Informbiroreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
2. studenoga, 2006.

01 / Informbiro
INFORMBIRO
Predrag LUCIĆ
2. studenoga, 2006.

PEPELJARA

info_120.jpg Pepeljara kruži Amerikom. Alberto Fernandez, koji je prošloga tjedna izjavio da je u Iraku bilo američke gluposti i arogancije, uredno se posuo pepelom po glavi i proslijedio pepeljaru demokratskom senatoru Johnu Kerryju. Ovaj je održao govor srednjoškolcima u Pasadeni i poručio im da će im biti dobro u životu ako budu marljivo učili, pisali svoje zadaće i trudili se da budu pametni. "A ako ne, onda zaglavite u Iraku", zaključio je Kerry i na sebe navukao sve bjesove Amerike, kako republikanske, tako i demokratske.
 
UVREDA
 
info_120.jpg Prvi je reagirao portparol Bijele kuće Tony Snow, koji je na brifingu za novinare jedva dočekao da ga netko priupita za Kerryjevu izjavu, pa da je sladoglasno pročita i prokomentira: "To je apsolutna uvreda! Senator Kerry ne samo da duguje ispriku svima koji su na službi u Iraku, već i obiteljima onih koji su tamo položili svoje živote!"
 
Kerryja je potom opatrnuo i njegov potencijalni republikanski protivnik na izborima 2008., senator John McCain kazavši kako "Kerry duguje ispriku tisućama Amerikanaca koji služe u Iraku, koji su odgovorili pozivu svoje zemlje zato što su domoljubi, a ne zbog slabijeg obrazovanja".
 
John Boehner, vođa republikanaca u Predstavničkom domu, hraknuo je po demokratima, pokušavši iz svega izvući nekakvu korist za svoju stranku u više nego tijesnoj predizbornoj utrci: "Kerry je liberal i ljevičar, a ovo je njihov tipičan stav prema našim vojnim snagama. To samo pokazuje kako bi vladali liberalni demokrati u slučaju da drže kontrolu nad oba doma Kongresa, Senatom i Predstavničkim domom!"
 
KATRINA
 
info_120.jpg Kerry se, međutim, nije odmah pokrio ušima. Gordošću odlikovanog ratnog veterana iz Vijetnama, koji to ni u kojoj prilici ne propušta naglasiti, opleo je po republikancima kazavši kako bi ih trebalo biti sram što koriste Bijelu kuću za takve niske napade i pritom pojasnio da njegova poruka nije išla bila protiv američkih vojnika nego protiv predsjednika Georgea W. Busha i njegove propale politike u Iraku. "Predsjednik i njegova administracija su ti koji se trebaju ispričati američkim snagama, zato što su zavarali Ameriku vodeći je u rat i zato što su nam dali Katrinu od vanjske politike koja je izdala naše ideale, ubijajući naše vojnike i šireći prijetnju od terorizma umjesto da je porazi", grmio je John Kerry.
 
PRAGMA
 
info_120.jpg A onda su se na njega obrušili i braća demokrati. Bruce Braley, demokratski kandidat u prvom izbornom okrugu Iowe, uputio je Kerryju molbu da otkaže dolazak na njegov predizborni skup, a sličan je zahtjev stigao i iz izbornoga štaba Boba Caseya iz Pennsylvanije. TV-mreža ABC je potom citirala "neimenovanog visokog dužnosnika Demokratske stranke" koji je navodno rekao da "Kerryju nije bilo dosta što nam je uprskao izbore 2004. godine, nego nam mora uprskati i ove". Iz Tennesseeja se oglasio Harold Ford Jr., demokratski kandidat za senatorsko mjesto iz te države, pozvavši Kerryja da se ispriča...
 
Sve u svemu, dovoljno da čovjek koji nije marljivo učio ni pisao svoje zadaće pa je, nesretnik, zaglavio u politici, uzme pepeljaru, iskrene je po sebi i tako spasi glavu. "Žao mi je zbog moje neumjesne šale o učenju i vojnicima u Iraku", reče na koncu John Kerry. Slava mu!
 
ODLIKAŠ
 
info_120.jpg A što da se poruči hrvatskim srednjoškolcima? Što li njih tek čeka ako se ne uhvate knjige? Kako sada stoje stvari, moći će birati između Iraka i Afganistana. Njihovi su predšasnici u Afganistanu prošloga tjedna pobili više od šezdeset civila, uglavnom žena i djece, u zračnom bombardiranju tobožnjih talibanskih uporišta na jugu zemlje. Portparol međunarodnih snaga u Kabulu Luke Knittig je potvrdio da su civili stradali u akciji NATO-ovih aviona: "Na žalost, civili i dalje ginu, i to zato što se talibani njima koriste kao živim štitom." Pa neka netko sada kaže da Luke Knittig nije bio odlikaš!
 
