Picaskandalreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
8. lipnja, 2006.

01 / Picaskandal
8. lipnja, 2006.

PICAŠKANDAL

Surađivali: Luko Brailo, Ivica Đikić, Igor Lasić i Vedran Marjanović

GRUBIŠIĆEVE RAVNATELJSKE NADE

karamarko_80.jpg Ravnatelj još uvijek neukinute Obavještajne agencije Veselko Grubišić, koji se na jedvite jade pomirio sa zakonskim prijedlogom koji predviđa spajanje POA-e i OA-e u novu Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA), još se uvijek nije odrekao nade da će upravo on, Grubišić, a ne Tomislav Karamarko zasjesti na čelno mjesto u budućoj jedinoj civilnoj špijunskoj službi u Hrvatskoj. U prilog svojoj kandidaturi Grubišić, naravno, ne može ponuditi nikakve radne rezultate, jer se njegova agencija u proteklih nekoliko godina dokazivala isključivo nezainteresiranošću i ozbiljnim gafovima, nego se isključivo uzda u moć i zagovor bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula koji i dalje ima povelik utjecaj na premijera Ivu Sanadera i koji je taj svoj utjecaj dodatno pojačao uspješnim lobiranjem za skori premijerov posjet Bijeloj kući.

Teško je, međutim, vjerovati da će Žužulovo lobiranje i u ovom slučaju polučiti jednake efekte, ponajprije stoga što predsjednik Republike Stipe Mesić ni u ludilu neće supotpisati Grubišićevo imenovanje, kao ni bilo koje rješenje iza kojeg stoji aferama kompromitirani bivši vanjskopolitički ministar, a onda i zato što je Karamarko u proteklih godinu i pol dana nesumnjivo uspio steći Sanaderovo povjerenje, i to tako što nije čačkao po sumnjivim poslovima odabranog premijerova kruga, te se nije sustezao od usputnih aktivnosti u korist vladajuće partije.

TUNEL UMJESTO PELJEŠKOG MOSTA

karta_kopno_peljesac2a_150.jpg Gostujući u ovotjednoj emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" dr. Jure Radnić sa splitskog Građevinskog fakulteta predložio je da umjesto izrazito skupog mosta Pelješac – kopno Hrvatska postigne dogovor s BiH, te da se u neumskom zaleđu na pravcu Brest–Duži u duljini od pet i pol kilometara izgradi tunel s dvije cijevi kojim bi se prometno povezao jug Hrvatske. U prilog toj ideji prof. Radnić je iznio da bi cijena takvog tunela s potpunom opremom iznosila 81 milijun eura, što je "četiri do šest puta manje od zasad predviđene cijene gradnje mosta Pelješac – kopno".

No, Radnićevu je ideju odmah sasjekao resorni ministar prometa Božidar Kalmeta tvrdeći da tako što "nije realno niti ostvarivo". Nije, naravno, rekao što je u mogućoj gradnji tunela i dogovoru s BiH nerealno i neostvarivo, ali je bez ikakve podrobnije argumentacije lakonski ustvrdio da je gradnja takvog objekta "puno skuplja od mosta".

Picaškandal dakako nema namjeru arbitrirati u konkretnom slučaju, ali valja podsjetiti da su upravo u Kalmetinu megaministarstvu, koje se često hvali tzv. hrvatskom formulom izgradnje autocesta i pratećih objekata, izračunali da kilometar izgrađenog i u potpunosti opremljenog tunela u RH košta oko deset milijuna eura...

WELLNES ZA PRKU

privredna_banka01_80.jpg Nova upravna zgrada Privredne banke Zagreb u blizini zagrebačkog autobusnog kolodvora obogaćena je bazenom na vrhu objekta, kao dijelom cijelog jednog kata uređenog isključivo za relaksaciju probranih trudbenika te banke. Doušnici Picaškandala iz PBZ-a koji su imali prilike vidjeti deveti kat dotične zgrade vele kako se osim bazena tamo nalaze spavaće sobe, bar, oveće kupaonice sa jacuzzijem, teretana i slični rekreacijski sadržaji, luksuzno opremljeni za opuštanje Bože Prke i ostalih članova Uprave banke, kao i njihovih gostiju.

Prema nekim komentarima koji o "devetom spratu" među zaposlenicima PBZ Grupe kruže e-mailom, opisani luksuz znak je pažnje od strane poduzeća koje je PBZ-u iznajmilo ili prodalo novu upravnu zgradu prema poslovodstvu jedne od naših najvećih banaka. Picaškandalovi dojavnici domeću kako brižno čuvana informacija o wellnes centru za Upravu banke ne bi izazvala toliku pažnju zaposlenika, da im ista ta Uprava nije velikodušno ponudila parking u okviru zgrade za naknadu od svega 700 kuna mjesečno.

