Informbiroreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
8. lipnja, 2006.

01 / Informbiro
INFORMBIRO
Predrag LUCIĆ
7. lipnja, 2006.

ODUSTAO

informbiro_120.jpg "Gospodine, zašto si šutio? Zašto si to mogao trpjeti?" - glasila su, sjećate se, pitanja što ih je papa Benedikt Šesnaesti za svojega nedavnog posjeta Auschwitzu uputio Tamo Gore. Budući da se od Svete Stolice nikako nije mogla iskamčiti informacija o eventualnom Božjem odgovoru Vrhovnom Pastiru, jedan je ukrajinski vjernik u nedjelju navečer odlučio staviti na kocku vlastiti život ne bi li Gospodina naveo da se oglasi. Čovjek se užetom spustio u lavlji kavez u kijevskom zoološkom vrtu, pristojno izuo cipele i zaputio se u pravcu zbunjenih domaćina, vičući: "Ako Ga ima, Bog će me spasiti!" Na nezvanog vjernika je ubrzo nasrnula lavica, pa je nesretnik nakon kraćeg mrcvarenja izdahnuo. A od Gospodina Boga, Njega ili Ga – opet ni glasa. Jer Njemu ili Mu očito ne pada na pamet da se miješa u poslove koje više ne smatra svojim.

SAVEZNIK

informbiro_120.jpgNeznani srpski stihoklepci, Božjoj šutnji unatoč, ne daju se pokolebati u svojoj vjeri u Njega ili Ga. Štoviše, u slavu svojega vjekovnog savezništva s Njim spjevali su nove bogoljubne strofe:

Z
a Srbiju, brate, a s verom u Boga,
Srebrenica - mesto ponosa Srpskoga.
Zbog Srpskog junaka, našeg Radovana,
Tamo, braćo, više nema muslimana.
Bajonetom svojim klao ih je glatko,
Jer samo je jedan general Mladić Ratko.
Zato, braćo Srbi, ima ime slave,
Neverničke turske odsekli su glave,
Sedam hiljada ili malo više,
Hodža tamo, braćo, više i ne riče.
Srušili smo njihove džamije i kule,
Zavili u crno sve njihove bule.
Nosi, nosi, Drino, kosti muslimana,
Ponosni su naši preci, odjekuje sada.
(...)
Ovo vam je kazna što izdali ste rod,
Prodali ste Krst, kaznio vas Bog.
Poturice odvratne, od Turaka ste gori,
Kolji, Ratko, kolji i sve ih pomori.
(...)
Oj Rašo i Ratko, hodite svom rodu,
Predali ste Srebrenicu Srpskome narodu.
Nosi, nosi, Drino, muslimanske kosti,
Šta je bilo, bilo je, Bog će da oprosti.

PRAKSA

informbiro_120.jpg Gospodin koji je uredno odšutio srebrenički pokolj, ostao je nijem i pred ovim umobolnim stihovima koji mu pripisuju zasluge za taj masovni zločin. Nije se oglasila ni Njegova ispostava u zemlji Srbiji, ali je zato Fond za humanitarno pravo na beogradskom Okružnom sudu podnio prijavu protiv nepoznatog autora pjesme koja pod naslovom "Ja bih da mi to koljemo, kume" kruži Internetom. "Veličanje stravičnog pokolja u Srebrenici, ali i drugih zločina koje su počinili Srbi, već je duže vrijeme praksa u Srbiji", kaže se u kaznenoj prijavi.

UVREDA

informbiro_120.jpg Tko kaže da vjerski dostojanstvenici u pravilu šute pred pjesmotvorinama? Evo, kardinal Vinko Puljić je pročitavši stihove Armana Alatovića "Ljudi moji, / Pa Isus je bio kopile, / I takav neki nam sudbu kroji!? Od tad je sve gotovo...", objavljene u zbirci učeničkih radova sarajevske Elektrotehničke škole, sročio prosvjedno pismo školskim i obrazovnim institucijama Sarajevskog kantona, zatraživši ispriku i sankcije protiv odgovornih. Epistolu je odaslao i apostolskom nunciju u BiH Alessandru D'Ericcu i visokom međunarodnom predstavniku Christianu Schwartz-Schillingu, podsjetivši ih kako je on osobno "podupro muslimanski svijet kada su bili povrijeđeni njihovi vjerski osjećaji". Uzoriti kardinal je vjerojatno bio rastresen, pa mu nije palo na um da i ovaj prosvjed upakira kao potporu ugroženim vjerskim osjećajima muslimana, jer je maloljetni poeta u svojemu lirskom žaru uvrijedio i – Isu Pejgambera.

