseca poslije njega umro je i Stanley Kubrick. Vrhunska ironija jest da je nesretnika koji se godinama pretvarao da je hollywoodska zvijezda u njegovoj filmskoj priči glumio John Malkovich.

________________________________

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
br_1080_150.jpg