Filmreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
2. studenoga, 2006.

01 / Film
Dragan JURAK: FILM
1. studenoga, 2006.

"BORAT" LARRYJA CHARLESA

PAKLENSKI MILIĆ

borat_200.jpgSvojevremeno se američki komičar Andy Kaufman (u Formanovom filmu "Čovjek na mjesecu" glumio ga je Jim Carrey) proglasio "međuspolnim hrvačkim prvakom svijeta". Na svojim turnejama Kaufman bi redovito u lažnim hrvačkim mečevima tukao žene, nudeći 1000 dolara ženi koja ga uspije pobijediti. Svojim gegom Kaufman je uzrujao mnoge žene i ženske udruge koje, ili nisu shvaćale da se radi o komediji, ili im je Kaufmanov humor bio idiotski i sarkastičan. Ove jeseni engleski komičar Sacha Baron Cohen (Ali G) uspio je u sličan elaborirani štos uplesti čitavu jednu državu. Ne shvaćajući da ne smije reagirati na njegov lik antisemitskog i ženomrzačkog novinara Borata, Kazahstan je čak službenim kanalima tražio zabranu prikazivanja filma "Borat" u Americi. Za geg o Boratu to je bio upravo savršen scenarij. Bolje reklame za svoj film Cohen nije mogao dobiti... Zapravo, jedina bolja reklama bi bila kada bi sada i Sjedinjenje Američke Države reagirale na film.

Jer Amerika je u "Boratu" prikazana jednako loše kao i Kazahstan. Boratovo putovanje Amerikom od New Yorka do Los Angelesa izgleda poput paklenske verzije Milićevih reportaža "Idemo u Ameriku". Borat razgovara sa studentima koji žale što u Americi više nema robova. Neki kauboj mu priznaje da bi i u Americi trebalo vješati homoseksualce kao i u Kazahstanu. U Dallasu neuspješno pokušava skandalizirati društvo okupljeno na večeri: sredovječne Amerikanke srednjeg staleža pokazuju nevjerojatnu količinu međukulturalne tolerancije čak i kada se Borat pojavi za stolom s vrećicom govana pitajući gdje da ih baci. Ali večera se automatski prekida kada stigne nepozvana Boratova gošća – crna, pretila, prostitutka.
 
No vrhunac Boratove provokacije jesu povici odobravanja koje dobiva na otvaranju rodea kada prije izvođenja himne kaže da prvo trebamo pozdraviti naše dečke u Iraku... i poželjeti predsjedniku Bushu da se napije krvi svakom iračkom muškarcu, ženi i djetetu... Nije potpuno jasno koliko je Cohenovog materijala snimljeno dokumentarno, a koliko je lažni dokumentarac. Politički ispad na rodeu djeluje jako autentično. Kulturne razlike između Amerike i "Kazahstana" možda i nisu toliko velike. Dovoljna je mala Boratova provokacija pa da se Amerikanci pretvore u "Kazahstance".

________________________________

________________________________
Copyright © 1993 - 2024. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
br_1102_150.jpg