TRI x TRIreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
8. lipnja, 2006.

01 / TRI x TRI

GVOZDEN FLEGO, BIVŠI MINISTAR ZNANOSTI, KOMENTIRA ODLUKU SANADEROVE VLADE DA DONIRA 360 MILIJUNA KUNA MOSTARSKOM SVEUČILIŠTU

KAMPANJA JE POČELA

flego_120.jpg - Nikada na ovakav način nismo davali novac. Naime, sredstva za Hrvate izvan Hrvatske u mojemu su ministarskom mandatu davana prema natječajima i korištena su strogo namjenski. U jednom navratu dana je pomoć od oko pet milijuna kuna Medicinskom fakultetu u Mostaru. Drugi put, odobren je određen iznos za mostarski Pedagoški fakultet, pa za biblioteke..., ali sredstva su bila strogo namjenska i dijeljena su preko natječaja, a konačnu odluku donosila je interresorna skupina. Iznos koji daje ova Vlada mostarskom Sveučilištu znatno je veći od kredita koja su dobila neka hrvatska sveučilišta. Uz to, Vlada financira mostarsko Sveučilište, u trenutku kad sveučilišta u Zadru, Dubrovniku i Puli nisu dobila nikakve bitne kredite za svoje proširenja. Nadalje, hrvatsko visoko obrazovanje na rubu je siromaštva, a dio hrvatskih škola još uvijek je blokiran. U takvoj situaciji, odobravati veliku sumu novca, čini mi se problematičnim.

- Jesu li iz Bosne i Hercegovina od vas tražili novac?

- Tražili su da pomažemo njihove investicije i da financiramo funkcioniranje mostarskog Sveučilišta. Upućivali smo ih na natječaje i ukazivali im da se sredstva mogu koristiti po projektima. Naš uvjet za pomoć mostarskom Sveučilištu bilo je da ono napravi srednjoročni plan kadrovskog osamostaljenja, dakle, da naprave plan u kojem roku će obrazovati docente. Obećali smo i da će jedan dio nastavnika s hrvatskih sveučilišta odlaziti u Mostar, uz uvjet da se taj broj nastavnika smanjuje, a mostarskih povećava. Ukratko, pomoć je bila strogo namjenska.

- Po kakvoj se logici Vlada sada odlučila na ovakvu donaciju?

- O tome treba pitati one koji su odluku donijeli, meni to miriši na predizbornu kampanju. A trebalo bi pitati i hrvatske porezne obveznike što oni misle o prelijevanju novca iz njihove države koja ne može zadovoljiti ni vlastite potrebe, u BiH.

VELJKO DŽAKULA, PREDSJEDNIK SRPSKOG DEMOKRATSKOG FORUMA, GOVORI O NOVOM VALU NAPADA NA SRBE U HRVATSKOJ

NITKO NE OSUĐUJE NAPADE NA SRBE

djakula_03_by_zs_raseta_80.jpg - Srpski demokratski forum ovih je dana objavio posebnu izjavu, a kao povod smo uzeli činjenicu da je u prošloj godini zabilježeno čak 65 slučajeva težih incidenata. Očekivali smo da će oni potaknuti reakciju, međutim, izostala je osuda svih političkih faktora, pa smo smatrali da je važno skrenuti pažnju na to što se događa. Nažalost, incidenti se nastavljaju, a da ih je politika strogo osudila, bilo bi ih znatno manje. Uz napade, još uvijek se javljaju problemi da povratnici ne mogu ući u posjed svoga zemljišta. Ljudi su se, dakle, vratili, a ne mogu do svoje imovine i to je jedna od pojava koje treba zaustaviti. Tu je i priča o obnovi, gdje se izdaju rješenja, a obnova ne započinje. Za rješavanje svega nabrojanog, važna je politička inicijativa, jer ako se politika bude angažirala, to će se riješiti. Stoga i našu izjavu treba promatrati kao plod zabrinutosti što se ovo što sam nabrojao već nije riješilo.

- Je li čudno da se to ne rješava kad je na vlasti koalicija HDZ-a i Samostalne demokratske srpske stranke? Ne čini li vam se da je sve nabrojano još jedan dokaz neiskrenosti te koalicije?

- Probleme koje sam spomenuo treba rješavati ta koalicija, ali i drugi politički subjekti u Hrvatskoj. A što se koalicije tiče, prije bih rekao da ne daje dovoljno rezultata, nego da je neiskrena.

ANTUN KAPRALJEVIĆ, SABORSKI ZASTUPNIK HRVATSKE NARODNE STRANKE, O INICIJATIVI DA JEDAN TRG U ZAGREBU DOBIJE IME FRANJE TUĐMANA

TUĐMANOM PROTIV SANADERA

kapraljevic_antun_120.jpg - Franjo Tuđman kao prvi hrvatski predsjednik zavrjeđuje dobivanje nekakvog obilježja, trga ili nečeg drugog – to ne znam. Ako je to trg, morao bi se zvati Trg prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, jer poštujem instituciju prvog hrvatskog predsjednika, ali ne smatram da je sve ono što je on kao osoba napravio za Hrvatsku bilo na dobrobit Hrvatske i njezinih građana. Da ne nabrajam, spomenut ću njegov doprinos u pretvorbi i privatizaciji. Dakle, treba odati počast instituciji, a ne toliko osobi, jer on se kao osoba nije previše iskazao u zaštiti hrvatskog suvereniteta, građana i prosperiteta Republike Hrvatske.

- Ivo Banac je izjavio da se ovakvim akcijama SDP-ovska vlast u Zagrebu promovira kao nacionalistička. Slažete li se takvom ocjenom?

- Smatram da žele privući dio nezadovoljnih HDZ-ovih glasača koji se osjećaju izdanima od Ive Sanadera, jer je premijer okrenuo svoju politiku spram prvog hrvatskog predsjednika i svih njegovih "zasluga".

Vladimir MATIJANIĆ


________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
br_1081_150.jpg