Informbiroreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator


Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
18. siječnja, 2007.

01 / Informbiro
INFORMBIRO
Predrag LUCIĆ
17. siječnja, 2007.

TRGOVINA

info_01_120.jpg Ruski su mediji danima nagađali je li Kremlj ili nije li Kremlj prodao Iranu sustave projektila za protuzračnu obranu Tor-M1, a onda je ministar obrane Sergej Ivanov stao pred kamere i mikrofone i prekinuo nagađanja. "Da, poslali smo u Iran projektile Tor-M1, i to smo učinili u skladu s ugovorom o prodaji koji smo sklopili s vladom u Teheranu. Spremni smo Iranu prodati još oružja, naravno, ako ta država to bude željela." Na Rusiju se potom sasuo bijes Sjedinjenih Američkih Država koje su još jednom podsjetile zaboravne na svijetu da su još lani pozvale sve države da zaustave prodaju svih vrsta oružja Teheranu, uključujući valjda i praćke.

COMMERCE

info_01_120.jpg Dok je službeni Washington bjesnio na Ruse, agencija Associated Press objavila je ekskluzivnu vijest da je Pentagon prodavao zabranjenu vojnu opremu državama koje smatra svojim najvećim neprijateljima – Kini i... i... i... I Iranu, dragi čitatelji, naravno, i Iranu. U kontejnerima spakiranim za Iran našlo se tako dijelova za borbene avione i projektile, a transakcija je obavljena preko pakistanskog posrednika. Skandal su otkrili federalni istražitelji, a novinari Associated Pressa su dobili potvrdu o izvršenom transferu i od američke carinske službe. Do zaključenja ovoga broja nismo uspjeli doznati je li službeni Washington uputio kakvu bijesnu prosvjednu notu na vlastitu adresu, pa pretpostavljamo da će sve ostati po starome – na sviranju kupcu. Drug Mahmo Ahmadinejad ne mora brinuti: njegovi trgovački prijatelji diljem svijeta jamstvo su daljnjega procvata iranskih ubojitih cijevi, procvata kakav je vidljiv i na priloženoj fotografiji.

BROJ

info_01_120.jpg Druga Reutersova fotografija prikazuje američku umjetnicu Aliciu Casilio koja je na antiratni prosvjed u Bostonu došla odjevena poput iračkih žena. Brojevi ucrtani na Alicijinu licu odnose se na iračke civile stradale od početka američke intervencije. Izaslanik Ujedinjenih naroda u Iraku Gianni Magazzeni objavio je da je samo u protekloj godini poginulo više od 34 tisuće civila, a ranjeno ih je 36 tisuća. Iračka vlada još nije odgovorila na izvještaj UN-ova izaslanika, ali je za pretpostaviti da će se ponašati ignorantski, kao i prilikom objavljivanja prethodne UN-ove procjene o broju poginulih. Tada se iz kabineta Nourija al-Malikija tvrdilo da su cifre kojima barata Ministarstvo unutarnjih poslova tri puta manje od onih koje su iznijeli Ujedinjeni narodi.

Nakon iskrcavanja dodatnog kontingenta američkih vojnika, ta strašna dnevna kvota od 95 poginulih civila još se i povećala.

NESPRETNOST

info_01_120.jpg Ovoga je ponedjeljka izvršeno i pogubljenje Barzana Ibrahima al-Tikritija i Awada Hameda al-Bandara, koji su na smrt vješanjem osuđeni kada i Saddam Hussein, a čija je egzekucija prethodno odgođena pod pritiskom svjetske javnosti. Snimke likvidacije bivšega šefa iračkih tajnih službi i bivšega šefa Iračkoga revolucionarnog suda nisu puštene u masovnu upotrebu, ali su ih bagdadske vlasti prikazale novinarima. Probrano gledateljstvo bilo je šokirano prizorom kada se Saddamovu polubratu Barzanu Ibrahimu nakon vješanja odvojila glava od trupa, ali njihov šok nije omeo portparola iračke vlade Basama Ridhu da dekapitaciju nazove "Božjim djelom". Vrhovni patron jurističkih operacija u Iraku George W. Bush bio je razočaran nespretnošću lokalnih dželata, nakon čega je javno posumnjao i u vjerodostojnost svojih bagdadskih marioneta. Vjerovali ili ne, Bush je izjavio da su među američkim pučanstvom sada "pojačane dvojbe u pogledu pitanja je li Al-Malikijeva vlada doista vlada nacionalnog jedinstva". Štoviše, dodao je kako je "Amerikance sada teže uvjeriti da je to vlada koja želi ujediniti zemlju i krenuti naprijed".

GENERAL

info_01_120.jpg Sjećate se Dana Halutza? Da, to je onaj general koji je ljetos najprije rasprodao sve dionice koje je posjedovao, a onda poveo izraelsku vojsku u rat protiv Libanona. Halutz je sada podnio ostavku na dužnost šefa izraelske armade uz nemušto objašnjenje koje glasi: "Sada kada su bitke završile, odlučio sam postupiti prema svojoj odgovornosti." Slušatelje izraelskog radija Halutz je obavijestio da se premijer Ehud Olmert ne slaže s njegovom ostavkom, te da ga je zamolio da ne odstupa s dužnosti dok istraga o krvavoj libanonskoj operaciji ne bude dovršena.

DOGOVOR

info_01_120.jpg Izraelski list Haaretz objavio je dokumente o tajnim dogovorima između Izraela i Sirije koji su počeli 2004. a završeni sklapanjem jednako tajnoga ugovora u kolovozu 2005. godine. A u tom ugovoru piše da će Izrael Siriji vratiti Golansku visoravan, da će se formirati tampon zona kojom će patrolirati ograničene policijske snage, da će obje strane prekinuti s neprijateljskim aktivnostima, da će se dvije zemlje udružiti u borbi protiv terorizma i da će voditi zajedničku politiku u rješavanju bliskoistočne krize. Izraelska vlada sada tvrdi da je priča o tajnim dogovorima i tajnom ugovoru "potpuna laž", da je to jedan "običan blef", jer da kontakata sa Sirijom nije bilo od 2003. godine. Vlada pritom djeluje uvjerljivo poput generala Halutza, kako u ljeto 2006., tako i danas.

VETO

info_01_120.jpg I da završimo gdje smo i počeli, u majčici Rusiji koja je Srbiji obećala da će Kosovo biti srpsko i prorusko ili ga neće biti. Najprije je srpski premijer i član pevačkog dueta Voja & Ceca, dr. Koštunica bez kalašnjikova u ruci ali s kalašem u srcu izjavio da mu je Vladimir Putin lično obećao da će Rusija staviti veto na svako rješenje kosovskog pitanja koje bi narušilo granice Srbije. Potom je i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da će Rusija prihvatiti samo onu odluku o budućnosti Kosova koju prihvati i Beograd. Ko to kaže, ko to laže, Rusija je mala, nije mala, nije mala, dvaput obećala... I opet će, i opet će, a kako i ne bi kad je svako obećanje Voji radovanje?!

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.