Informbiroreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
6. srpnja, 2006.

01 / Informbiro
INFORMBIRO
Predrag LUCIĆ
5. srpnja, 2006.

VASKO

info_120.jpg U Splitu je umro Vasko Lipovac, čovjek čije su nas slike i skulpture opijale bojama i humorom, meštar čiji je likovni rad bio jedno veliko radovanje životu.
 
Rođen je 14. lipnja 1931. u Kotoru, a Akademiju primijenjenih umjetnosti završio je u Zagrebu. Od 1964. živi i radi u Splitu, stvarajući svoje razigrano more, vesele mornare, putene gospođe, ispaljene bicikliste...
 
Na Vaskove se izložbe odlazilo kao na hodočašće životu, a na posljednju je takvu svetkovinu pod nazivom "More, sport, erotika, tri puta Lipovac" u splitskoj Galeriji umjetnina sam umjetnik došao iz bolesničke postelje. Premda teško bolestan, došao je na otvaranje svoga likovnog testamenta u kojemu nam je ostavio – vedrinu.
 
GAZA
 
info_120.jpg U mahnitom demonstriranju državnoga nasilja nakon otmice kaplara Gilada Shalita, Izraelci su bombardirali sve same vojne ciljeve u pojasu Gaze: stambene zgrade, mostove, ceste, elektrane, škole, sveučilište, i kuću i ured palestinskog premijera Ismaila Haniye... Izrael je oteo i zatočio osam ministara palestinske vlade, dvadeset i četiri parlamentarna zastupnika i još četrdesetak visokih dužnosnika Hamasa. Svima njima prijeti suđenje pod optužbom za terorizam. U Tel Avivu ne smatraju da su masovnim otmicama i hapšenjima palestinskih dužnosnika počinili išta neprimjereno. "Oni nisu vlada nego skupina ubojica s vođom u Damasku", izjavio je izraelski ministar infrastrukturni Benjamin Ben-Eliezer, aludirajući na Khaleda Meshaala, vrhovnika Hamasa koji živi u egzilu u Siriji.
 
TUŽBA
 
info_120.jpg Palestinski parlament je Međunarodnom sudu pravde u Haagu podnio tužbu protiv pravne države Izrael, i to samo zbog hapšenja Hamasovih dužnosnika. Kažemo "samo", jer je bilo dovoljno elemenata da se tužbeni zahtjev protiv pravne države Izrael dopuni i brojnim primjerima kršenja Ženevske i Haaške konvencije što su ih izraelski vojnici počinili posljednjih dana.
 
Predsjednik palestinskog parlamenta Aziz Dweik je podržao zahtjev Hamasova oružanog ogranka da Izrael oslobodi zatočene Palestince u zamjenu za slobodu izraelskog kaplara, pozvavši se pritom na onu starozavjetnu: "Oko za oko, zub za zub."
 
SVE
 
info_120.jpg Zbog nedostatka hrane i vode, Gaza se nalazi pred humanitarnom katastrofom. To još uvijek nije dovoljno izraelskom premijeru Ehudu Olmertu koji prijeti: "Učinit ćemo sve, ama baš sve da oslobodimo našega vojnika i nitko neće biti pošteđen!" U to "sve", Olmert ne ubraja pregovore o eventualnoj razmjeni zarobljenika. Izraelski premijer, štoviše, arogantno odbacuje bilo kakvu mogućnost razgovora na tu temu. Nakon što je Izrael ignorirao rok za oslobađanje Palestinaca iz svojih zatvora, palestinske oružane frakcije koje su otele Gilada Shalita prekinule su pregovore s egipatskim posrednicima. I Palestinci su pribjegli dijalogu projektilima, pa je jedan od njihovih Qassama pogodio krug škole u Ashkelonu. Odmah potom su izraelske postrojbe dobile direktivu da opkole palestinska naselja Beit Hanoun i Beit Lahiyu.
 
TAEPODONG
 
info_120.jpg A projektili lete ne samo na Bliskom, nego i na Dalekom istoku. Sjeverna Koreja je u roku od nekoliko sati lansirala deset raketa, među kojima projektil dugog dometa Taepodong 2 i manje projektile tipa Scud.