VOJKOVIĆ ZA GENERALE

sitnice_03_trg_b_jelacica_120.jpg Petorica članova uprave "Croatia osiguranja" na čelu s Hrvojem Vojkovićem ovih dana uložili su vlastitih 500 tisuća kuna za spas svojih radnih mjesta, budući da su im zbog lošeg poslovanja već neko vrijeme u vladi kuvertirani otkazi. Vojković i četvorica odvojili su po polovinu svoje godišnje premije i uplatili dojmljivu cifru na račun Zaklade za istinu o Domovinskom ratu i Caritasa, no to je svakako samo forma kojom ovi rukovodioci pokušavaju otkupiti nagomilane poslovne grijehe. Istina, ovo je zanimljivo zbog toga što usput razotkriva Zakladu za pomoć (nekim) generalima u Haagu, kao zatajenu Vladinu političku agenciju. Predsjednik Nadzornog odbora politički tako nastrojenog državnog osiguravatelja, uostalom, ministar je financija Ivan Šuker; članica uprave je i Ljerka Šeparović, supruga Miroslava Šeparovića, odvjetnika Ante Gotovine – barem će se njima izravno vratiti uloženo... No, demonstracija podobnosti i požrtvovnosti zabrinutih članova uprave "Croatia osiguranja" tako je ujedno i pokazatelj kurentnih državotvornih vrijednosti i stanja na pripadajućem političkom tržištu, a tek ćemo vidjeti je li preplaćeno menadžersko društvo dobro procijenilo ovaj marketinški pokušaj ili će im ipak ubrzo biti žao što se nisu odmah isprsili s čitavim milijunom.


MESIĆ U OSIJEKU PONOVNO DOČEKAN PAROLAMA

mesic_1_200.jpg Predsjednika Republike Stjepana Mesića samo zahvaljujući intervenciji vatrogasaca osječkog Hrvatskog narodnog kazališta nisu ponovno dočekale uvredljive parole kakvima je bio izložen prilikom jednog od prošlih posjeta Osječko-baranjskoj županiji. Naime, na zgradi HNK u Osijeku, kamo je Mesić došao u ponedjeljak 5. svibnja na proslavu Dana županije, u noći sa subote na nedjelju, osvanule su pogrdne parole na njegov račun. Nekoliko parala u kojima se uz njegovo ime spominju Srbi, Stevani i Cigani osvanule su ispisane na pročelju zgrade, tako da bi ih Mesić, da parole u međuvremenu nisu obrisali kazališni vatrogasci, posve sigurno vidio dolazeći na proslavu.

Sve je zabilježila i osječka policija, a za počiniteljima se, po običaju, traga. Tko je parole pisao krajnje je zagonetno.

Kad je Mesić svojedobno dolazio na Olimpijadu starih sportova u Brođance, nedaleko Osijeka, još u vrijeme dok je bio predsjednik Hrvatskog sabora, pred sam razlaz s Tuđmanom, dočekan je nizom uvredljivih parola ispisanih na cesti kojom je dolazio. Tada su iza te akcije stajali aktivisti Branimira Glavaša, pokazujući na taj način pravovjernost.

No, sada je teško vjerovati da iza ispisivanja parola stoji ista ekipa jer je Glavaševa lista vladajuća u Osječko-baranjskoj županiji, a župan Krešimir Bubalo, predsjednik je novoosnovane stranke Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje, nastale po Glavaševoj licenci. Kako je Bubalo u Osijek pozvao Mesića i pri tom, zbog predsjednikovih obveza, čak bio voljan pomaknuti datum proslave s 2. na 5. lipnja, teško je vjerovati da poruke Mesiću i ovaj put stižu od istih onih koji su mu ih slali prilikom dolaska u Brođance, prije više od deset godina.

D. HEDL


BEZAKONJE U GOSPIĆU

mraovic_120.jpg Na više državnih instanci u čijem je opisu posla progon privrednog kriminala, poslana je oveća dokumentacija o šteti koju nekoliko gospićkih tajkuna dobro uhodanim malverzacijama već duže vrijeme nanosi državnom i lokalnom proračunu. Prema dijelu te dokumentacije, koja je je poznata Picaškandalu, od Državnog inspektorata traži se da nešto poduzme prema poduzetniku Željku Ratkoviću koji je otvorio kamenolom usred sela Podoštra, bez ikakvih dozvola i na njemu lijepo zaradio za vrijeme gradnje autoceste Zagreb-Split. Nadalje, upozorava se na rabote nešto poznatijeg Gospićanina Jose Mraovića-Tuđmana, odnosno njegovu izgradnju asfaltne baze u zaštićenom parku prirode Velebit.

Treći lik koji se obrađuje u spomenutoj predstavci je Pavao Pavelić, kojem je država dodijelila posao preuređivanja rodne kuće Nikole Tesle u Smiljanu, a on to zloupotrijebio na način da otpadni materijal odlaže uz cestu Gospić-Poljari-Divoselo. Okrznuta je i gospićka gradska uprava, zbog dodjele stanova osobama koje te iste stanove potom iznajmljuju za 200 do 300 eura. Konačno, Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja sugerira se bavljenje rascvjetalom divljom gradnjom u Karlobagu.

