Virtual Tribunereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
2. studenoga, 2006.

01 / Virtual Tribune
Darko VUKOREPA: VIRTUAL TRIBUNE
1. studenoga, 2006.

Procesori: MAC S 8 JEZGRI

mac_pro_virtual_1_80.jpgKako javlja domaći Bug Online, odnosno web Apple Insider, Apple, izgleda, namjerava izdati verziju svojih desktop mrcina Mac Pro s dva četverojezgrena procesora. Nova verzija Maca bi mogla biti službeno dostupna u drugoj polovici studenog, ili nešto kasnije. Usput, prije nešto više od mjesec dana, na stranicama Anandtecha već je predstavljena ovakva prerada računala Mac Pro iz kućne radinosti, pa s obzirom da je riječ zbilja o nezahtjevnoj nadogradnji, spomenuti bi potez Applea bio sasvim logičan i nimalo iznenađujući...

Alienware: PC – KUĆNO KINO

alienware_virtual_2_120.jpgTvrtka Alienware predstavila je HTPC (Home Theater PC) računalo nazvano DHS A, zasnovano na platformi AMD LIVE!, koje se osim standardnim računalnim komponentama može pohvaliti i audio pojačalom snage 1000 W te svim potrebnim audio i video ulazima i izlazima. Ideja iza ovog proizvoda jest da se eliminira potreba za eksternim audio/video receiverom, te da računalo uistinu postane pravi multimedijski centar. Nova serija DHS A imat će Athlon 64 X2 dvojezgreni procesor, a najavljena cijena za najjeftiniju konfiguraciju je oko - 1000 dolara.

Microsoft: BESPLATNI ANTI-SPYWARE

microsoft_virtual_3_120.jpg Microsoftov alat za borbu protiv spywarea dovršen je i dostupan za besplatno preuzimanje s njegove stranice. Program nekoć poznat pod imenom Microsoft AntiSpyware predstavljan je u nekoliko beta verzija prije nego što je dovršen njegov razvoj. Tijekom razvoja ime mu je promijenjeno u Windows Defender, a namijenjen je instalaciji i korištenju na operativnim sustavima Windows XP, Windows Server 2003 i Windows Vista. Nakon instalacije, program je stalno aktivan i u slučaju da se korisnik susretne sa spywareom, Defender se odmah aktivira i upozorava ga… Program je potpuno besplatan za preuzimanje i korištenje, kao što je besplatno i njegovo osvježavanje, no korisnik mora posjedovati originalne Windowse da bi ga mogao preuzeti i instalirati.

Zagreb: SVIRAJTE S APPLEOM!

logic_pro_virtual_4_120.jpgApple IMC Hrvatska poziva profesionalne glazbenike i amatere, sve zaljubljenike u glazbu, da 7. studenoga u 19 sati u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu dođu na besplatnu prezentaciju i koncert Cubisma. Apple organizira besplatan seminar – prezentaciju posvećenu digitalnoj obradi glazbe pod nazivom Make music on a Mac; prezentacija će voditi prisutne kroz razne stadije stvaranja glazbe – od početnog nivoa uz GarageBand, preko naprednijeg stupnja uz Logic Express pa sve do profesionalne produkcije uz LogicPro, a na kraju će biti pokazana finalizacija uz Final Cut Studio…

Jezik: BABILONSKI TORANJ

jezik_virtual_5_120.jpgZnanstvenici na Carnegie Mellon sveučilištu u SAD-u, javlja Meritor Media, rade na razvoju univerzalnog prevoditelja kojeg su nazvali Babilonski toranj, a koji bi trebao uvelike pomoći u premošćivanju jezičnih barijera. Prevoditelj prepoznaje riječi pomoću skupa elektroda koje se pričvršćuju na lice osobe čiji se govor želi prevesti. Podaci prikupljeni putem elektroda nakon toga se procesuiraju u računalu koje ih pretvara u riječi. Prepoznate riječi zatim se prevode na drugi jezik te ih računalo "izgovara" koristeći sintetički glas. Trenutno su razvijena dva prototipa ovog prevoditelja, jedan koji prevodi kineski jezik na engleski i drugi koji je u stanju s engleskog prevoditi na španjolski ili njemački. Prevoditelji koriste relativno maleni rječnik s 100 do 200 pojmova koje su, za sada, u stanju prepoznati s 80 posto uspješnosti. Konačni je cilj usavršiti uređaj na način da ga dvije osobe koje ne govore istim jezikom mogu koristiti za sporazumijevanje.

________________________________
Copyright © 1993 - 2024. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA
br_1102_150.jpg