Filmreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
6. srpnja, 2006.

01 / Film
Dragan JURAK: FILM
5. srpnja, 2006.

"ONA JE NAJBOLJA" ANDYJA FICKMANA

JADNI NOGOMET

ona_je_najbolja_film_200.jpgKao pobjednik globalizacije nogomet se u Americi našao na prvoj crti kulturoloških ratova. Baseball, "najameričkiji" sport, u tim je "ratovima" doživio znatan pad popularnosti. Košarka, također pobjednica sportske globalizacije, u samoj Americi postala je dominantno afro-američki sport. Američki nogomet je preživio globalizaciju, ali se zbog grubosti profilirao kao isključivo muški sport. A nogomet se uspio iskrcati na američko tlo, i usprkos žestokim kulturološkim otporima tradicionalnih društvenih slojeva, postati sport hispanoameričke zajednice, i sport žena (američka ženska reprezentacija bila je i prvak svijeta). Zapravo, nogomet je u Americi dominantno ženski sport.

Zbog te neočekivane spolne odrednice koju je nogomet dobio, u Hollywoodu se osjetio i stanovit pomak u žanru ženskog sportskog filma. Ono što je donedavno bio plesni djevojački film, tipa "Flahdancea", pomalo postaje nogometni djevojački film. "Bend It Like Beckham", engleski film o djevojkama koje igraju nogomet, u Americi je bio razmjerno veliki hit. Očito, film je napipao stanovito "tržište". "Ona je najbolja" (režija: Andy Fickman) nastavak je te djevojačke strasti za nogometom. Isluženi evropski nogometaši nekada su odlazili preko bare u newyorški "Cosmos"; današnji, pak nogometni veterani, poput engleskog braniča Vinnieja Jonesa, odlaze glumiti u hollywoodske, ženske, nogometne filmove.
 
Amanda Bynes glumi djevojku koja se prerušava u mladića kako bi dokazala da je sposobna igrati nogomet s muškarcima. Scenaristi Ewan Leslie i Karen McCullah Lutz su ideju prerušavanja preuzeli iz Shakespeareove komedije "Na tri kralja", a s tom slobodnom adaptacijom Shakespearea (potpisanog i na špici) otprilike i završava sve zanimljivo što se može reći o komediji "Ona je najbolja". Što se tiče same vrijednosti filma, može se tek konstatirati: jadni Shakespeare, jadni nogomet, jadni svi.

________________________________

________________________________
Copyright © 1993 - 2023. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
br_1085_150.jpg