Nema sumnje, samo ono što je o raširenosti privrednog kriminala u Ličko-senjskoj županiji poznato Picaškandalu u svakoj normalnoj državi zahtijevalo bi neki oblik hitne državne intervencije. Pametno je, međutim, vjerovati kako će ista izostati, budući se u dijelu dotične predstavke upozorava da su Pavelić, Mraović i Ratković, kao i gospićka gradska uprava, dio vladajuće političke opcije ili su joj fatalno bliski.

V. MARJANOVIĆ


VESNA LEVAR ŽALILA SE NA POSTUPANJE TUŽITELJA NOVOSELA

gospic_02_200.jpg Udovica ubijenog svjedoka gospićkih ratnih zločina Milana Levara, Vesna Levar, na brojne je državne adrese, prije otprilike mjesec dana, uputila predstavku u kojoj se žali na postupanje Dragana Novosela, zamjenika glavnog državnog odvjetnika: kako je Feral svojedobno pisao, Novosel je – odgovarajući na pitanje Levarove o tome dokle je stigla istraga o atentatu na njezina supruga – napisao kako je o detaljima istrage u dva navrata obavijestio zagrebačku odvjetnicu Ines Škofač, premda dotična nema nikakve s Vesnom Levar, te je usput otkrio identitet i okvirni sadržaj iskaza dvojice svjedoka koji su nedavno saslušani u vezi s rečenim ubojstvom.

Levarova se, dakle, žalila na Novoselov nemar i neodgovornost koji nisu ništa doli opstruiranje istrage, pa je dosad dobila očitovanja iz Ureda predsjednika, Vladina Ureda za ljudska prava, te iz parlamentarnog Odbora za pravosuđe: ove su tri adrese, naime, predstavku proslijedile glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, zahtijevajući hitno objašnjenje Novoselovih postupaka, no odgovor zasad nije stigao. Kad i stigne, ne treba očekivati spektakl: Dragan Novosel naprosto je trajna vrijednost hrvatskog tužiteljstva i može raditi što god hoće – uključujući i opstruiranje važnih istraga – bez straha da će za svoje postupke snositi ikakve posljedice.

I. ĐIKIĆ


KUCAMO NA VRATA ZABORAVLJENIH ASOVA

gumzej_120.jpgRIKARD GUMZEJ - "Zna se", "Odlučimo sami o sudbini svoje Hrvatske", "Imamo Hrvatsku", "Tuđman a ne Balkan"; neki su od slogana koje je domislio mandrak HDZ-ovog izbornog agitpropa devedesetih godina Rikard alias Josip Gumzej. Iz njegove radionice izašao je i dobar dio sirovog nacionalističkog kiča, budničarske ornamentike i tzv. državotvornog presinga koji je poplavio javni prostor nakon HDZ-ova uspona na vlast. Ta je poplava posebno šikljala iz programa Hrvatske radio-televizije, u čijim je upravnim tijelima, uostalom, Rikard Gumzej ubirao apanažu zasluženu stranačkim radom, figurirajući non-stop kao kandidat koji može svakog časa uskočiti i na samo čelo HRT-a ili barem televizijskog informativnog programa. Pa ipak, nikad nije zapasao ni te, ni neke druge funkcije prvog reda, iako se na vrijeme i u potpunosti zbližio s Usudbenikom. Obostrano povjerenje posebno je iskazano u podatku da je Gumzej osmislio zlatnike s likom Tuđmana, te dizajnirao onu propisno ismijanu Poglavarevu uniformu za jarunsku vojnu paradu uoči Oluje 1995.

"I danas mislim da su te stvari bile potrebne Hrvatskoj, kao i nacionalist poput Tuđamana na čelu države", veli Gumzej.

Razloge zbog čega u politici, koja mu je, kako će ovih dana otkriti Feralovu novinaru, strast, nije napravio više, valja tražiti u netrpeljivosti na koju je nailazio kod ostalih HDZ-ovih glavešina, posebno kod Ivića Pašalića, a razloge te netrpeljivosti u podatku da je u bivšem sistemu bio u Beogradu uvažen koliko i u Zagrebu, pa je tako nešto svojih modnih i stilističkih ideja prodao i Lepoj Breni. Dio odijuma stranačkih kolega, Gumzej je zacijelo navukao i soliranjima kao što je javna osuda oduzimanja koncesije Radiju 101 od Vijeća za telekomunikacije pod kontrolom HDZ-a.

Nakon političkih promjena 2000. vratio se zarađivanju na licenci izbora hrvatske kandidatkinje za "Kraljicu svijeta" i, kakvom da je, hrvatskom show biznisu. Otkriva, međutim, kako još uvijek ima i kancelariju u Središnjici HDZ-a, na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma.

"Mada više nisam alfa i omega stranačke propagande kao što sam bio, savjetnik sam i imam određeni utjecaj", poručuje ovaj zaboravljeni as. Tako se Rikard Gumzej uvrstio na kraći popis stranačkog inventara koji je Ivo Sanader preuzeo od Franje Tuđmana. Čime je to zaslužio, ostaje misterija, kao i dobar dio ostatka Gumzejeve društvene karijere.

V. MARJANOVIĆ


________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
br_1081_150.jpg