Prema prvim informacijama, Taepodong 2 se srušio nakon svega 40 sekundi leta, dok se jedan Scud strmopizdjeo u Japansko more, nekih 600 kilometara od Japana koji je zbog toga zatražio hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.
 
MALVINI
 
info_120.jpg A moglo bi se štošta razletjeti i južnom hemisferom... Argentinski parlament je prošloga tjedna osnovao komisiju koja bi trebala istražiti načine povratka Malvinskog otočja pod  kontrolu Buenos Airesa. Malvinima iliti Falklandima i dalje upravlja Velika Britanija, koja ih je okupirala davne 1833.,  te svoje kolonijalno pravo na te škoje, koji se za vedra dana vide iz svakog britanskog satelita, obranila ratnom pobjedom otprije 25 godina.
 
Novu kampanju za pretvorbu Falklanda u Malvine pokrenuo je argentinski predsjednik Nestor Kirchner uz podršku Fidela Castra, Huga Cháveza i Eva Moralesa. Argentina najavljuje diplomatsku ofenzivu, a Foreign Office na sve to odgovara da Velika Britanija "ne namjerava pregovarati o suverenitetu nad Falklandima, osim kada i ako to požele sami otočani". Buenos Aires odbacuje pravo anglofilski nastrojenih Falklanđana na samoopredjeljenje, jer ih smatra naseljenicima na suvereni argentinski teritorij.
 
RASPUST
 
info_120.jpg Čini se da su za špije i špiclove došla neka gadna vremena.
 
Nedavno je, kako otkriva nestašni New York Times, raspušten ogranak CIA-e pod imenom "Alec Station" koji je gotovo cijelo desetljeće tragao za Osamom bin Ladenom i njegovim kolegama iz vrha Al-Qa'ide.
 
Odluka o raspuštanju se opravdava obavještajnim spoznajama o promjeni Al-Qa'idine hijerarhije, koja se tako razmrežila da na terorističke napade više ne utječu ni Osama bin laden ni njegov prvi zamjenik Ayman al-Zawahiri.
 
Glasnogovornica CIA-e Jennifer Millerwise Dyck veli kako potraga za Bin Ladenom i dalje ostaje prioritet, s tim da se obavještajni napori i sredstva moraju dijelom preusmjeriti prema nižim dužnosnicima Al-Qa'ide za koje se vjeruje da su preuzeli lavovski dio terorističke operative. Bivši službenik CIA-e Michael Scheuer, ujedno i šef ugašenog ogranka "Alec Station", tvrdi da raspuštanje njegova tima predstavlja popriličnu grešku zbog koje će se američke operacije protiv Al-Qa'ide razvodniti.
 
MANCINI
 
info_120.jpg Scheuer je ostao bez posla u CIA-i, a njegov talijanski kolega Mauro Mancini, operativni direktor tajne službe SISMI – bez slobode. Mancini je uhapšen temeljem naloga milanskog tužiteljstva koje vodi istragu oko otmice egipatskog državljanina Abu Omara u Milanu, koju su u veljači 2003. proveli agenti CIA-e u suradnji sa sestrinskom talijanskom tajnom službom. Bivši premijer Silvio Berlusconi ustrajno je opovrgavao da su talijanske vlasti bile upoznate s otmicom Abu Omara, ali Mancinijevo hapšenje naviješta otkrivanje istine koja je bitno drugačija od one dosadašnje službene.
 
Tužiteljstvo u Milanu zahtijeva i hapšenje 22 agenta CIA-e koji su Abu Omara oteli u Milanu i prebacili ga u vojnu bazu u Avianu, odakle je avionom transportiran najprije u Njemačku, potom u Egipat, gdje mu se izgubio svaki trag. Vjeruje se da je oteti Egipćanin bio zatvoren i ispitivan u jednom od američkih zatvora.

________________________________
Copyright © 1993 - 2023. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
br_1085_150.jpg