PREKRŠAJ

informbiro_120.jpg U emisiji gdje se vrte pjesme po željama slušatelja Pitomoga radija iz Pitomače emitirana je i pjesma Miroslava Ilića čiji refren kaže: "Srbija je naše blago / Srbija je naša dika / Zadužbina od davnina." Zgroženo onim što je pušteno iz etera, domoljubno je slušateljstvo stalo nazivati policiju koja je - ne budi lijena! – protiv Pitomoga radija podigla prekršajnu prijavu "zbog remećenja mira građana izvedbom glazbe neprihvatljiva sadržaja". God, bless Croatia!

EKUMENA

informbiro_120.jpg Strašniji od ovog folkerskog refrena, još je samo "Da Vincijev kod". Jalil Abbas, tajnik u pakistanskom ministarstvu kulture, obrazložio je zabranu prikazivanja blockbustera Rona Howarda ekumenskim razlozima. "Film je svetogrdan za sve religije i zato smo donijeli odluku o zabrani", pojasnio je Abbas. Zabrana se odnosi i na kino-projekcije i na posjedovanje videokaseta i DVD-a ovog parareligijskog filmčeka čiju je planetarnu reklamnu kampanju preuzela korporacija United Religions of Abraham.

JUBILARKA

informbiro_120.jpg Dok Bog šuti, Kraljica Mira, koja je u Međugorju progovorila prije 25 godina, ne zatvara usta. Večernjakova novinarka svjedočila je Gospinom solilokviju u slobodnom prijevodu vidjelice Mirjane Soldo. "Zapamtite, djeco moja, to vas moj sin blagosiva. Nema puta bez moga sina. Ne možete graditi sreću bez moga sina", besjedila je Bogomajka svojoj vidjelici dok joj "sva izvanzemaljska blagost i ljepota prekrivaju lice". Novinarka pretače u riječi svoje mistično iskustvo: "Govori, a mi je ne čujemo, tek osjetimo val blagosti i shvatimo da nakon njezina klimanja glavom i mi radimo što i Mirjana, brišemo suze s lica. Odakle suze i zašto, ne možemo odgovoriti ni sebi ni drugima." Vidjelica Mirjana Soldo čitateljima Večernjeg lista otkriva i tajnu Gospina izbora otprije četvrt stoljeća: "Jedan put Gospu smo pitali zašto je nas šest izabrala. Odgovorila je: 'Zato što trebam vas šest takvih kakvi ste.' Kad smo je upitali zašto je upravo Međugorje izabrala za svoja ukazanja, kazala nam je: 'Ovdje sam našla molitvu.'". Najfriškije Gospine poruke o nepostojanju puta bez njezina sina, vidjelica je shvatila kao poziv: "Mirjana, počni moliti za obraćenje Europe!" Spada li u navještaj europskoga obraćenja i najnovija prognoza Timesova uredništva da će među dvadesetak europskih država koje će do 2020. steći samostalnost biti i Herceg-Bosna? I hoće li do 40. obljetnice Gospina međugorskog ukazanja državnu samostalnost steći i Republika Imota i Bekija?

PRAVILA

informbiro_120.jpg Američki istražitelji su došli do zaključka da Božji ratnici Georgea W. Busha koji su pucnjima u glavu poubijali pet žena, četvero djece i dva muškarca u iračkom gradu Ishaqi – "nisu prekršili pravila o angažmanu kojima se rukovode američke borbene snage u Iraku". U pravila o angažmanu, osim pucnjeva u glavu, valjda spada i bacanje tijela na gomilu te aktiviranje eksploziva kojim su leševi razneseni. Nije isključeno da će do sličnih spoznaja doći i stručnjaci koji istražuju masakr što su ga američki vojnici počinili nad 24 civila u Hadithi. Sjeća li se još itko one stare Dylanove pjesme "With God On Our Side"?

FARAH

informbiro_120.jpg U sjećanja svih koji su je poznavali zauvijek se preselila Farah Tahirbegović, urednica u sarajevskoj izdavačkoj kući Buybook. Neizlječiva bolest shrvala je Farah u 33. godini života posvećenog prijateljstvima, knjigama, pjesmi i ljepoti. Na Farah će nas podsjećati svaki spomen Sarajeva, pjesme Dertuma i jedna od najljepših knjiga koja se pojavila na ovim prostorima – monografija "Pjesma srca moga" posvećena Zaimu Imamoviću.

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
br_1081_150.jpg