Filmreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
8. lipnja, 2006.

01 / Film
Dragan JURAK: FILM
8. lipnja, 2006.

"PREKO OGRADE" TIMA JOHNSONA I KAREYA KIRKPATRICKA

OBITELJSKI CRTIĆ

preko_ograde_200.jpgDreamworksov udarni crtić sezone, "Preko ograde", snimljen je prema istoimenom stripu Michaela Frya i T. Lewisa u kojem suburbija preuzima prirodni teritorij šumskih životinja. Jednoga jutra životinje se probude iz zimskog sna, a oko njihove šume proteže se bedem živice. Stigla je suburbija. Stigla je umjetna trava, geometrijski pravilna živica i drveće, i prskalice za vodu. Stigla su i brda loše hrane. Umjesto žireva i voća, životinjama se sada nude pizze, čipi-čips, bomboni, big macovi, subway sendviči, fante, cole... Dobro, u filmu nema poznatih brandova, no jasno je o čemu se tu radi. O totalnom ekološkom zagađenju. "Preko ograde" zgodna je satira na račun "biofree" suburbije: njenog "zelenog asfalta", njenog konzumerizma, i njene potrošačke obijesti. Naravno, sve to plasirano je u diskretnim tonovima, prilagođenima žanru srednjostrujaškog, obiteljskog crtića.

Autori stripa bili su konzultantni redateljima Timu Johnsonu (sredinom devedesetih šef animacije "Simpsona") i Kareyu Kirkpatricku (scenarist "Vodiča za autostopere kroz galaksiju"). T. Lewis kaže da ga ništa nije pripremilo za šok kad je vidio kako su njegovi likovi oživjeli. "Te boje, bogatstvo, ljepota... kao kad se Dorothy probudila u Ozu iz svoje crno-bijele kuće u Kanzasu"... Ali nije sve u "bojama, bogatstvu i ljepoti". "Preko ograde" je ispao vrlo pristojnim filmom. Animacija je usavršena za još koji zavrtaj. Dramaturgija je jednostavna, ali uredno posložena. Humor je vrckav. "Poruka" filma nije zatupljujuća, već upravo obratno... itd., itd.
 
No, u kopiji za domaće tržište nekako najviše oduševljava sinkronizacija filma. Rene Bitorajac kao rakun, i Ljubomir Kerekeš kao kornjača, vrlo su dobri. Televizijski nastupi u "Bumerangu" i "Našoj maloj klinici" učinili su im glasove posve prepoznatljivima. Reklo bi se, "brandiranima". Ali pravo iznenađenje je Antimon iz "Večernje škole" u ulozi kućnog mačka. Njegova epizodna uloga je apsolutni vrhunac filma.

________________________________

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
br_1081_150.jpg