PRAVOBRANITELJ
 
info_120.jpg Matjaž Hanžek, slovenski pučki pravobranitelj, prijavio je Vijeću Europe sramotni slučaj izgona četrdesetak Roma iz mjesta Ambrus kraj Ivančne Gorice. Nakon tučnjave u kojoj je fetivi Ambrusoid izvukao deblji kraj, razjarena je svjetina nasrnula na Rome, zapalila jednu baraku i zatražila da se trajno isele iz mjesta ili će ih u protivnom sve pobiti. Prestravljeni Romi su pobjegli u šumu, gdje su proveli dvije noći, a otamo su na inicijativu ministra unutarnjih poslova Dragutina Mate transportirani u bivšu kasarnu u Postojni, gdje nema ni grijanja ni tople vode. Hanžek je ovo "humano preseljenje" u aranžmanu slovenske vlade nazvao krajem pravne države, pa je pozvao europske institucije da zaštite Rome od "mase koja prijeteći smrću odlučuje gdje će tko živjeti" i od vlastodržaca koji podilaze nasilnicima.
 
BLATO
 
info_120.jpg Slovenski kancelar Janez Janša okomio se na Hanžeka, optuživši ga da je svojom "neracionalnom i neodgovornom" prijavom pogroma Vijeću Europe "neopravdano oblatio Sloveniju". Pučki pravobranitelj nije savio kičmu pred goropadnim premijerom, nego mu je poručio da je na svoju dužnost, koja uključuje i zaštitu prava manjina, imenovan od strane parlamenta, te da ga njegove "prikrivene prijetnje" neće uplašiti. Slovenske vlasti su izgnanim Romima velikodušno dopustile da na dan Svih Svetih na nekoliko sati posjete groblje u Ambrusu, gdje su pokopani njihovi preci, te ih potom opet vratile u zapuštenu postojnsku kasarnu. U međuvremenu je pronađen i dodatni razlog zbog kojega Romima neće biti dopušten povratak u njihove kuće, koje su istinabog podignute bez građevinske dozvole, ali na zemlji koju su kupili i uredno platili: oni predstavljaju "ekološki rizik" za velike zalihe pitke vode koje se nalaze u dojučer romskom dijelu Ambrusa.
 
MUFTIJA
 
info_120.jpg Sydneyski muftija imenom Taj Eldin al-Hilali održao je hutbu punu razumijevanja prema silovateljima i još puniju prijekora prema ženama na koje nasrću raspomamljeni idioti. "Ako iznesete nepokriveno meso iz kuće i mačke ga pojedu... čija je to pogreška, mačaka ili onoga tko nije pokrio meso? Problem je, naravno, u nepokrivenome mesu", kazao je muftija e da bi odmah potom pojasnio na kakvo je meso zapravo mislio: "Da se žena nalazi u svojoj sobi, svome domu, iza svojega hidžaba, ne bi bilo problema." Zborio je muftija još o ženama koje zavodljivim hodom i šminkom na licu izazivaju nesretnike koji, ne mogavši odoljeti zovu nepokrivenog mesa, nasrnu ko mutavi i onda dospiju pred "suca bez milosti koji ih osudi na 65 godina zatvora".
 
NIJE NEGO
 
info_120.jpg Nakon gnjevnih reakcija australske javnosti, sydneyski muftija se ispričao zbog "izjava koje su izvađene iz konteksta" i koje se, po njegovom naknadnom tumačenju, ne odnose na seksualno nasilje nego na bračnu nevjeru i izvanbračne veze. Isti muftija je i prije dvije godine pokazao zavidno umijeće u baratanju pepeljarom. Tada je najprije rekao da su napadi od 11. rujna 2001. bili "Božje djelo protiv ugnjetača", e da bi nakon što se digla frka kazao da on ne podržava nikakav terorizam. Muftija, dakle, ne podržava terorizam, ali pozdravlja Božja djela, kao što i osuđuje svako seksualno nasilje, ali zato opravdava mačku. Tako mu Bog svojim djelima kroz kuću prolijetao i tako mu pas mačku jebo!

________________________________
Copyright © 1993 - 2024. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
br_1102_150.jpg